top of page
 • Barak Ravid

Democraten in de Senaat roepen Blinken op om proces van visumvrijstelling voor Israël te stoppen


Via Freepik


Een groep Democratische senatoren stuurde vrijdag een brief naar minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken met het verzoek om niet verder te gaan met het toelaten van Israël tot het Visa Waiver Program . Ze beweerden dat het land niet volledig zal voldoen aan de criteria voor toelating vóór de deadline van 30 september, aldus een kopie van de brief verkregen door Axios.

Het nieuws bepalend: de VS en Israël ondertekenden medio juli een Memorandum of Understanding (MOU) waarin de voorwaarden worden vastgelegd voor de toetreding van Israël tot het Amerikaanse Visa Waiver Program, dat staatsburgers van een land toestaat gedurende 90 dagen naar de VS te reizen zonder eerst een visum te verkrijgen. Visa. Het MOU was een grote stap voorwaarts voor het bod van Israël.

 • Sindsdien heeft Israël een proefprogramma doorlopen waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid de implementatie van de nieuwe regelgeving jegens Palestijnse Amerikanen door de Israëlische autoriteiten beoordelen en onderzoeken.

 • Tegen de deadline van 30 september moeten Blinken en minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas beslissen of Israël aan de voorwaarden heeft voldaan om aan het programma deel te nemen.

 • Amerikaanse en Israëlische functionarissen vertellen Axios dat Blinken en Mayorkas op dit moment van plan zijn te certificeren dat Israël aan de vereisten heeft voldaan en verder te gaan met het proces van toelating van de Amerikaanse bondgenoot tot het programma.

Wat ze zeggen: In de brief aan Blinken schreven de senatoren dat ze nog steeds “ernstige zorgen” hebben over de toelating van Israël tot het programma.

 • De senatoren zeiden dat Israël volgens het MOU tegen 1 mei 2024 slechts één systeem volledig hoeft te implementeren voor alle reizigers uit de VS, ruim na de deadline van 30 september 2023.

 • Als Israël niet vóór de deadline van 30 september volledig kan voldoen aan de wederkerigheidsvereisten van het Visa Waiver-programma, “kan het de komende twaalf maanden besteden aan het volledig naleven ervan”, schreven ze.

 • “Er is geen wetsbepaling die bepaalt dat een visumvrijstellingsland bepaalde groepen Amerikaanse burgers kan discrimineren gedurende de eerste zeven maanden van het programma, eenvoudigweg omdat een land beweert dat het alle Amerikaanse burgers gelijk zal behandelen gedurende de laatste vijf maanden van het begrotingsprogramma. jaar”, aldus de senatoren.

 • “Het zou een overtreding van de wet zijn om overhaast een land toe te laten dat het ene jaar niet aan een van de belangrijkste vereisten van het programma voldoet, simpelweg omdat het het jaar daarop misschien niet aan een andere vereiste kan voldoen.”

Bovendien schreven de senatoren dat Amerikaanse burgers die op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen, ‘een tweeledig toegangssysteem’ zullen moeten gebruiken, wat in strijd is met de eigen normen van wederkerigheid van de regering-Biden.

 • De senatoren zeiden dat volgens de rapporten die zij ontvingen Palestijnse Amerikanen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, hun auto niet naar Israël kunnen rijden en dat sommige Palestijnse Amerikanen geen auto's mochten huren op de luchthaven Ben Gurion nadat ze in Israël waren geland.

 • “Als de VS een antwoord zouden geven, zou dit betekenen dat bepaalde groepen Israëli’s, zoals bijvoorbeeld degenen die in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen, bij aankomst in de Verenigde Staten geen auto’s zouden mogen huren, of anderszins andere voorwaarden zouden krijgen. behandeling”, betoogden de senatoren.

De senatoren drongen er bij Blinken op aan “te verifiëren en te certificeren” dat Israël volledig voldoet aan de eisen voor gelijke behandeling “vóór” zijn toelating tot het visumvrijstellingsprogramma en niet nadat het programma van start is gegaan.

 • “Hoewel we heel erg hopen dat Israël op een toekomstige datum aan alle vereisten zal voldoen, kan zijn deelname aan het programma niet ten koste gaan van het ‘Blauw is Blauw’-principe en de eis van wederkerigheid voor alle Amerikaanse burgers”, schreven ze.

 • De brief werd geïnitieerd door senator Chris Van Hollen (D-Md.) en ondertekend door senator Brian Schatz (D-Hawaii), Tammy Baldwin (D-Wisc.), Tom Carper (D-Del.), Tammy Duckworth ( D-Ill.), Dick Durbin (D-Ill.), Martin Heinrich (DN.M.), Ed Markey (D-Mass.), Jeff Merkley (D-Ore.), Jack Reed (D-Ill.) , Bernie Sanders (I-Vt.), Elizabeth Warren (D-Mass.), Peter Welch (D-Vt.), Jeanne Shaheen (DN.H.) en Tina Smith (D-MN).

 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet op de vragen van Axios over de brief.

Stand van zaken: Als onderdeel van het proefprogramma stemde Israël ermee in om Palestijnse Amerikanen van de Westelijke Jordaanoever, Iraanse Amerikanen en andere Arabische Amerikanen gedurende 90 dagen het land binnen te laten zonder enig antecedentenonderzoek.

 • De meeste Palestijnse Amerikanen die niet in de bezette gebieden wonen, mogen als toeristen vrijelijk Israël en de Westelijke Jordaanoever binnenkomen.

 • Palestijnse Amerikanen die op de Westelijke Jordaanoever wonen, zullen echter een speciale app moeten gebruiken om een ​​inreisvergunning voor Israël voor 90 dagen te krijgen.

 • De naar schatting zevenhonderd Palestijnse Amerikanen die in Gaza wonen, worden geconfronteerd met een complexere situatie.

 • Als Israël op enig moment stopt met het uitvoeren van zijn verplichtingen onder het MOU, zal het de VS worden toegestaan ​​een ‘snap back’-mechanisme in werking te stellen en te voorkomen dat Israëli’s zonder visum de VS binnenkomen.

Volgens Israëlische functionarissen zijn de afgelopen twee maanden ruim 12.000 Palestijnse Amerikanen die op de bezette Westelijke Jordaanoever woonden, Israël binnengekomen als onderdeel van de nieuwe regelgeving. Enkele duizenden Palestijnse Amerikanen die in de VS wonen, gebruikten de nieuwe regelgeving om op de luchthaven Ben Gurion te landen.

 • Volgens Israëlische schattingen wonen er tussen de 50.000 en 70.000 Amerikaanse burgers op de Westelijke Jordaanoever.

87 weergaven1 opmerking
bottom of page