top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eco-kunstdorp gepland in de Israëlische woestijn


Foto door Mikael Blomkvist op Pexels.com


Het Art Laboratory for Future Ecologies , een innovatief centrum voor eco-kunst, zal binnenkort in aanbouw komen in de Arava woestijn in Israël.


De oprichter van het toekomstige centrum, Galit Eilat, zei dat het doel is om mensen te leren over duurzaamheid en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen door middel van aardse kunst.


Het laboratorium zal worden gehuisvest in de voormalige Hatzeva Field School van de Society for the Protection of Nature in Israel (SPNI), halverwege tussen de zuidelijke steden Beersheva en Eilat op het kruispunt van oude handelsroutes, waaronder de Nabatean Spice (Incense) Route die liep door het Midden-Oosten.


Het unieke kunstlab omvat residenties voor lokale en internationale kunstenaars, workshops, onderzoek en artistieke samenwerkingen met wetenschappers die werken in het Dode Zee-Arava Science Center.

Toekomstige locatie van het Art Laboratory for Future Ecologies in Hatzeva. Foto met dank aan Galit Eilat


Eilat vertelt ISRAEL21c dat ze van plan is kunstenaars uit "deze regio uit te nodigen, niet noodzakelijkerwijs uit Europa, omdat we deel uitmaken van hetzelfde klimaat, dezelfde grond."


Ze ziet wetenschappers en kunstenaars samenwerken aan projecten in een gebied dat op de laagste hoogte ter wereld ligt en een grote verscheidenheid aan flora, fauna en mineralen heeft die nergens anders voorkomen.


Gevonden in de woestijn


Eilat is schrijver, curator en directeur van Stichting Meduza , die maatschappelijke en politieke vraagstukken met kunst verenigt.


Curator Galit Eilat, directeur van de Meduza Foundation. Foto door Yuval Cheni


Ze groeide op in Omer, in de buurt van Beersheva, en is curator van artistieke evenementen over de hele wereld. Toen ze aan het begin van Covid terugkeerde naar Israël, huurde ze een appartement in Arad, vlak bij de Dode Zee.


"Ik was in de laatste rij huizen vlak voor de woestijn," zei ze.


Tijdens een bezoek aan de Hatzeva Field School zag Eilat de bijenkorfvormige gebouwen daar, ontworpen door architect Israel Goodovitch in de jaren zeventig.


Het complex omvatte slaapzalen, klaslokalen en een gemeenschappelijke eetkamer, gevormd in zeshoeken om op te gaan in de woestijnomgeving.


Ze was gefascineerd door de plek.


Zo zag de veldschool in Hatzeva er in de jaren 70 uit. Foto door Shvets Production op Pexels.com


'Ik vroeg me af wie de eigenaar was,' zei Eilat. "Toen ik ontdekte dat het de Society for the Protection of Nature in Israel was, belde ik elke dag totdat de CEO, Iris Hann, me antwoordde."


Hann was geïntrigeerd door het idee om een ​​centrum te bouwen dat ecologie en kunst combineert, en binnen zes maanden tekenden de twee vrouwen een overeenkomst.


'We zijn allemaal verbonden'


De beweging van eco-kunst, ook wel aardekunst genoemd, werd eind jaren zestig in de Verenigde Staten geboren als een manier om overal kunst te maken, te bekijken en te waarderen, niet alleen in musea.


"Er is geen echte scheiding tussen natuur en cultuur", zei Eilat. "De boodschap van kunst is om alles als één eenheid te verenigen."


Een van haar ideeën is om dieren in de omgeving te observeren.


'We zijn allemaal soorten samen,' zei ze. “We zijn ons bewust van dieren die in ons lichaam zijn ingebed. We zijn allemaal verbonden.”


Ze zei dat het centrum kunstenaars zal uitnodigen om manieren te onderzoeken om "kunst te verbinden met cultuur en natuur".


Kunstenaars zouden bijvoorbeeld de verschillende geluiden van vogels kunnen onderzoeken met lokale ornithologen en die geluiden kunnen verwerken in multidisciplinaire tentoonstellingen.


Eilat is van plan fondsen te werven bij particuliere investeerders en openbare bronnen. Het eerste doel is om de gebouwen die op het zand zijn gebouwd te renoveren.


"Op stof lijkt er meer op", verduidelijkte Eilat.


Ze is van plan gebruik te maken van duurzame technologie die water bespaart en beter is aangepast aan de extreme klimaatomstandigheden.


Voordat met de renovatie wordt begonnen, organiseert het Art Lab for Future Technologies eind december een inaugureel openluchtevenement van zonsondergang tot middernacht gedurende meerdere dagen. Het gratis openbare evenement zal kunstinstallaties en optredens bevatten.


Voor meer informatie, klik hier.


44 weergaven0 opmerkingen
bottom of page