top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een huidsticker die tuberculose kan diagnosticeren en natuurlijk een Israëlische uitvinding


A-Patch huidkleefsysteem voor het detecteren van tuberculose. Foto met dank aan Technion Woordvoerder via ISRAEL21C


Onderzoekers van het Israëlische Technion hebben een revolutionaire methode ontwikkeld om tuberculose te diagnosticeren zonder bloedmonsters, röntgenfoto's of andere invasieve procedures.


De nieuwe methode, A-Patch , maakt gebruik van een sticker die verbindingen absorbeert die bij contact door de huid vrijkomen. De verbindingen worden vervolgens geanalyseerd door een op kunstmatige intelligentie gebaseerd systeem, dat snel en nauwkeurig kan bepalen of een persoon tuberculose heeft of niet.


Klinische onderzoeken met A-Patch, uitgevoerd in India en Zuid-Afrika, lieten een hoge effectiviteit zien bij de diagnose van tuberculose, met een sensitiviteit van meer dan 90% en een specificiteit van meer dan 70%. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Advanced Science .


De vooruitzichten op een betaalbare en snelle manier om tuberculose te diagnosticeren, zijn veelbelovend voor de ontwikkelingslanden, waar 95% van de wereldwijde gevallen zich voordoen.


In 2019 liepen naar schatting 10 miljoen mensen tuberculose op en stierven er 1,4 miljoen aan de ziekte. Naar schatting is ongeveer een derde van de wereldbevolking besmet met tuberculosebacteriën, en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft het gedefinieerd als een wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid.


Hoewel er een effectieve behandeling voor tuberculose beschikbaar is, blijft de diagnose een belangrijke wegversperring, met jaarlijks ongeveer 3 miljoen gemiste gevallen.


Vroege symptomen van de ziekte zijn niet-specifiek, waardoor de diagnose veel moeilijker wordt. Wat het nog erger maakt, is dat de huidige methoden traag zijn en vaak te duur of te complex voor instellingen met beperkte middelen. Een sputumuitstrijkje kost tussen de $ 2,60 en $ 10,50 per onderzoek - te duur op een locatie waar mensen van $ 1 per dag moeten leven.


Het was deze motivatie die professor Hossam Haick van het Wolfson Department of Chemical Engineering van Technion ertoe bracht om samen met zijn team, onder leiding van Rotem Vishinkin, aan de baanbrekende studie te beginnen.


Mocht A-Patch succesvol blijken te zijn, dan zou dezelfde methodologie en hetzelfde platform mogelijk kunnen worden gebruikt om andere ziekten en aandoeningen te diagnosticeren, waardoor effectieve diagnose veel toegankelijker wordt voor bevolkingsgroepen in de derde wereld.


Het onderzoek werd ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation. De voortzetting van het A-Patch ontwikkelingsproject wordt ondersteund door Horizon 2020.


43 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page