top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Door heel Israël protesteren boeren tegen de voorgenomen landbouwhervormingen


Screenshot video


Honderden boeren portesteerden donderdag in heel Israël tegen de hervormingen waardoor het ondermeer mogelijk wordt landbouwproducten uit het buiten;land te importeren, wat mogelijk nadelige gevolgen zal hebben voor lokale producenten.


De boeren blokkeerden zeven belangrijke knooppunten in het hele land en gooiden producten weg uit protest tegen de hervorming van het ministerie van Financiën die de belastingen op sommige landbouwimporten uit landen als Egypte en Turkije wil verlagen om de voedselprijzen voor de Israëlische consument aanzienlijk te verlagen.Demonstranten bekritiseerden persoonlijk minister van Financiën Avigdor Liberman en minister van Landbouw Oded Forer, die de hervorming in gang hadden gezet. Het ministerie van Financiën is van plan de hervorming de komende vijf jaar geleidelijk door te voeren en jaarlijks te herzien om de doeltreffendheid en de nadelen ervan vast te stellen.


Ondertussen beweren de boeren dat het openstellen van de markt voor belastingvrije invoer de landbouwindustrie in Israël zal schaden.Liberman zei in reactie op de protesten dat het weggooien van "eieren, fruit en groenten" niet ten goede zal komen aan de consumenten. "Het spijt me dat boeren ervoor kiezen om zich niet te concentreren op de meest verontrustende vraag: waarom zijn de fruitprijzen de afgelopen 20 jaar met meer dan 100% gestegen, groenten met meer dan 80%, terwijl de consumptie met 20% is gedaald en waarom fruit in Scandinavië duurder zijn dan Haifa?"

Liberman voegde eraan toe dat de hervorming "ongekende voordelen" biedt aan boeren.Op woensdag verlieten landbouwchefs in Israël de ontmoeting met de directeur-generaal van het ministerie van Landbouw, Naama Kaufman, over de weigering van het ministerie om de hervorming in de eierteeltsector te annuleren, waarvan de leiders beweren dat niet minder dan 4.000 gezinnen onmiddellijk werkloos zouden worden.


"De meeste Knesset-leden weten dat de hervorming destructief is", zegt Shay Hajaj, hoofd van de regionale raad van Merhavim, wiens bedrijf "Moshvei Hanegev Ltd" het grootste landbouwbedrijf in het Midden-Oosten is.Het hoofd van de regionale raad zei verder dat de hoge bemiddelingskosten tussen de boeren en de marktketens de reden zijn voor de hoge prijzen van Israëlische producten. "De bemiddelingskosten zijn een misdaad. Er moet een onderzoekscommissie worden ingesteld om de oorzaken van zulke hoge lonen te onderzoeken en hoe ze kunnen worden verlaagd", voegde Hajaj eraan toe.


"We zijn van plan om met alle macht tegen de coalitiepartners te gaan, zelfs ten koste van een coalitiecrisis", aldus de boeren in een verklaring.


"De eenzijdige hervorming zoals die er nu uitziet, is een duidelijke verklaring van de ministeries van Financiën en Landbouw dat Israëlische burgers groenten en fruit uit Turkije, Jordanië en Egypte zullen eten, en eieren uit Oekraïne, terwijl boeren op de Golan, de Westelijke Jordaanoever en in de buurt van Libanon worden gedwongen hun velden te ontruimen en zich in te schrijven bij het werkloosheidsbureau”, voegden de boeren eraan toe.

74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page