top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een nieuw hoofdstuk is in Israël aangebroken


Premier Naftalie Bennett. Screenshot Channel 12 News


Met de beëdiging van de 36ste regering van Israël onder leiding van Naftalie Bennett is een nieuw hoofdstuk voor Israël aangebroken en een einde gekomen aan het 12-jarig bewind van Benjamin Netanyahu.


Het waren spannende momenten in de Knesset zondagavond voorafgaand aan de procedure die tot beëdiging van de nieuwe regering moest leiden.


Doordat Ra'am lid Al - Kharomi niet in de Knesset was ging het er om spannen of er genoeg stemmen zouden zijn ten gunste van de nieuwe regering.


Uiteindelijk bleek de kleinst mogelijke meerderheid van de Knesset, 60 tegen 59 stemmen, voor de nieuwe regering te stemmen en viel het plan van Netanyahu in duigen, die had geprobeerd een aantal Knesset leden die deel uit maken van de coalitiepartijen te lokken met beloftes om over te lopen naar zijn kamp.


De regering wordt gesteund door acht van de 13 partijen die zetels wonnen bij de verkiezingen van 23 maart, voor een totaal van 60 stemmen in de 120 leden tellende Knesset: Yesh Atid (17 zetels), Blauw en Wit (8), Yisrael Beytenu (7 ), Labour (7), Yamina (6 van de 7 MK's), New Hope (6), Meretz (6) en Ra'am (3 van de 4 MK's).


Opvallend was dat kort na de beëdiging de Amerikaanse president Biden en de Duitse Bondskanselier Bennett al telefonisch feliciteerden en hem zeiden "uit te kijken om met hem samen te werken".


Bennett tijdens zijn telefoongesprek met president Biden. Foto (Courtesy) – Ariel Zandberg via GPO


In Tel Aviv en andere plaatsen braken grote feesten nadat de nieuwe regering was ingezworen en stroomden duizenden mensen naar het Rabin plein in de stad.

Netanyahu heeft ondertussen laten geen officiële overdrachtsceremonie te houden, zoals te doen gebruikelijk. Na de gebruikelijke groepsfoto met president Rivlin zal een er rond het middaguur een formele overdracht van de macht plaatsvinden.


"Ik zal dagelijks strijden tegen deze verschrikkelijke, gevaarlijke linkse regering om haar omver te werpen", zei Netanyahu aan het einde van zijn lange toespraak in het plenum van de Knesset. "Met Gods hulp zal het veel eerder gebeuren dan je denkt," aldus Netanyahu.


Het toont opnieuw aan wat een slechte verliezer Netanyahu is die tijdens zijn toespraak in de Knesset al had laten weten "er alles aan te zullen doen om zo snel mogelijk als premier terug te keren."


Meteen na de beëdiging kwam de nieuwe regering bij elkaar voor een feestelijke eerste vergadering.


Screenshot KAN Nieuws


Dinsdag zal de eerste test voor de nieuwe regering zijn doordat Netanyahu er voor heeft gezorgd dat de vlaggenparade in Jeruzalem, waar niemand op zit te wachten, dinsdag zal plaatsvinden.


Hamas en de Palestijnse leiders hebben al laten weten dat "mocht de parade door de Arabische wijken gaan de hel zal losbreken".


85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page