israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dikker worden, meer roken: een nieuw en alarmerend rapport over de gezondheid van Israëli's


Screenshot YouTube


Ongeveer 59% van de volwassen bevolking in Israël in de leeftijd van 20-64 jaar lijdt aan overgewicht en obesitas: dit blijkt uit de gegevens van het Nationaal Programma voor Kwaliteitsindicatoren voor Volksgeneeskunde voor 2021. Meer verontrustende gegevens: de afgelopen jaren is het aandeel rokers in Israël gestegen van 19,6% naar 20,1%, en er is ook een toename van het gebruik van antibiotica.


Uit de gegevens blijkt dat ongeveer 59% van de volwassen bevolking in Israël van 20-64 jaar overgewicht en obesitas heeft. 26,7% van de Israëlische vrouwen in deze leeftijden lijdt aan obesitas, en dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met 2012, toen hun percentage 20,4% was. Bij mannen is er de laatste tien jaar ook een stijging van de zwaarlijvigheidspercentages: vandaag bedraagt ​​het percentage 23,3%, vergeleken met 22% in 2012.


De hoogste percentages obesitas en overgewicht bij mannen waren onder de 65-plussers: maar liefst 40% van hen heeft overgewicht. Bij vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is dat 30%.


We zitten midden in een wereldwijde epidemie die ook Israël heeft bereikt - de zwaarlijvigheidsepidemie", zegt dr. Dan Oyero, een expert in huisartsgeneeskunde en een zwaarlijvigheidsarts bij Maccabi Health Services, tegen Ynet.


"Obesitas is een chronische, multisystemische ziekte die moet professioneel worden behandeld, omdat het leidt tot veel comorbiditeiten, zoals hartaandoeningen, bloedvaten, maligniteiten, orthopedische problemen en mentale en emotionele problemen. We hebben geen tijd te verliezen. De oorlog tegen de epidemie moet beginnen en de staat moet die zo snel mogelijk leiden.


"De gepubliceerde gegevens geven aan dat de epidemie alle lagen van de bevolking treft, maar het is bekend dat zwakkere sociaaleconomische lagen meer worden blootgestel


Dit is niet de enige alarmerende trend die uit de gegevens naar voren komt: het blijkt dat 20,1% van de bevolking in Israël van 16-74 jaar rookt - een stijging ten opzichte van 2019, toen het aandeel rokers 19,6% bedroeg. In dit stadium is het nog te vroeg om te stellen dat dit een nieuwe trend is, maar ook al is het een tijdelijke stijging, de trend is zorgwekkend.


In de afgelopen jaren hebben we een toename gezien van het aantal rokers in de algemene bevolking en onder de jeugd", zegt prof. Yossi Azuri, een expert in huisartsgeneeskunde bij Maccabi Health Services en een van de oprichters van de Medical Association's Medical Vereniging voor Preventie en stoppen met roken in Israël.


"Zoals altijd behoort de bevolking die meer geneigd is tot roken tot de lagere sociaaleconomische klasse. Ik twijfel er niet aan dat het coronavirus in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de toename van stress en angst. De afgelopen jaren heeft Maccabi hield ook online workshops stoppen met roken om toegang tot de dienst mogelijk te maken.

"Een andere factor die de afgelopen jaren is binnengekomen en bijdraagt ​​aan de toename van het aantal rokers, vooral onder jongeren, zijn elektronische sigaretten die ervoor zorgen dat rokers wennen aan het rookproces, inclusief het inademen van rook, waarvan is bewezen dat het leidt tot daadwerkelijk roken.


Aanvullende gegevens die uit de studie naar voren komen wijzen op een toename van het gebruik van antibiotica. De gegevens komen overeen met een waarschuwing van artsen die afgelopen juni in Ynet en Yediot Ahronoth zijn gepubliceerd, volgens welke antibiotica in Israël overmatig worden gebruikt, wat de komende jaren kan leiden tot een afname van hun effectiviteit en tot resistentie op grote schaal.

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws