top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste luchttaxi test uitgevoerd in Israël


Foto B.Y. Creative & Productions


Het Israëlische National Air Drone Initiative (INDI) heeft een belangrijke stap voorwaarts gezet met nog een week van testvluchten en demonstraties die gelijktijdig plaatsvinden op verschillende locaties in Israël.


Het initiatief is een samenwerking tussen overheidsinstanties onder leiding van het Ministerie van Transport, de Israel Innovation Authority, Ayalon Highways Ltd. en de Civil Aviation Authority of Israel (CAAI). Het doel van het initiatief is het ondersteunen en promoten van een ecosysteem door middel van technologie, regelgeving en infrastructuur voor het gebruik van geavanceerde vluchtvoertuigen. Het initiatief is gericht op het voorbereiden van het luchtruim voor dronevluchten, met de bedoeling de verkeersopstoppingen op de Israëlische wegen te verminderen, commerciële en openbare diensten efficiënter aan te bieden en een wereldwijd concurrentievoordeel te creëren voor Israëlische hightechbedrijven.


Het initiatief is actief sinds 2019, met een investering van meer dan 60 miljoen sikkels in de komende twee jaar wanneer er testvluchten zullen worden uitgevoerd op een groot aantal vliegtuigen die in de toekomst mensen en goederen kunnen vervoeren.


Als onderdeel van de tests en experimentele vluchten die vorige week in heel Israël werden uitgevoerd, opereerden 11 drone-exploitanten en ondersteunende bedrijven in het luchtruim en voerden complexe experimenten uit om de operationele capaciteiten te bevorderen. Hoogtepunten zijn onder meer:


• Voor het eerst werden testvluchten van eVTOL autonome elektrische vliegtuigen met langeafstandscapaciteiten uitgevoerd in een beheerd stedelijk luchtruim (ook bekend als UTM – Unmanned Traffic Management), met zware vrachtladingen, met een toekomstige optie om mensen te vliegen voor lange afstanden.


Foto Mark Nomdar


• AIR vloog met de AIR ZERO, vervaardigd in Israël, die plaats biedt aan maximaal 2 passagiers en een totaal laadvermogen van maximaal 220 kilogram, over een afstand van maximaal 160 kilometer.


Foto Mark Nomdar


• Dronery, een dochteronderneming van Cando Drones, is voor het eerst opgestegen op het Pal-Yam-landingsplatform in Caesarea met EHANG's innovatieve EH216-S-vliegtuig, dat twee passagiers kan vervoeren, in totaal tot 220 kilogram, en een afstand kan vliegen binnen 30 kilometer, in een volledig autonome vlucht zonder piloot aan boord, gebruikmakend van EHANG's intelligente commando-en

controle systeem.


Foto Mark Nomdar


• Cando Drones voerde bezorgingsvluchten uit tussen vestigingen van de Rami Levy Supermarkt, nachtvluchten in de kuststrook van Hadera in samenwerking met de gemeente, en verkeersbewakingsactiviteiten op het knooppunt Nesher-Bar-Yehuda.


Foto Mark Nomdar


• Down Wind voerde tot nu toe de langste vlucht in het initiatief uit, met een lengte van ongeveer 29 kilometer, om een vliegroute te openen tussen Hillel Yaffe Medical Center en Rambam Medical Center.


• Er werden autonome stadsvluchten uitgevoerd om het goederenverkeer van verschillende filialen in Yohananof te beoordelen.


• Sentrycs heeft in samenwerking met Flytech en Cando een test uitgevoerd om te zorgen voor een veilige vliegomgeving voor geautoriseerde drones.• ATI heeft in samenwerking met TA Helicopters eVTOL-landingsmogelijkheden in stadscentra onderzocht en een vliegroute uitgevoerd van Kfar Truman naar het centrum van Tel Aviv, met een landing in Reading.


Deze vluchten en tests dragen bij aan het bevorderen van de ontwikkeling en implementatie van innovatieve drone-technologieën in Israël. Verschillende bedrijven nemen deel aan het drone-initiatief dat in 2019 is gestart. Dit zijn onder andere Airways Drones Ltd, F.T. Aerial Solutions Ltd, Elsight, AGL, Air Taxi Israel (ATI), Down Wind, BROOK, Highlander Aviation, Cando Drones en RoboTiCan.


