top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Drie schoolkinderen ontdekten 2000 jaar oude olielamp in Noord-Israël


De schoolkinderen uit groep 4, Alon Cohen, Liam Atias en Rotem Levnat, met de oude olielamp die ze ontdekten in Kibbutz Parod. Foto Shaked Cohen / Israel Antiquities Authority


Alon Cohen, Liam Atias en Rotem Livnat - drie leerlingen van de vierde klas van Kibbutz Parod in Noord-Israël - maakten een wandeling door hun kleine, slaperige gemeenschap toen ze een merkwaardige rots tegenkwamen.


Het trio zei dat ze iets uit de grond zagen steken en aanvankelijk dachten ze dat het gewoon een ongebruikelijke steen was.


Nadat ze hem er voorzichtig uit hadden getrokken, realiseerden ze zich echter dat het een complete olielamp van klei was.


Het bleek dat ze een stukje oude geschiedenis hadden opgegraven: een 2000 jaar oude olielamp uit de vroege Romeinse tijd. Ze deelden hun ontdekking met hun ouders, die belden meteen de Israel Antiquities Authority (IAA) om het te melden.


IAA-archeoloog dr. Haim Mamalya kwam de lamp ophalen en bestookte de kinderen met vragen om meer informatie te verzamelen die zou kunnen helpen voor toekomstig onderzoek.


Israel Antiquities Authority, archeoloog dr. Haim Mamalya en de jongens die de 2000 jaar oude olielamp vasthouden. Foto: Shaked Cohen / Israel Antiquities Authority


"In de buurt van het punt waar de ontdekking werd gedaan, is er momenteel een archeologische opgraving door de Antiquities Authority ter voorbereiding op de bouw van een nieuwe wijk in de kibboets", zegt Mamalya.


“Het is interessant dat de kinderen de lamp hebben gevonden buiten het gebied waar we aan het graven zijn; De bevinding kan ons een aanwijzing geven over hoe ver de grenzen van de oude site zich uitstrekten.


Zonder de kinderen hadden we dit niet geweten. Het lijdt geen twijfel dat de vondst een nieuw en interessant licht werpt op de opgraving."


De kinderen en hun ouders overhandigden de lamp aan de National Treasures Department van de IAA, die als tegenprestatie een certificaat voor buitengewoon burgerschap overhandigde, evenals een lezing over de antieke lamp voor al hun klasgenoten.


Alon Cohen, Liam Atias en Rotem Livnat met archeoloog dr. Einat Ambar-Armon van de Israel Antiquities Authority (rechtsboven) en de leraar van de jongen, Shlomit Elimor. Foto: Shaked Cohen/ Israel Antiques Authority


"Uit het archeologisch onderzoek en de historische bronnen weten we dat de site een groot Joods dorp was, en dankzij de ontdekking van de lamp in de buurt van Chanoeka, krijgen we een groet van de oude Joodse nederzetting Parod", zegt Dr. Einat Ambar -Armon, directeur van het Northern Region Educational Centre.


"Uit opgravingen aan de rand van de site, evenals uit historische bronnen, blijkt dat Parod een stabiel en welvarend joods dorp was.


De gevonden lamp is typerend voor de Joodse nederzetting in de vroeg-Romeinse periode… Dit soort lampen heeft meestal geen versieringen, in tegenstelling tot de hedendaagse Romeinse. Dit is een bijzondere vondst, het is vrij zeldzaam om zo'n hele lamp te vinden. De jongens en hun ouders toonden goed burgerschap door de vondst terug te geven aan de Antiquities Authority."
98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page