top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Een zonne-oplossing die energie EN voedsel kan creëren


De kantelbare TriSolar panelen absorberen lichtstralen van meerdere locaties, wat betekent dat ze dienovereenkomstig kunnen kantelen en het zonlicht dat de gewassen eronder nodig hebben niet blokkeren. Foto met dank aan TriSolar via ISRAEL21C


Denk aan de landbouw in Israël, en je gedachten zullen waarschijnlijk afdwalen naar sinaasappels, dadels, druppelirrigatie en de alomtegenwoordige cherrytomaat.


En als je de afgelopen jaren naar het zuiden van het land bent gereisd, word je ook herinnerd aan de eindeloze rijen glimmende zonnepanelen die zijn geplant waar ooit groenten en fruit groeiden.


Maar moet het dit of dat zijn? Moet de productie van zonne-energie ten koste gaan van, of juist in de plaats komen van, voedselproductie en voedselzekerheid?


Niet als TriSolar , een gloednieuwe Israëlische startup, zijn zin krijgt.


TriSolar, gevestigd in de Israëlisch-Arabische stad Kafr Qara en officieel gelanceerd in 2022, is een pionier op het opkomende gebied van agrivoltaïsche energie, waarbij hetzelfde stuk land van hetzelfde zonlicht geniet voor tweeledige doeleinden - een keer voor landbouw en een keer voor energie - zonder het een of het ander in gevaar te brengen.


De TriSolar oplossing verlaagt de energierekening van boeren, creëert extra inkomsten voor hen en zorgt ervoor dat gewassen gezond blijven. Foto met dank aan TriSolar via ISRAEL21C


Tegenwoordig, legt Ronen Katz, CEO van TriSolar, aan ISRAEL21C uit, is het gebruikelijk dat zonnepanelen boven op kassen of in plaats van begroeiing in open velden worden geïnstalleerd.


Beide opties, merkt hij op, vereisen een kostbare en uitgebreide infrastructuur en zijn niet plantvriendelijk.


In kassen beschermen de zonnepanelen de planten vaak tegen het zonlicht dat ze nodig hebben, terwijl ze in open terrein planten vervangen en kunnen bijdragen aan de verwoestijning van grote gebieden.


Om deze problemen te omzeilen, gaat de oplossing van TriSolar de kas zelf in, waardoor de installatiekosten en de ecologische voetafdruk worden verlaagd door gebruik te maken van de bestaande infrastructuur en goedkope stroom te produceren.


“We ontdekten dat de nylon platen die de kassen bedekken het zonlicht in de kas verstrooien. Door deze diffusie ontstaat een situatie waarin het zonnepaneel vanuit allerlei richtingen de stralen kan opvangen die elektriciteit opwekken.”


De softwareoplossing, kantelbare panelen en sensoren van TriSolar registreren en benutten de lichtreflectie van verschillende bronnen, waardoor de kas zowel qua energie als qua gewas optimale condities kan bereiken.


"We volgen niet alleen de zon, we controleren ook de hoeveelheid licht die in de kas komt, zodat we kunnen optimaliseren tussen de behoeften van de gewassen en de hoeveelheden energie die we willen produceren", zegt Katz.


Het onderzoek achter de oplossing van TriSolar komt voort uit de oprichter en hoofdwetenschapper van het bedrijf, halfgeleiderfysicus Ibrahim Yehia.


Hij begon meer dan tien jaar geleden te werken aan agrivoltaïsche energie, lang voordat het werd erkend als een oplossing voor problemen met de productie van zonne-energie.


“Ik ben waarschijnlijk een milieufreak. Ik studeerde in Duitsland en werd lid van de Groene Partij. Ik was geïnteresseerd in milieukwesties”, herinnert Yehia zich.


Bij zijn terugkeer in Israël probeerde hij anderen met zijn passie te besmetten, maar dat was niet gemakkelijk, geeft hij toe.


Yehia begon in 2009 met onderzoek naar agrivoltaïsche energie voor het in Kafr Qara gevestigde Triangle R&D Center , waarvan TriSolar onlangs is afgesplitst.


Nu slaat zijn onderzoek meerdere vliegen in één klap: het opwekken van zonne-energie, het besparen van energie met zijn geavanceerde paneelkanteltechnologie en het creëren van de ideale licht-, vochtigheids- en temperatuuromstandigheden voor de gewassen.


Betrouwbaar, betaalbaar


Het TRDC-onderzoek, ondersteund door de Israel Innovation Authority en het financieringsprogramma Horizon Europe van de Europese Unie, leidde TriSolar tot de huidige proefprojecten met partners in Europa. Een ander groot proefproject zit in de pijplijn hier in Israël.


De eindklant van het TriSolar-systeem is de boer, legt Michael Eilan, de business development manager van het bedrijf, uit. Een betrouwbaar inkomen uit elektriciteitsproductie kan het onbetrouwbare inkomen uit de landbouw aanvullen.


“Je hebt iets dat betrouwbaar is, maar ook betaalbaar. Banken steunen graag ondernemingen op het gebied van zonne-energie. Dit verandert het profiel van de boer die nu een vast inkomen heeft en geeft hen een hefboomeffect”, vertelt Eilan aan ISRAEL21c.


"Ze zouden ook de elektriciteit op de boerderij kunnen gebruiken, wat soms logisch is", voegt Esther Magadley, CTO van TriSolar, die verantwoordelijk is voor fotovoltaïsch onderzoek toe.


Boeren gebruiken de zelfgemaakte elektriciteit bijvoorbeeld om de kassen te koelen of te verwarmen of om de koelhuizen van stroom te voorzien die de producten opslaan voordat ze naar de supermarkten gaan.


De proefprojecten, merkt Eilan op, geven boeren een levend bewijs van concept.


"Elk proefproject is een showcase", merkt Eilan op. “We zagen dat boeren niet op papier kopen. Ibrahim ontving boeren uit de regio Emek Hefer. Ze kwamen, ze keken naar het systeem, ze keken naar de planten, ze proefden de groenten. Ze kopen als ze zien.”


Waanzinnig ambitieus

Vooruitkijkend heeft TriSolar zowel wereldwijde als lokale doelen.


“We zijn waanzinnig ambitieus. We willen het topbedrijf ter wereld zijn op het gebied van glastuinbouw", merkt Eilan op. “We zijn toegewijd om iets serieus te doen, om iets bij te dragen aan de wereld. Tegelijkertijd willen we natuurlijk een groot en succesvol bedrijf opbouwen.”


Op lokaal niveau hoopt CEO Katz dat het bedrijf een sociale impact kan hebben op het Israëlische technische ecosysteem vanwege zijn biculturele karakter.


“Als we willen slagen, kunnen we een toonaangevend bedrijf zijn voor samenwerking tussen Arabische en Israëlische startups. Als wij dit kunnen, kunnen anderen het misschien ook en kan het verandering brengen.”


Klik hier voor meer informatie.
65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page