top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Dit jaar zijn er tot nu toe 9.600 elektrische auto's afgeleverd in Israël


Foto Tesla


Israël haalt snel zijn achterstand in, werden er tot eind verleden jaar bijna geen elektrische auto's te koop dat is dit jaar wel veranderd, nu diverse merken hun EV's aanbieden op de Israëlische markt waardoor er dit jaar tot eind november 9.600 EV's zijn verkocht, 700% meer dan inde vergelijkbare periode in 2020.


Waar het marktaandeel van EV's in 2020 0,7% bedroeg is dat nu gestegen naar 3,4%.


Alleen al in november werden 970 elektrische auto's geleverd, waarvan 580 van Tesla. In de periode januari-november leverde Tesla 5.280 auto's in Israël, goed voor 55% van de markt. Op de tweede plaats staat de MG ZS EV met een marktaandeel van 15,3%, gevolgd door de Aiways U5 met een marktaandeel van 4,4%.


Tegen het einde van het jaar zal Tesla zijn marktaandeel aanzienlijk vergroten, meldt het financiële dagblad Globes, nadat medio december 890 van het 3 SR+-model van het bedrijf zullen zijn geleverd. Deze voertuigen zouden oorspronkelijk in Ashdod worden gelost, samen met de nieuwste zending Tesla-voertuigen uit Shanghai, maar dat ging niet door vanwege vertragingen bij het verkrijgen van de Europese standaardgoedkeuring omdat het model substantiële wijzigingen bevat zoals een ander type batterij.


De auto's wachten nu in een Europese haven om op een ander schip te worden geladen, dat in de tweede week van december in Ashdod moet aankomen, tenzij er verdere vertragingen zijn.


Ook het segment van de plug-in hybride auto's kende dit jaar een zeer snelle groei, met 11.200 leveringen tussen januari en november, goed voor een marktaandeel van 4%, tegenover 2,5% vorig jaar.


De Kia Niro plug-in is de leider van dit segment, met een marktaandeel van 50,4%. Op de tweede plaats staat de MG EHS, met 9,8% van de totale leveringen.


Marktgegevens geven aan dat dit het begin van een golf is. Begin 2022 zullen naar verwachting meer dan 2.000 nieuwe elektrische voertuigen op de Israëlische wegen rijden, waaronder de nieuwe Chinese merken Geely Geometry en Skywell.


Door de wereldwijde problemen met levering van chips, zeggen bronnen uit de industrie echter dat deze groei tijdelijk gestopt wordt vanwege de langere wachttijden voor elektrische auto's die daardoor over de hele wereld zijn ontstaan.


In Europa is de gemiddelde wachttijd voor populaire elektrische modellen tussen de vier maanden en soms zelfs meer dan een jaar. Ook in Israël is de wachttijd voor sommige elektrische modellen momenteel meer dan acht maanden.
39 weergaven0 opmerkingen
bottom of page