top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een nieuw nationaal programma brengt hightech-studies naar de periferie van Israël"Alles begint met onderwijs", zegt Orit Farkash Hacohen, minister van Innovatie, Wetenschap en Technologie, "en dit geldt ook voor de Israëlische hightechindustrie. Het buitenschoolse programma dat we vandaag inluiden, zal studenten uit verschillende gebieden in heel Israël betrekken, met als doel het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden en mentaliteit.”


Het ministerie begint samen met de Israëlische Vereniging van Gemeenschapscentra aan een pilot voor een nieuw nationaal programma om jongeren uit de sociale en geografische perifere gebieden van Israël te verbinden met de wereld van hightech en ondernemerschap. Het programma zal "Entrepreneur Leap Centres" oprichten in gemeenschapscentra in het hele land, die 14-18-jarigen tools zullen bieden om te denken, zich aan te passen en te innoveren als ondernemers - en kansen om een ​​onderneming te starten, begeleid door mentoren uit de industrie.


Het programma is bedoeld om een ​​antwoord te bieden op de huidige situatie, waarin verschillende bevolkingsgroepen in de sociale en geografische periferie van Israël – waaronder vrouwen, de Arabische samenleving en de Haredi-gemeenschap – ondervertegenwoordigd zijn in de hightechindustrie.


In het eerste jaar van het programma zal het worden uitgevoerd in tien gemeenschapscentra (ongeveer 100 deelnemers in elk): Kiryat Yam, Baqa al-Gharbiyye, Yarka, Tamra, Katzrin-Golan, Holon, Jerusalem-Gilo, Kiryat Malachi, Rahat (de Switch Center, een gezamenlijke joods-bedoeïenen ngo), en Beitar Illit. De komende jaren zal het programma worden uitgebreid op basis van de resultaten van de pilot.


Het programma heeft tot doel de hightechsector te diversifiëren en de industrie toegankelijker te maken voor Israëlische jongeren met ondernemerspotentieel voor wie de hightechwereld niet binnen handbereik is. Het maakt deel uit van het antwoord van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie op de behoeften die voortvloeien uit de besprekingen van de interministeriële commissie die belast is met het vergroten van het menselijk kapitaal in de hightechindustrie, onder leiding van Dedi Perlmutter, die het belang heeft opgemerkt van het aanmoedigen van en de jongere generatie bloot te stellen aan tools en kwalificaties die hen zullen voorbereiden op de opkomende arbeidsmarkt, met name in de hightechwereld.


Bij de Entrepreneur Leap Centers zullen deelnemers een omgeving ervaren die werk in de hightechindustrie simuleert en hun projecten ontwikkelen van idee tot uitvoering. De deelnemers leren over het maken en geven van presentaties, het opstellen van een werkplan en marketing, en verbeteren hun Engelse taalvaardigheid. Ze zullen ook deel gaan uitmaken van een digitaal netwerk dat alle Leap Centers met elkaar verbindt. Het programma maakt gebruik van het bedrijfsleven: senior figuren uit de hightech, medische, ecologische en andere industrieën zullen dienen als mentoren voor de beginnende ondernemers van het programma.


“Het initiatief opent de deur voor de betrokkenheid van Israëlische tieners bij de hi-tech industrie door het naar hun gemeenschapscentra en daardoor naar hun eigen huis en buurt te brengen, zodat zelfs in de perifere geografische gebieden van het land Israëlische tieners kunnen genieten van de vruchten van deze bloeiende industrie”, voegt minister Farkash Hacohen toe. “We willen dat tieners in de periferie denken dat ondernemer zijn een haalbare optie voor hen is, en dit programma zal hen het vertrouwen en de tools geven die nodig zijn om dat te bereiken. Het programma gaat vergezeld van het "Hi-tech Class"-programma dat eerder dit jaar door het kantoor werd gelanceerd, dat het onderwijzen van hi-tech en programmeervaardigheden als onderdeel van het leerplan van de school omvatte en dat al in honderden scholen en kleuterscholen is geïmplementeerd.”


Hilla Haddad Chmelnik, directeur-generaal van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie, legt uit: “Jonge Israëli's uit de periferie durven niet eens te dromen van hightech. Deze wereld is zo ver van hen verwijderd, dat het voor hen geen haalbare optie lijkt. Het nieuwe programma is erop gericht om deze vergelijking te veranderen door de wereld van technologisch ondernemerschap tot aan hun deur te brengen. De activiteiten van de Leap Centers zullen deelnemers voorzien van nieuwe hulpmiddelen en unieke mogelijkheden voor praktisch leren door een eigen onderneming op te richten. Het feit dat, samen met het Educating Towards High-Tech Program, de Leap Centres al in het huidige schooljaar beginnen te werken, is een enorme prestatie, en ik geloof dat deze belangrijke nationale programma's in de komende jaren de hightech van Israël zullen veranderen kaart."


Tal Basechess, Chief Executive Officer van de Israel Association of Community Centers: “Het nieuwe programma is gericht op een toekomst waarin iedereen de mogelijkheid heeft om deel te nemen aan en te profiteren van de vruchten van de hightechindustrie. Dit programma zal kinderen en jongeren in de sociale en geografische periferie verbinden met een sector die een belangrijke motor is van de Israeli economie, hen belangrijke instrumenten aanreiken en hun competentiegevoel ontwikkelen, en, dankzij de mentorcomponent, hen kennis laten maken met individuen en bedrijven in deze sector.” De mentoren die vrijwillig deelnemen aan het programma zullen de deelnemers helpen vooruitgang te boeken in hun collectieve werk, terwijl ze voldoen aan de normen en procedures van de ondernemers- en zakenwereld.

Deelnemers zullen ook steun krijgen van vrijwilligers in de gemeenschap, van bedrijven die betrokken zijn bij sociale bijdragen, en van zakelijke bedrijven, om hun ideeën om te zetten in uitvoerbare ondernemingen. De jonge ondernemers leren hun projecten te presenteren en krijgen feedback van de instructeurs en mentoren. Aan het eind van het jaar vindt er een Hackathon plaats, waarin de verschillende groepen strijden om binnen een beperkte tijd een oplossing te vinden voor een uitdaging.


32 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page