top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een zeldzame verzameling knokkelbotten voor gamen en waarzeggerij ontdekt in de oude stad Maresha


Tientallen van de astragali werden gevonden in de buurt van een reliëf van een figuur ontdekt bij de Maresha-site. Foto: Dr. Ian Stern, Hebrew Union College


Een zeldzame verzameling van "astragali" - knokkelbotten van dieren gebruikt voor gaming en waarzeggerij - daterend uit de Hellenistische periode (2300 jaar geleden), werd ontdekt door Dr. Ian Stern in het Maresha-Bet Guvrin National Park in het zuiden van Israël.


Deze uitzonderlijk grote verzameling, die onlangs voor het eerst werd gepubliceerd in het Britse archeologische tijdschrift LEVANT, werd bestudeerd door Dr. Lee Perry-Gal van de Israel Antiquities Authority, Prof. Adi Erlich van het Zinman Institute of Archaeology, University of Haifa, Dr. Avner Ecker van de afdeling Land of Israel Studies aan de Universiteit van Bar Ilan, en dr. Ian Stern van de Nelson Glueck School of Archaeology, Hebrew Union College, Jeruzalem. De assemblage werd enkele jaren geleden ontdekt in het enorme ondergrondse grottencomplex onder de oude stad Maresha.


De "astragali" - knokkelbotten van geiten, schapen en runderen - werden op dezelfde manier gebruikt om te dobbelen voor games en voor rituele waarzeggerij, voornamelijk door vrouwen en kinderen. Sommige van de knokkelbotten waren geschoren, of geperforeerd, of gevuld met lood, om effectiever te kunnen worden gegooid, zoals dobbelstenen.


Dr. Lee Perry-Gal houdt de dobbelstenen vast. Foto: Yoli Schwartz, Israël Antique Authority


Tientallen dobbelstenen droegen Griekse inscripties: sommige waren gegraveerd met de namen van goden die in de oudheid werden geassocieerd met menselijke wensen en verlangens. Aphrodite, de godin van vruchtbaarheid, liefde en schoonheid, Eros, de god van de liefde, de god Hermes, de godin Hera en Nike, de godin van de overwinning, verschijnen onder andere goden. Op andere knokkels zijn spelinstructies en verschillende spelrollen gegraveerd, zoals "Rover", "Stop!", "Je bent verbrand", enz.


Tientallen van de astragali werden gevonden in de buurt van een reliëf van een figuur ontdekt bij de Maresha-site. Foto: Dr. Ian Stern, Hebrew Union College


Volgens dr. Lee Perry-Gal, zoöarcheoloog van de Israel Antiquities Authority en onderzoeker aan de Universiteit van Haifa: “De verzameling astragali uit Maresha is zeer uniek, met name de grote hoeveelheid en goede kwaliteit en de vele inscripties. De assemblage laat zien dat in oude tijden van nood, zoals vandaag, mensen hulp zochten bij externe factoren, in magie en spreuken en in de wereld van het onbekende. In het verleden worstelden mannen, en vooral vrouwen, met een omgeving van onzekerheid, dood, bevalling en gezondheidsproblemen, en probeerden ze zichzelf te beschermen met behulp van magie.


Bovendien weten we dat astragali werden gebruikt voor games. Het is opmerkelijk dat we voorbeelden hebben van kinderen die zijn begraven met soortgelijke dobbelstenen. De kubussen, die een populaire spelactiviteit waren, hadden een rol bij het begeleiden van kinderen naar de volgende wereld, om daar te worden gebruikt. Perry-Gal voegt eraan toe: "Aangezien de astragali symboliseren" veel geluk, het was gebruikelijk om ze onder de huisdrempel te plaatsen, in de hoop dat ze geluk en voorspoed zouden brengen.


De dobbelstenen dragen godsnamen en spelinstructies. Foto: Roi Shafir, Universiteit

van Haifa


“Het is interessant dat deze knokkelbotten vaak worden gevonden naast ostraca (aardewerkscherven met inscriptie of geschreven in inkt), die Aramese teksten droegen, zoals 'Magische bezwering', of 'Als je dat doet, zal dit gebeuren to you., wat hun cultische rol aantoont.


De dobbelstenen assemblage. Foto: Yoli Schwartz, Israel Antiquities Authority


Volgens Dr. Perry-Gal, “was de Hellenistische stad Maresha een van de smeltkroezen van die periode in de zuidelijke Levant. “Verschillende bevolkingsgroepen en culturen leefden hier zij aan zij als buren, allemaal ondergeschikt aan de Hellenistische heerschappij. Er woonden hier Edomieten, Feniciërs, Nabateeërs en joden, en de verschillende volkeren en culturen beïnvloedden elkaar.”


Volgens Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Dit fascinerende onderzoek werpt licht op het leven en de gebruiken in de oudheid en herinnert ons eraan dat mensen over de hele wereld gewone mensen zijn. Ze dromen en hopen, en ondanks de hardheid van het dagelijks leven vinden ze tijd om te spelen en te ontspannen.”

81 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page