top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Eerstehulpverleners werken samen met bedoeïenentieners om levens te redden


Foto United Hatzalah


Wanneer eerstehulpverleners een medische noodoproep beantwoorden, is het van het grootste belang om de persoon in nood zo snel mogelijk te bereiken.


Maar in veel afgelegen bedoeïenengemeenschappen in het zuiden van Israël kan dit een echte uitdaging zijn, omdat sommige van deze ongeautoriseerde dorpen zijn zonder enige duidelijke orde.


"Er zijn geen adressen en het is erg moeilijk om te begrijpen waar ze zijn", legt dr. Keren Moss uit, specialist in interne geneeskunde en vrijwilliger bij noodhulp in de gemeenschap van United Hatzalah .


"Je kunt niet zeggen: 'We zijn bij de tweede afslag naar rechts en dan zijn we aan de linkerkant.' Ze zullen de patiënt vaak naar buiten halen, ook omdat de toegang tot de dorpen vanaf de weg moeilijk kan zijn.”


Met als doel meer vrijwilligers te werven binnen deze bedoeïenengemeenschappen, stelde Moss voor om studenten op te leiden op hun middelbare school. 'Ze zijn op een bepaalde plaats en als je daar komt, zijn ze daar. Het is een ideale omgeving om cursussen te volgen.”Via het Rifman Instituut , dat zich inzet voor de verbetering van de naar schatting 300.000 bedoeïenen in de Negev, rekruteerde de eerste driedelige cursus zo'n 30 studenten op de plaatselijke Bir Hadaj middelbare school. Ze werden getraind door Moss en Rami Shaya, hoofd van de Har Hanegev-vestiging van United Hatzalah.


Voor de eerste sessie, gericht op reanimatie, kwamen de studenten naar het bijkantoor in de kibboets Sde Boker van United Hatzalah. De tweede sessie, gehouden op de middelbare school, leerde de vrijwilligers omgaan met bloedende verwondingen, verstuikingen, breuken en brandwonden.


Een middelbare scholier oefent reanimatie met Dr. Keren Moss tijdens een recente eerste hulp cursus voor bedoeïenentieners. Foto met dank aan United Hatzalah via ISRAEL21c


De derde sessie presenteerde verschillende scenario's voor de tieners om hun vaardigheden te oefenen met EHBO-koffers. United Hatzalah zorgde voor een ambulance voor deze oefening.


"We proberen een balans te vinden tussen de eigenlijke lezing en veel praktische training, dus het is niet saai voor 16- en 17-jarige kinderen", zegt Moss tegen ISRAEL21c.


Culturele aanpassingen

“Elke keer leren we meer over hoe het moet. We realiseerden ons bijvoorbeeld dat in de praktijkoefening het scheiden van jongens en meisjes heel goed is gelukt.”


Dit, zegt ze, is altijd waar als het gaat om tieners die een beetje verlegen zijn over het andere geslacht, maar nog meer als het gaat om de grotendeels conservatieve bedoeïenenbevolking.


Ze hoopt dat de cursus in de toekomst een jaarlijks aanbod zal worden en meer gesproken en geschreven Arabisch zal bevatten.


“Dit jaar was de training in het Hebreeuws. Dat was deels de bedoeling, want als iemand met de hulpdiensten moet praten voor hulp, moeten ze in het Hebreeuws spreken. Maar we zullen de volgende keer Arabisch verhogen.”


Deze keer kregen Moss en Shaya vertaalhulp van Yasmin Ambatawi, een leraar Arabisch, projectcoördinator en coördinator sociale betrokkenheid op de Bir Hadaj middelbare school.


De EHBO-cursus, die in het Hebreeuws wordt gegeven, wordt aangevuld met meer Arabisch om taalbarrières te helpen overwinnen. Foto met dank aan United Hatzalah via ISRAEL21c


"Het plannen was ook lastig", voegt Moss toe. 'Ze zitten op de middelbare school en hebben examens. We hebben ook geen rekening gehouden met de ramadan. Volgend jaar gaan we heel goed naar de kalender kijken.”


Ambassadeurs worden

Toch lijkt de missie van dit jaar, ondanks alle opstartproblemen, een groot succes te zijn.


Moss zegt dat de 30 studenten "er van genoten hebben" en blijk hebben gegeven van enthousiasme en zelfvertrouwen.


“De studenten waren er erg blij mee en ze willen dat het zelfs meer is dan drie of vier bijeenkomsten. De middelbare school is niet altijd de gemakkelijkste leeftijd om te trainen. Maar ze waren erg ontvankelijk; ze raakten heel enthousiast om iets nieuws te leren dat hen ook in hun dagelijks leven zal helpen”, zegt Moss.


De middelbare scholieren leerden hoe ze reanimatie moesten geven en eerste hulp konden bieden bij verschillende aandoeningen. Foto met dank aan United Hatzalah via ISRAEL21c


Onze hoop is dat de kinderen in deze cursus ambassadeurs worden in de bedoeïenengemeenschap in de Negev, ons in staat stellen sneller in bedoeïenendorpen te komen om goede medische zorg te bieden, en ons helpen effectiever te communiceren. Ze kunnen ook wat eerste ondersteuning bieden bij medische noodgevallen”, vertelt Moss aan ISRAEL21c.


Zij en Shaya hopen het uit te breiden naar andere dorpen buiten Bir Hadaj.


"We hopen niet alleen een betere communicatie met de bedoeïenengemeenschap te ontwikkelen om hen te helpen de hele gemeenschap beter van dienst te zijn, maar ook om jonge bedoeïenen te helpen zich onderdeel te voelen van de Israëlische samenleving en in staat te zijn op een positieve manier bij te dragen", besluit Shaya.

61 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page