top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Demonstraties tegen regering Netanyahu door heel Israël


Screenshot tv


Meer dan 100.000 Israëli's demonstreerden voor de vijfde week op rij tegen de door de regering voorgestelde hervormingen van het Israëlische justitiële systeem op tientallen locaties in het land, waaronder in Haifa, Beersheba, Jeruzalem, Kfar Saba, Modi'in en twee locaties in Tel Aviv, bij Habima-plein en op Kaplan Street, maar ook in Likud bolwerk Ir Yamin.


Maar ook in München en Parijs en verschillende Amerikaanse steden werd gedemonstreerd. In Parijs hielden demonstranten Hebreeuwse borden vast met slogans als "Israëli's voor de toekomst van Israël" en "We willen terug naar de democratie".

Oppositieleider Yair Lapid woonde de bijeenkomst in Haifa bij, waar riuim 12.000 mensen de bittere kou trotseerden, en zei dat de demonstranten waren gekomen "om het land te redden".


"We zullen hier op straat vechten, we zullen vechten in de Knesset, we zullen vechten in de rechtbanken, we zullen ons land redden, omdat we weigeren in een ondemocratisch land te leven", zei Lapid.


Demonstratie in Tel Aviv. Screenshot tv


In Tel Aviv vertelde burgemeester Ron Huldai de menigte dat "als de woorden ophouden, de acties zullen beginnen."


“We vechten voor ons huis, een zionistische, joodse en democratische staat. We vechten voor onze basisovertuigingen', zei hij.


De voormalige Israëlische politiecommissaris Roni Alsheikh was de centrale spreker bij het Habima-protest. Alsheikh leidde de politie tijdens het onderzoek en de uiteindelijke aanbeveling om Netanyahu aan te klagen wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, en is sindsdien verbannen door veel aanhangers van Netanyahu.


Alsheikh benadrukte in zijn toespraak dat hij juist tegen de hervorming vocht omdat hij religieus was en een kalotje droeg.


“Ik schaam me, als gelovige en oplettende Jood, voor het gedrag van de politici. Ik hoor herhaaldelijke beweringen dat de religieuze gemeenschap het 'schild van openbare corruptie' is geworden.”


Hij riep zijn medereligieuze zionisten en rabbijnen op, die hem privé vertelden dat ze tegen de hervormingen waren, ook al stemden ze op sommige coalitiepartijen, om zich uit te spreken, ondanks de aanvallen die ze zouden moeten doorstaan.


Opvallend was dat in Likud bolwerk Netanya / Ir Yamin enkele duizenden mensen de kou en snijdende wind trotseerden demonstreerden tegen de gerechtelijke hervormingen, waarvan velen mij vertelden dat ze dat een aantasting van hun democratische rechten vonden. (ja je hoort ook Micky demonstreren).


De demonstratie vond bij een druk kruispunt plaats, en vele automobilisten toeterden als blijk van support.


Ook hier waren toespraken en was er muziek, en verliep de demonstratie in een gemoedelijke sfeer.


Demonstratie Ir Yamin. Eigen foto


Volgens diverse berichten heeft premier Netanyahu afgelopen woensdag met de CEO's van krediet-rating bureau's en hun gevraagd de krediet rating van Israël niet te verlagen. Volgens Netanyahu hebben ze hem gezegd dat niet te doen, maar afgelopen vrijdag kwam JPMorgan met een bericht dat de gerechtelijke hervormingen slecht voor de economie zijn en hen niets anders restte de krediet rating van Israël te verlagen, mochten de plannen doorgaan.

76 weergaven1 opmerking

1 Σχόλιο


R Thomasson
R Thomasson
05 Φεβ 2023

In het Arabisch is er een spreekwoord: 'Iedere hond komt zijn dag'. Dat geldt zeker ook voor Netanyahu. Hij leeft nog steeds met het idee dat hij met zijn gladde woorden iedereen kan voor hem winnen. Maar nu ziet het eruit dat zijn tovertong werkt steeds minder goed. Hij heeft nooit gedacht dat HIJ, DE GROTE BIBI, door steeds meer mensen wordt gezien als een verrader- en niet als een held.

Μου αρέσει
bottom of page