top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Demonstraties door heel Israël tegen voorgenomen beleid regering Netanyahu


Demonstratie in Tel Aviv. Screenshot tv


Tienduizenden Israëli's hielden zaterdagavond ingetogen protesten tegen de hervormingen van de regering. De demonstraties begonnen met 1 minuut stilte voor de slachtoffers an de terreuraanslag in Jeruzalem en er was geen muziek te horen.


Gewapend met spandoeken en protestborden gingen demonstranten zaterdagavond opnieuw door het hele land massaal de straat op om te demonstreren tegen de geplande gerechtelijke revisie van de extreemrechtse regering.


Er werden demonstraties gehouden buiten de residentie van premier Benjamin Netanyahu in Caesarea, buiten de residentie van president Isaac Herzog in Jeruzalem, Herzeliya, en in Beersheba, Haifa en andere steden.


Volgens Haaretz waren er ca 60.000 demonstranten in Tel Aviv, veel minder dan de week ervoor, begrijpelijk omdat veel mensen weg bleven uit angst voor aanslagen.


De protesten begonnen overal met een moment van stilte en het plaatsen van herdenkingskaarsen in de Kaplanstraat in Tel Aviv in het licht van de twee terreuraanslagen in Jeruzalem, waarbij zeven Israëli's werden gedood en vijf gewond raakten.


"De moorddadige aanval van afgelopen nacht in Jeruzalem is hartverscheurend. We delen in de pijn en het verdriet van de families van de vermoorden en wensen het herstel van de gewonden", aldus de protestorganisatoren in een verklaring.


Voormalig premier en huidig oppositieleider, Yair Lapid verscheen bij het protest in Jeruzalem nadat hij eerder zijn geplande komst bij de Haifa-bijeenkomst had geannuleerd.

“Ik kwam hier naar Jeruzalem om aan iedereen te verkondigen dat we één volk zijn. We staan ​​als één volk op tegen terreur”, zei Lapid in een verklaring.


“De regering moet kiezen of ze wil vechten tegen terreur of tegen de Israëlische democratie, of ze ons wil verenigen of ons van binnenuit wil opbreken”, voegde hij eraan toe.


Terwijl hij de demonstranten in Be'er Sheva toesprak, waarschuwde Avi Himi, hoofd van de Israëlische Orde van Advocaten tegen de stappen om de rechterlijke macht van het land te verzwakken, en verklaarde dat een dergelijke verandering "alleen een regering van tirannie zou achterlaten".


Ondertussen riep voormalig minister van Defensie Moshe Ya'alon in Tel Aviv het politieke echelon op om "te stoppen met proberen de Israëlische democratie te saboteren en er een criminele en mislukte dictatuur van te maken."


Duizenden verzamelden zich buiten het hoofdkwartier van de Likud-partij in Tel Aviv, terwijl LGBTQ-demonstranten de spot dreef met homofobe extreemrechtse politici, waaronder minister van Financiën Bezalel Smotrich.

Voormalige minister van Defensie, Moshe Ya'alon, sprak de bijeenkomst in Tel Aviv toe en beweerde dat de voorgestelde gerechtelijke veranderingen het land in een "dictatuur" zouden veranderen en een "existentiële bedreiging voor de veiligheid van Israël" zouden vormen.


Een belangrijke mijlpaal voor de beweging was dat een paar honderd georganiseerde orthodox-joodse demonstranten ook door Tel Aviv marcheerden, spandoeken dragend en zingend. Ze arriveerden later vanwege de sjabbat en hielden hun eigen moment van stilte voordat ze met hun demonstratie begonnen.

"Het is niet politiek, het gaat om het steunen van ons land en ons vermogen om onze kinderen groot te brengen. We delen allemaal de waarden van de Thora, en we zijn hier om te laten zien dat er ook religieuze mensen zijn [die de protesten bijwonen]," Idit Schafran Gittelmam , zei een organisator achter de orthodoxe groep tegen Haaretz.


In Jeruzalem was de betoging tegenover de residentie van de president ook ingetogen.


"We proberen een manier te vinden om te eren en respect te geven", zei een protestorganisator. "We worden hier vertegenwoordigd door alle kanten van het politieke spectrum."


Na het zingen van Hatikva begon de menigte zich te verspreiden en de organisatoren verplaatsten de demonstranten naar Gaza Road, waar Netanyahu momenteel in een appartement woont terwijl de nabijgelegen ambtswoning van de premier wordt gerepareerd.


Anti-regeringsdemonstranten scandeerden: "We gaan niet akkoord met een natie zonder wettelijke waarborgen", terwijl ze door het gebied marcheerden.


Ook in Amerika en Canada werden door aldaar wonende Israëli's demonstraties tegen het regeringsbeleid gehouden.


Zo werden er demonstraties gehouden in New York, Boston, Chicago, Miami, Seattle, Los Angeles, Toronto en Vancouver.
92 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page