top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Duizenden betuigden "Held van Israël" de laatste eer


Amir Khoury. Foto via social media.


Familie, vrienden en grote menigten mensen die politieagent Amir Khoury nog nooit hadden ontmoet, betuigden donderdag hun laatste eer aan de 'Held van Israël', zoals hij wordt genoemd omdat door zijn toedoen voorkomen werd dat meer mensen door de terrorist in Bnei Brak zouden zijn vermoord.


De begrafenisceremonie van Amir Khouri begon in de Aankondigingskerk in Nazareth en werd gevolgd door een rouwmars naar de militaire begraafplaats in Nof Hagalil, waar hij werd begraven met politie-eer.


Duizenden woonden de begrafenis bij van Khoury, 32, een christelijke Arabier uit Nof Hagalil, terwijl rouwenden hun ongeloof uitten dat hij niet meer thuiskomt.


Amir Khouri. Foto via familie.


'Het kan niet zo zijn dat hij binnen is. Dat kan niet', zei Shani Yashar, Khoury's verloofde, huilend terwijl ze hielp de kist van Khoury te dragen, samen met een erewacht van Israëlische politieagenten van zijn eenheid.


"Hij is een echte held, hij is een vechter, hij is nergens bang voor", zei Houri's vriendin Shani Yesher. "Hij hield van de politie en was altijd de eerste om te reageren. Hij vertelde me dat hij op een dag een terreuraanslag zou stoppen. Ik zei hem dat het het niet waard was," zei ze.


'Liefde van mijn leven,' zei Yashar in een diepbedroefde lofrede bij het graf, op de militaire begraafplaats van de stad. “Je bent een echte held. Je liep het vuur in zonder een greintje angst... Alleen jij had die moed...


“Rust in vrede, mijn held van Israël. Held van het hele volk van Israël', riep ze. “Heel Israël dankt u. Ik wil niet dat ze je bedanken. Maar je verdient het."


"De ogen tranen, het hart doet pijn en de hersenen kunnen niet geloven dat we je nooit meer zullen zien", zij zijn huilende vader Jeries, zelf een voormalig politieagent.


Veel van de aanwezigen waren Khoury's politiekameraden, maar er was ook een grote aanwezigheid van de ultraorthodoxe gemeenschap van Bnei Brak die met bussen naar de begrafenis kwamen uit dankbaarheid omdat Amir had voorkomen dat de terrorist meer slachtoffers zou maken.


"Hij gaf zijn leven voor anderen", zei Yaakov, een ultraorthodoxe inwoner van Bnei Brak, geïnterviewd op Channel 13 op weg naar de begrafenis van Khoury. 'Hij is van een ander volk, maar we zijn broers. Hij vocht voor ons. We zijn verplicht om naar zijn begrafenis te komen. Er is geen andere mogelijkheid.”

Voordat Khoury's kist werd gebracht voor begrafenis, kwamen vrienden, familie, collega-officieren en priesters samen om naar zijn kist te staren in de Aankondigingskerk in het nabijgelegen Nazareth. Andere vooraanstaande politici, waaronder minister van Justitie Gideon Sa'ar, en de president van het Hooggerechtshof woonden ook de ceremonie bij.


Rubin, een voormalig gemeenteraadslid van Jeruzalem, zei dat het brengen van ultraorthodoxe Israëli's naar een christelijke begrafenis zijn eigen complicaties met zich meebracht. Sommige yeshiva-studenten en rabbijnen verzetten zich tegen de prominente vertoningen van kruisen.


“Maar ze kwamen. Ze hebben een manier gevonden om deel uit te maken van deze samenwerking”, aldus Rubin in de Times of Israël.


206 weergaven0 opmerkingen
bottom of page