top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Duizenden Oekraïense scholieren worden geïntegreerd in het Israëlisch schoolsysteem


Premier Bennett bij aankomst vluchtelingen uit Oekraïne. Screenshot YouTube


In navolging van de instructies van de Israëlische minister van Onderwijs dr. Yifat Shasha-Biton aan haar ministerie om zich voor te bereiden op de integratie van ongeveer 2.000 studenten uit Oekraïne in het schoolsysteem, is een werkplan opgesteld om deze kinderen en hun ouders te begeleiden vanaf hun aankomst in Israël tot hun integratie in de Israëlische samenleving en het onderwijssysteem.


Het tweefasen plan omvat educatieve, emotionele en sociale aspecten om de Oekraïense studenten te ondersteunen en therapeutische ondersteuning voor hun ouders. Daarnaast heeft het ministerie een speciale situatieruimte voor Oekraïne opgericht:


In de eerste fase - tijdens de eerste maand, zullen de activiteiten plaatsvinden in de hotels en hostels waar ze zullen worden gehuisvest, inclusief sociale activiteiten voor studenten en hun ouders. Deze activiteiten omvatten onder meer georganiseerde reizen naar erfgoedlocaties door het hele land, met deelname van lokale jeugdleiders.


In de tweede fase – ondersteuning van de leerlingen en hun ouders bij het voorbereiden van hun intrek in hun permanente woning, wat inhoudt:

  • Plaatsing van de leerlingen op scholen in de lokale autoriteiten waar ze zullen wonen ∙ Openen van speciale ulpan (Hebreeuwse taal) klassen in de scholen

  • Bemiddelaars in de scholen brengen die de leerlingen en hun ouders zullen helpen bij hun opnameproces en hun integratie in school en de gemeenschap. ∙ Ondersteuning van onderwijspsychologen en onderwijsconsulenten binnen het onderwijssysteem.

  • Het openen van ulpan (Hebreeuwse taal) lessen in de scholen voor ongeveer 3.000 nieuwe immigranten van 18 jaar en ouder.

Naast het werkplan werkt het ministerie aan het opleiden van 22 studenten die in Oekraïne wonen als onderdeel van een lerarenopleiding aan het Orot Israel College of Education. De leerlingen krijgen momenteel een opleiding voor noodsituaties. Na voltooiing van hun studie ontvangen deze studenten een certificaat voor lesgeven in de diaspora dat hen van dienst zal zijn binnen de Joodse gemeenschap.


Ook wordt er een situatiekamer opgericht onder de noemer: "Nieuwe immigranten integreren in het onderwijs". Het zal een breed scala aan kwesties met betrekking tot het opnameproces voor de Oekraïense nieuwe immigranten, zowel studenten als ouders behandelen. In de situatiekamer zitten vertegenwoordigers van de Maatschappij en Jeugdadministratie van het ministerie van Onderwijs, naast vertegenwoordigers van de opvang- en psychologische begeleidingsdiensten, vertegenwoordigers van de lokale overheid en jeugdafdelingen, jeugdbewegingen, lokale gemeenschapscentra, oud-leerlingen en meer.


Op verzoek van professionals in de geestelijke gezondheidszorg in Oekraïne heeft het Israëlische Ministerie van Onderwijs onlangs een online briefing gegeven aan ongeveer 500 leraren in Oekraïne over het omgaan met noodsituaties en tijden van oorlog. Dit, gezien de ruime ervaring van het Israëlische onderwijssysteem in het lesgeven aan studenten in noodsituaties en in het licht van de professionele ervaring die is opgedaan door de psychologische begeleidingsdienst van het Israëlische ministerie van Onderwijs. De training omvatte het omgaan met noodsituaties, het lokaliseren, identificeren en ondersteunen van kinderen in emotionele nood en het bieden van hulpmiddelen voor emotionele en gemeenschapsondersteuning.


“We zullen al het mogelijke blijven doen om te helpen, de situatie gemakkelijker te maken en onze collega's in Oekraïne te ondersteunen. Ons hart is bij de studenten, de leraren, de ouders en alle mensen van Oekraïne,” merkte de Israëlische minister van Onderwijs Dr. Yifat Shasha-Biton op.

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page