Minister van Transport, Brig. Generaal (Res) Miri Regev: “Onder mijn leiding werkt het Ministerie van Transport aan het versterken van de positie van Israël als een mondiaal ontwikkelingscentrum voor voertuig- en transporttechnologieën, inclusief luchttransport. Daartoe stimuleren we gezamenlijke experimenten om innovatieve technologieën te testen, zoals het Israëlische National Drone Initiative. Dit is het eerste initiatief in zijn soort ter wereld voor een uitgebreid en multidisciplinair onderzoek naar nieuwe technologieën, waaronder het vervoer van vracht en later mensen.


“Het samenwerkingsproject onderzoekt alle aspecten – inclusief veranderingen in regelgeving en wetgeving – die komen kijken bij de commerciële exploitatie van drones, als een extra hulpmiddel om congestie aan te pakken.


“Dit is een nieuwe, intrigerende en uitdagende wereld met onbeperkte mogelijkheden voor ons. We zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Israël het voortouw blijft nemen en voorop blijft lopen op het gebied van wereldwijd onderzoek en ontwikkeling op het land, in de lucht en op zee."Dror Bin, CEO van de Innovation Authority: “Israël is een van de wereldleiders op dit gebied en het experiment van vandaag is een belangrijke mijlpaal in het National Drone Initiative, dat internationale bekendheid verwierf. Het belang van deze demonstraties ligt in het creëren van een regelgevingssandbox waarin alle relevante belanghebbenden praktische ervaring kunnen opdoen voordat een regelgevingsinfrastructuur wordt opgezet die een breder economisch levensvatbaar model mogelijk maakt. Het vermogen van Israëlische startende bedrijven in de drone-industrie om binnen deze sandbox te experimenteren, geeft hen een concurrentievoordeel op de wereldmarkt.”


Orly Stern, CEO van Ayalon Highways, zei: “Het National Drone Initiative is een project gericht op het bieden van een verscheidenheid aan technologische oplossingen om verkeersopstoppingen te verminderen. De vliegtuigen die nu worden getest, kunnen files omzeilen en congestie verminderen door auto's en vrachtwagens van de weg te halen in combinatie met luchtverkeersbeheersystemen. Dit zal een verscheidenheid aan opties voor luchtvervoer creëren voor reguliere en noodvrachtvervoer.”

De eerste fase van het nationale drone-initiatief, dat plaatsvond tussen 2019 en 2022, was gericht op kleine vrachtvluchten. De huidige fase heeft tot doel het laadvermogen en de actieradius te vergroten, zodat in de toekomst zwaardere vracht en passagiers vervoerd kunnen worden. Bovendien wordt in het kader van de demonstraties een "systeem van luchtroutes in de lucht" ontwikkeld, waardoor continue vluchtoperaties in het luchtruim mogelijk worden gemaakt, waardoor meerdere drones en verschillende vliegtuigen tegelijkertijd kunnen vliegen voor verschillende doeleinden, waaronder gezondheidszorg, handel, beveiliging , veiligheid en meer. Het Drone Initiative richt zich ook op regulering van het luchtruim en het creëren van regelgevende infrastructuur voor autonome vliegende voertuigen voor algemeen nut. In de afgelopen drie jaar zijn als onderdeel van het initiatief meer dan 19.000 missies uitgevoerd in stedelijke en landelijke gebieden.


De komende twee jaar blijven de deelnemende bedrijven aan het Initiatief een week lang maandelijks door het hele land vliegen. De vluchten zullen plaatsvinden in een gecontroleerd luchtruim, door heel Israël, over lange afstanden tot 150 kilometer, terwijl ze zwaardere ladingen vervoeren, waaronder in de toekomst drones die mensen van de ene locatie naar de andere kunnen vervoeren. Het initiatief werkt samen met andere commerciële en openbare entiteiten zoals de Israëlische luchtmacht, Israel Airports Authority Ltd., lokale gemeenten en andere relevante entiteiten. Ayalon Highways zal blijven dienen als proeflocatie voor het uitvoeren van de demonstraties en zal de bedrijven ruimte bieden in haar grootstedelijke controle- en monitoringcentrum.

83 weergaven0 opmerkingen
bottom of page