top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerste ondergrondse en tegen raketten beschermde bloedbank ter wereld in Israël geopend


Foto Magen David Adom (MDA)


De veiligste nationale bloedbank ter wereld is maandag in Israël geopend, de belangrijkste onderdelen zijn ondergebracht in een ondergrondse structuur en bestand tegen terreur, chemische en biologische aanvallen, raketaanvallen en aardbevingen.


Het Marcus National Blood Services Center van Magen David Adom (MDA), dat 135 miljoen dollar heeft gekost, en de bouw heeft vier jaar geduurd en zo'n 11.000 ton staal in beslag genomen. Het leidende principe is dat de bloedvoorziening van het land een 'strategisch bezit' is dat in noodsituaties vele levens kan redden en als zodanig moet worden beschermd.


President Isaac Herzog: “Ik ben zo verheugd om samen met u het Marcus National Blood Services Center in te wijden, dat de meest ontroerende essentie van onze gedeelde menselijkheid belichaamt. Het ontvangen van een bloedtransfusie – het onvervangbare geschenk van het leven – van volslagen vreemden is een grimmige herinnering dat we één levend, ademend tapijt van de mensheid zijn, nu veiliggesteld in dit indrukwekkende nieuwe centrum.”


President Herzog met een aantal van de Amerikaanse donoren. Foto via MDA


Het centrum draagt de naam van Bernie Marcus, de oprichter van Home Depot, en zijn vrouw, Billi. De Amerikaanse filantropen schonken gul $ 35 miljoen aan het project.


"Tijdens een bezoek vele jaren geleden aan de bloedbank van Israël, te midden van de raketten en raketaanvallen, realiseerde ik me hoe kwetsbaar en kwetsbaar het bloedsysteem was", herinnert Bernie Marcus zich. “Ik ben blij dat we vanaf het allereerste begin hebben deelgenomen aan de bouw van dit prachtige gebouw, waar de bloedvoorziening van Israël zal worden beschermd voor al zijn burgers, joden, christenen en moslims.”Andere belangrijke bijdragen werden geleverd door Miriam en wijlen Sheldon Adelson; De Leona M. & Harry B. Helmsley Charitable Trust; en Bloomberg Philanthropies, de liefdadigheidsorganisatie van Michael R. Bloomberg. Nog eens 600 grote geschenken werden geschonken door Amerikanen, waarvan ongeveer 25 elk een miljoen dollar of meer bedroegen.


"Het Marcus National Blood Services Center zal Magen David Adom in staat stellen talloze levens te redden in tijden van oorlog en vrede, dankzij de Marcus's en de genereuze steun van al onze toegewijde Amerikaanse donoren", aldus Catherine Reed, chief executive officer van AFMDA.


Beschouwd als een hoeksteen van de nationale veiligheid van Israël, werd de strategische faciliteit ontworpen en gebouwd in samenwerking met het kabinet van de premier, het ministerie van Defensie, de Israëlische strijdkrachten en de National Cyber ​​Security Authority.


“Bloed is de essentie van het leven, ons kostbaarste geschenk; we moeten al het mogelijke doen om het te behouden. De geschiedenis heeft ons geleerd om altijd voorbereid te zijn en geen enkel land op aarde is ooit zo proactief geweest in het beschermen van zijn bloedtoevoer, "zei Reed.


"Magen David Adom en het volk van Israël zijn dank verschuldigd aan onze vrienden in de diaspora voor het verwezenlijken van deze droom", zegt Eli Bin, directeur-generaal van MDA. “Het Marcus National Blood Services Centre zal in bijna elk scenario zorgen voor een constante bloedtoevoer. Dit is weer een wereldprimeur van Magen David Adom in onze dagelijkse strijd om het leven te behouden in het aangezicht van tegenspoed.”


De huidige nationale bloedvoorzieningsfaciliteit in Ramat Gan werd gebouwd in de jaren tachtig en is niet groot genoeg om aan de eisen van de groeiende bevolking van Israël te voldoen of veilig genoeg om in tijden van oorlog aan de behoeften van het land te voldoen. In het verleden moest MDA tijdens raketaanvallen stoppen met het verwerken van bloed en de bloedreserves van het land naar een schuilkelder verplaatsen, waardoor de bloedproductie werd onderbroken op een moment dat dit het meest nodig zou kunnen zijn.


Het nieuwe Marcus Center daarentegen is afgeschermd met extra dikke betonnen muren, explosiedeuren en luchtsluizen, evenals biologische en chemische bescherming die zich uitstrekt over drie ondergrondse verdiepingen. Op de drie bovengrondse verdiepingen bevinden zich de Human Milk Bank, waar moedermelk wordt verzameld voor premature en zieke baby's, evenals het bloeddonatiecentrum, administratieve kantoren, vergaderzalen en eetzalen.


De eerste ondergrondse verdieping herbergt afgeschermde bloedbanklaboratoria, een transportcentrum en beveiligde parkeergelegenheid, waar alle nieuwe ambulances volledig zullen worden uitgerust.


Foto via MDA


De tweede ondergrondse verdieping herbergt de Cord Blood Inventory, een R&D-moleculair laboratorium en een luchtfiltratiesysteem voor chemische en biologische oorlogsvoering waarmee het personeel in het hele gebouw kan blijven werken en bloed kan verwerken in het geval van een chemische of biologische aanval.


Foto via MDA


In het hart van het derde en diepste niveau ligt de Blood Storage Vault, een veilige ruimte van 300 vierkante meter die is afgeschermd tegen de meest ernstige raketbedreigingen, waarin Israëls strategische inventaris van 25.000 bloedbestanddelen zal worden beschermd in tijden van oorlog.


Om de hoogste niveaus van bescherming en continuïteit van operaties in oorlogsscenario's te garanderen, heeft elk kritiek systeem een secundair systeem, inclusief twee hellingen die naar de ondergrondse verdiepingen leiden, vier sets liften en vier generatoren.


"Met dreigingen uit Iran en daarbuiten, zal deze nieuwe, maximaal beveiligde faciliteit de nationale medische hulpdienst voorbereiden om het leven in de moeilijkste omstandigheden te behouden - voor de komende decennia", zei Reed.


72 weergaven0 opmerkingen
bottom of page