top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een historische dag in Israël als de Knesset stemt over de Lapid/Bennett regering


Naftalie Bennett (L) en Yair Lapid (R). Screenshot Channel 12 News.


Vandaag, zondag 13 juni 2021, is een historische dag voor Israël als om 16.00 uur (15.00 NL tijd) de Knesset gaat stemmen over de uit acht partijen bestaande nieuwe regering onder leiding van Naftalie Bennett. Indien de Knesset met 61 van de 120 Knesset stemmen instemt, betekend dit het einde van het 12-jarig bewind van Benjamin Netanyahu als premier van het land.


De procedure die om 16.00 uur in de Knesset begint kunt u hier teruglezen.


Zaterdagavond werd er voor de 51ste en zeer waarschijnlijk laatste keer, in Jeruzalem door de Black Flag organisatie gedemonstreerd tegen Netanyahu. Bennett had voorafgaand aan de demonstratie de demonstranten opgeroepen geen geweld te gebruiken.

Op de melodie van het Bella Ciao-lied van de Italiaanse partizanen riepen demonstranten 'Bibi Ciao' ter ere van de viering van een jaar van betogingen buiten zijn ambtswoning om zijn vertrek te eisen.

Behoudens een onverwachte last-minute ontwikkeling, zal de nieuwe regering onder leiding van Yamina-leider Naftali Bennett en Yesh Atid-voorzitter Yair Lapid zondagavond een het vertrouwen van de Knesset krijgen en zal Bennett worden beëdigd als de 13e premier van Israël, ter vervanging van premier Benjamin Netanyahu, aan wiens 12-jarig bewind dan een einde zal komen


De toekomstige 36ste regering van Israël bestaat uit een melange van rechtse, linkse, centristische en islamitische partijen die elkaar vonden om Netanyahu te verdrijven en een einde te maken aan twee jaar van politieke impasse. De eedaflegging hangt af van een enkele stem, waarbij 61 van de 120 wetgevers van de Knesset naar verwachting de fragiele politieke alliantie zullen steunen.


Hoewel de Likud partij van Netanyahu het ontkent, wordt er rekening mee gehouden dat Netanyahu er toch nog in slaagt 'een konijn uit zijn hoge hoed te toveren' waardoor er geen Knesset meerderheid van 61 stemmen is en de nieuwe regering niet zou kunnen worden beëdigd.


De belangrijkste hoop van Likud is dat deze regering het moeilijk zal vinden om echte prestaties te presenteren vanwege de diepe verschillen tussen haar leden. Deze hoop is niet ongegrond – de oppositie is inderdaad homogener dan de coalitie.


Zij zullen, als de belangrijkste oppositiepartij, er alles aan te doen te zorgen dat de nieuwe regering geen lang leven beschoren is.


De beoogde Lapid-Bennett-regering wordt gesteund door acht van de 13 partijen die zetels wonnen bij de verkiezingen van 23 maart, voor een verwacht totaal van 61 stemmen in de 120 leden tellende Knesset: Yesh Atid (17 zetels), Blauw en Wit (8) , Yisrael Beytenu (7), Labour (7), Yamina (6 van de 7 MK's), New Hope (6), Meretz (6) en Ra'am (4). De partijen die naar de oppositie zullen worden gerangeerd, zijn: Netanyahu's Likud, de ultraorthodoxe Shas en United Torah Judaism-partijen, het extreemrechtse religieuze zionisme en de overwegend Arabische Joint List.


Afgelopen vrijdag werd het coalitieprogramma bekend, dat u hier kunt lezen.


Wat betreft de hoogste ministeriële posities in de nieuwe regering, zal Lapid minister van Buitenlandse Zaken zijn in de eerste twee jaar van de regering, zal Blue & White leider Benny Gantz minister van Defensie blijven, en het ministerie van Financiën zal worden geleid door Yisrael Beytenu-leider Avigdor Liberman. New Hope-leider Gideon Sa'ar wordt minister van Justitie, Ayelet Shaked van Yamina wordt minister van Binnenlandse Zaken en Matan Kahane van Yamina wordt minister van Religieuze Zaken. Merav Michaeli van Labour gaat het ministerie van Transport leiden en haar partijgenoot Omer Barlev wordt minister van openbare veiligheid. Meretz-leider Nitzan Horowitz wordt minister van Volksgezondheid, terwijl partijgenoot Tamar Zandberg minister van Milieubescherming wordt.


Hoewel Yair Lapid eerder had gezegd dat een nieuwe regering uit niet meer dan 18 ministers zou moeten bestaan, zal het nieuwe kabinet 28 ministers en zes onderministers hebben, waarmee het de op twee na grootste in de geschiedenis van Israël wordt, na de vertrekkende regering (35 ministers) en de door Netanyahu geleide regering in 2009-2013 (30 ministers).


In een zaterdagavond door Channel 12 News uitgezonden interview zei de voormalig burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat dat Netanyahu een inschattingsfout heeft gemaakt door niet af te treden, waardoor de Likud nu in de oppositie moet.


"Als Netanyahu was afgetreden", zei Barkat, "zou Likud en het nationale kamp zondag een regering hebben gevormd." Hij voegde eraan toe zich kandidaat te stellen als leider van de Likud.


68 weergaven0 opmerkingen
bottom of page