top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Deze Israëlische bedrijven brengen via smartphones een revolutie teweeg in de gezondheidszorg


Screenshot YouTube


Sociaal ondernemer Ariel Beery en optica-expert David Levitz hadden de inspiratie om de ingebouwde camera van een smartphone te gebruiken om te screenen op baarmoederhalskanker - de vierde meest voorkomende kanker die vrouwen wereldwijd treft en de tweede meest voorkomende kanker voor vrouwen in een omgeving met weinig middelen.


"Meer dan vijf miljard mensen over de hele wereld hebben toegang tot mobiele telefoons, maar niet tot een arts", vertelde Beery in 2014 aan ISRAEL21c, toen het prototype in vijf landen werd getest.


"We kunnen doen wat een apparaat van $ 100.000 kan doen op een mobiele telefoon, met een 10 keer betere vergroting dan met het blote oog, waardoor de diagnostische nauwkeurigheid aanzienlijk wordt verhoogd."


Tegenwoordig wordt het EVA point-of-care-apparaat van MobileODT gebruikt door eerstelijnszorgverleners in meer dan 30 landen om visuele screenings op specialistisch niveau uit te voeren voor duizenden vrouwen.


"MobileODT was het eerste bedrijf dat een medisch apparaat van FDA Klasse 2 bouwde - een gereguleerd medisch apparaat dat een bestaand medisch systeem vervangt - rond een mobiele telefoon", zegt voormalig MobileODT-CEO Beery, nu algemeen partner bij CoVelocity Health, een strategische commercialiseringspartner voor medische technologieën.


Ariel Beery, algemeen partner van CoVelocity Health. Foto door Erin Kopelow


Sindsdien hebben veel andere bedrijven de mobiele telefoon gebruikt - ofwel om zorgprofessionals te helpen bij het verzamelen van gegevens (zoals bij MobileODT) of om patiënten te helpen gegevens van thuis naar de arts te verzenden en de communicatie tijdens een onderzoek op afstand te vergemakkelijken.


"Er zijn een aantal redenen waarom mobiele telefoons het belangrijkste platform voor een medisch hulpmiddel zijn", zegt Beery.


Hieronder staan ​​beschrijvingen van een aantal Israëlische bedrijven die de smartphone gebruiken als basis of aanvulling voor slimme zorg.


Foto van het EVA-systeem met dank aan MobileODT

Beery en Levitz hadden EVA oorspronkelijk voor ogen als een colposcoop-add-on voor de eigen telefoon van de zorgverlener. De huidige versie heeft in plaats daarvan een speciale Samsung J530 ingebouwd voor alles-in-één visualisatie, documentatie en teleconsultatie.


“We hebben geleerd dat er een groot verschil is tussen dingen die een gezondheidswerker helpen bij het nemen van beslissingen of communicatiefuncties, waarbij het gebruik van hun eigen mobiele telefoon zinvol is; en informatievergaring of diagnostische functies, in welk geval een speciale mobiele telefoon zinvol is”, legt Beery uit.


“Diagnostische functies vereisen dat uw apparaat de patiënt aanraakt. Dat roept vragen op over veiligheid en sterilisatie. Ook heeft een speciale telefoon niet dezelfde slijtage en geheugenproblemen die je hebt met iemands persoonlijke telefoon en is het niet in strijd met hun afbeeldingen en WhatsApp en wat heb je.'


De EVA-productlijn omvat nu afzonderlijke apparaten voor screening op baarmoederhalskanker, baarmoederhalsonderzoek en forensisch seksueel geweld. Het wordt ook gebruikt om clinici te trainen in colposcopie; telecolposcopie of colposcopie op afstand.Foto via Binah


Op afstand of ter plaatse biedt de op video gebaseerde oplossing van Binah.ai medische metingen van vitale functies - hartslag, hartslagvariatie, mentaal stressniveau, zuurstofverzadiging, ademhalingsfrequentie en meer - binnen 2 minuten via een video van de bovenwang van de patiënt met een smartphone, tablet of laptop.


De signaalverwerking en AI-technologie compenseert beweging en onvolmaakte verlichting en ondersteunt elke leeftijd, geslacht en huidskleur. Het kan zelfs subtiele veranderingen detecteren die anders onopgemerkt zouden blijven. Binah.ai werkt met de gezondheidszorg, verzekeringen en wellness industrieën in verschillende landen.


Binah.ai heeft zijn hoofdkantoor in Ramat Gan met kantoren in Maryland en Tokio.


Sweetch biedt een gepersonaliseerde digitale coach voor het voorkomen en beheersen van chronische ziekten. Foto is schermafbeelding


Sweetch is een op mobiel gebaseerde digitale coach die gepersonaliseerde aanbevelingen biedt voor het voorkomen en beheren van chronische aandoeningen, gegenereerd op basis van analyse van miljoenen datapunten op de smartphone en andere verbonden apparaten van het individu.


Naast de Sweetch app is de technologie beschikbaar als whitelabel app of als SDK te integreren binnen een bestaande app. Sweetch, met hoofdkantoor in Tel Aviv, wordt gebruikt in landen over de hele wereld.


Mon4t slaat een brug tussen technologie en neurologie en verandert elke standaard smartphone in een gepersonaliseerd neurologisch medisch testapparaat.


Met behulp van smartphonesensoren en AI biedt de EncephaLog-app van Montfort door de FDA goedgekeurde digitale neurologische tests voor vroege diagnose van aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington, angst, depressie, post-Covid-19 neurologische symptomen en meer.


In de app zien patiënten de specifieke tests die zijn voorgeschreven met herinneringen over wanneer ze de tests moeten doen en instructies in de voorkeurstaal van de patiënt. Montfort wordt in meer dan 10 landen gebruikt.


De tests meten parameters in drie dimensies: motorische (zoals balans, gang, tremor), cognitieve (geheugen, reactietijd, patroonherkenning) en stemmingsindicatoren. Het combineert die metingen met een vierde dimensie van fysiologische gegevens (genetica, hersenscans, gegevens van draagbare apparaten) voor een holistisch beeld.


Foto via OneStep


OneStep uit Tel Aviv heeft een app-gebaseerd platform voor fysiotherapie ontwikkeld dat uitgebreide ganganalyse biedt met alleen smartphonesensoren.


De gebruiker heeft niets meer nodig dan een smartphone in de buurt tijdens het doen van de voorgeschreven oefeningen. De app geeft een gedetailleerde beoordeling van lopen en algehele mobiliteit en stelt fysiotherapeuten in staat 24/7 te communiceren en effectieve behandeling te bieden aan patiënten.

41 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page