top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deze factoren kunnen de vijfde verkiezing in 3,5 jaar beïnvloedenVandaag gaat Israël voor de vijfde keer in 3,5 jaar naar de stembus en weten we morgen of het land nog een democratische staat is of zal worden geregeerd door een regering waarin extreemrechts het voor het zeggen heeft.


Duidelijk is dat extreemrechts wetten zal veranderen, zoals het niet meer strafbaar maken van fraude en vertrouwensbreuk, het Hooggerechtshof naar huis wordt gestuurd en vervangen door rechters die door de Knesset worden benoemd.


Ook zal iedereen die betrokken is bij de aanklachten tegen Netanyahu voor de rechter moeten verschijnen en zullen Arabisch-Israëlische staatsburgers het leven zuur worden gemaakt.


De strijd om een ​​regering te vormen zijn voormalig premier Benjamin Netanyahu, met zijn Likud-partij en zijn extreemrechts-religieuze bondgenoten, en huidige interim-premier Yair Lapid, met zijn centristische Yesh Atid-partij en zijn diverse ondersteunende partijen. Een andere hoopvol is minister van Defensie Benny Gantz, hoofd van de partij Nationale Eenheid, die campagne heeft gevoerd als een compromiskandidaat die over blokken heen kan reiken om de ongrijpbare meerderheid te vinden.


Deze factoren zullen een belangrijke rol spelen en bepalen of Israël na vandaag nog een democratische staat is of een staat waar extreemrechts het voor het zeggen krijgt.

Opkomst Arabische kiezers


Er zijn drie Arabische lijsten actief bij de huidige verkiezingen, en hun lot zou het lot van het door Lapid geleide blok kunnen bezegelen. De islamitische Ra'am partij, een lid van de huidige coalitie, zal ook bij een volgende Lapid-Gantz coalitie zitten.


De andere twee Arabische partijen, Balad en Hadash-Ta’al, hebben de afgelopen weken laten blijken te extreme standpunten te hebben om deel van een coalitie te kunnen uitmaken.


Opkomst van de ultraorthodoxe kiezers


Er is bezorgdheid over de opkomst van de ultraorthodoxe kiezers aangezien kiezers die gelieerd zijn aan de Ashkenazi Haredi partij, United Torah Judaism, gefrustreerd zijn geraakt na een jaar in de oppositie.


Er is bezorgdheid dat velen, voor jonge stemmers, zullen gaan stemmen op de extreemrechtse partijen van Ben Gvir en Smotrich.


De ultraorthodoxe partijen voor Netanyahu over te stappen naar een Lapid-Gantz regering.


Linkse partijen happen naar de drempel


Zonder veel beweging tussen de blokken is een groot deel van Yesh Atid's geleidelijke stijging in de peilingen in de maanden van de campagne ten koste gegaan van het kannibaliseren van zijn partners naar links.


Lapid leider Merav Michaeli verwierp summier de inspanningen van Lapid om haar partij en Meretz te verenigen vóór de deadline van de kandidatenlijst in september, en gaf er de voorkeur aan Lapid te behouden als een onafhankelijke groep boven wat zij beschouwde als een reddingslijn voor Meretz.


Voormalige Yamina op zoek komt die wel of niet in stemming genoeg stemmen


Bijna een derde van Yamina's kiezers in maart 2021 identificeert zich als nationaal religieus en behoort over het algemeen tot de gematigde, reguliere versie van het diverse nationale religieuze spectrum. Het putte ook een deel van zijn basis uit een aantal seculiere rechtse en traditionele kiezers.


Yamina's nalatenschap wordt nu het best vertegenwoordigd door Joods Huis en zijn leider, Bennetts voormalige plaatsvervanger Ayelet Shaked. Maar de partij heeft consequent geworsteld in peilingen en behaalde dit weekend slechts 1,5%-2% in de laatste grote netwerkpeilingen.


Hoewel veel voormalige Yamina kiezers zijn gemigreerd naar religieus zionisme of een andere partij in het midden of rechts, overweegt een deel nog steeds om op Shaked te stemmen.


Waarschijnlijke resultaatscenario's


Scenario 1: De opiniepeilers hebben gelijk en Netanyahu haalt geen meerderheid. Als elk van de kleine partijen in het anti-Netanyahu-blok (met uitzondering van Balad) de kiesdrempel overschrijdt, de Arabische opkomst niet lager is dan 45 procent en er geen grote stijging van de Likud-opkomst is, zal het Netanyahu-blok waarschijnlijk winnen 59 tot 60 zetels, net geen meerderheid.


Scenario 2: De opiniepeilers hebben gelijk en Netanyahu haalt een krappe meerderheid. Als elk van de kleine partijen in het anti-Netanyahu-blok (met uitzondering van Balad) de kiesdrempel overschrijdt, maar de Arabische opkomst iets lager is dan 45 procent en de Likud-opkomst stijgt, zal het Netanyahu-blok waarschijnlijk 61 tegen 62 winnen.


Scenario 3: Eén partij haalt de drempel niet en Netanyahu wint een meerderheid. Van alle peilingen is de meest waarschijnlijke fout nummer 1, omdat het eigenlijk vijf afzonderlijke veronderstellingen zijn dat Labour, Meretz, Hadash-Ta'al, United Arab List en Yisrael Beiteinu allemaal de kiesdrempel overschrijden. Als slechts één van deze partijen tekortschiet (Hadash-Ta'al lijkt momenteel het meest in gevaar, vooral als de Arabische opkomst niet aantrekt) en alle andere veronderstellingen kloppen, zal het Netanyahu-blok waarschijnlijk een kleine meerderheid hebben tussen de 61 en 63 zitplaatsen.


Scenario 4: Arabische opkomst stijgt en twee Arabische partijen overschrijden kiesdrempel. Slecht nieuws voor Netanyahu. Als de Arabische opkomst hoger is dan de huidige peilingen suggereren – laten we zeggen, ongeveer 55 procent (het was 65 procent bij de verkiezingen van maart 2020), zullen Hadash-Ta'al en de Verenigde Arabische Lijst waarschijnlijk de kiesdrempel overschrijden en zal het Netanyahu-blok het moeilijk hebben een meerderheid te winnen. Als de Arabische opkomst tot 60 procent stijgt, zelfs als dat niet genoeg is om Balad over de drempel te duwen (maar zeker als dat zo is), zal het Netanyahu-blok alleen een meerderheid behalen als Meretz of Labour de drempel niet overschrijden – en zelfs dan is het onzeker.


Scenario 5: Meerdere partijen vallen onder de kiesdrempel. Comfortabele Netanyahu-meerderheid. Als peilingaanname 1 nog meer verkeerd is, dan zouden twee of meer kleine partijen onder de kiesdrempel kunnen zakken, waardoor het Netanyahu-blok mogelijk 63 tot 65 zetels krijgt en de meerderheid in de Knesset toeneemt.


Scenario 6: Lage Arabische opkomst, kleine partijen worden weggevaagd. Grote nacht voor Netanyahu. De peilingaanname 1 is gebaseerd op een Arabische opkomst die niet te laag is en dat Yesh Atid niet te veel kiezers wegtrekt van de zionistische, linkse partijen. Maar als de opiniepeilers het op beide punten bij het verkeerde eind hebben en de Arabische opkomst rond de 40 procent of lager is en Yesh Atid te succesvol is, dan zouden zowel Hadash-Ta'al als de United Arab List de drempel niet kunnen overschrijden, evenals Meretz of Labour ( of zelfs beide). Dit zou een uitroeiing zijn, waardoor het Netanyahu-blok 64 tot 67 zetels en een aanzienlijke meerderheid zou krijgen.


Scenario 7: Ben-Gvir en Shaked barsten uit elkaar en zijn niet mede in de regerend is, waardoor Netanyahu opties heeft. Als de opiniepeilers zijn misleid over de omvang van de toename van het religieuze zionisme en sommige van die religieuze/rechtse stemmen – tegen alle voorspellingen in – naar Shaked’s Habayit Hayehudi zijn gegaan, waardoor ze net over de kiesdrempel kan komen, zal Netanyahu waarschijnlijk 61 tot 63 zetels hebben en een veel gemakkelijkere tijd hebben om een ​​regeringscoalitie op te bouwen


Alles gaat mis voor Netanyahu en het Lapid blok wint. Als alle partijen in het anti-Netanyahu-blok (behalve Balad) de kiesdrempel overschrijden, maar de andere veronderstellingen van de opiniepeilers onjuist zijn, kan het de nacht van Yair Lapid blijken te zijn. Om dit te laten gebeuren, moet de Arabische opkomst aanzienlijk hoger zijn dan verwacht (minstens 55 procent) en een groter deel van die stemmen zou naar de Verenigde Arabische Lijst en "Joodse" partijen in zijn blok moeten gaan.


148 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Nov 01, 2022

Wij zullen maar hopen dat mensen in Israël zijn verstandig genoeg niet op Netanyahu en de Likud te stemmen. Tevens moeten types als Smotrich en Ben Gvir buiten de Knesset worden gehouden. Stemmen op Netanyahu, is stemmen op een zwaar corrupte politieke leider die meer past in een Derde Wereldland. In de 12 jaar dat hij premier was, heeft hij het land, het leger de veiligheid en de rest zwaar verwaarloosd. Hij had er geen tijd voor zulke zaken. Hij is verslaafd aan geld, zoals een verslaafde aan Heroïne. Dus, hij is (nog steeds) druk bezig met rennen achter biljonairs (zijn dealers) om geld te scoren. De corruptiezaken waarin hij wordt beschuldigd, maken hem niet geschikt als een gewone parlementariër.…

Like
bottom of page