top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Egypte dreigde dat als de IDF Rafah zou binnenvallen, het vredesakkoord met Israël zou worden opgeschort

Rafah, grens met Egypte. Foto N12News

In Caïro zetten ze een reeks acties en bedreigingen voort om een ​​poging van grote aantallen Palestijnen om van Gaza naar Egypte over te steken te voorkomen. Camera's en sensoren voor het geval Palestijnse vluchtelingen proberen de grens over te steken, meldt N12News.


De verwachte Israëlische actie in Rafah verhoogt de spanning tussen Israël en Egypte. Caïro maakt duidelijk dat een actie in de stad zonder coördinatie de betrekkingen tussen de landen ernstig zal schaden. De Amerikaanse "Wall Street Journal" berichtte vrijdagavond dat Egypte dreigde, dat als er een golf van Palestijnen de grens zou oversteken, of als de IDF Rafah zou binnenvallen, het vredesakkoord tussen Israël en Egypte zou worden opgeschort.


Daarnaast meldde de Amerikaanse krant dat naar aanleiding van de Egyptische zorgen diverse technologische maatregelen zoals camera's en sensoren aan de grens met de Gazastrook werden geïnstalleerd om zich voor te bereiden op de mogelijkheid dat Palestijnen zouden proberen Egypte binnen te komen. Persbureau Reuters meldde dat Egypte de afgelopen twee weken ongeveer veertig tanks en gepantserde personeelsvoertuigen naar het noordoosten van de Sinaï heeft gestuurd om de aanwezigheid aan de grens met Gaza te versterken, aldus twee veiligheidsbronnen die met het persbureau spraken.


In Reuters voegden ze eraan toe dat Egypte sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza een betonnen muur op de grens heeft gebouwd die tot een diepte van zes meter onder de grond reikt, met daarboven een hek van prikkeldraad. Volgens het rapport lieten satellietbeelden zien welke bouwwerken er sinds de oorlog langs de grens waren gedaan en dat de muur die werd gebouwd tot aan de kustlijn reikte.


Volgens de Wall Street Journal is vrijdag een Egyptische delegatie in Tel Aviv aangekomen voor gesprekken met Israëlische functionarissen over de situatie in Rafah. Volgens het rapport zeiden de bronnen in Egypte dat Israël probeert Egypte zover te krijgen dat het instemt met een of andere vorm van samenwerking met betrekking tot de operatie in de meest zuidelijke stad in de Gazastrook, een operatie waar Egypte zich fel tegen verzet.

Netanyahu, Galant en Halevi bij het beoordelen van de situatie in het noorden Foto: Amos Ben Gershom / GPO


In de "Wall Street Journal" werd ook gemeld dat Egypte Hamas waarschuwde dat als de terroristische organisatie niet binnen twee weken tot een akkoord met Israël komt, de IDF de grondmanoeuvre in de Gazastrook zal voortzetten. Hamas antwoordde Egypte dat het klaar is "om Rafah te verdedigen", en niet zal reageren op Israëlische dreigementen zonder een overeenkomst die aan hun eisen zou voldoen.

Ondertussen berichtte de Amerikaanse krant dat de onderhandelingen in Caïro, waar Israël niet aan deelnam vanwege het ‘illusoire’ antwoord van Hamas zoals premier Netanyahu zei, naar verwachting tien dagen zullen duren. Het hoofd van de CIA zal naar verwachting volgende week naar Caïro reizen om aan de vergaderingen deel te nemen.


Netanyahu beweerde ondertussen dat de tijd dringt en dat de terugtrekking van de Hamas-bataljons in Rafah vóór de Ramadan moet plaatsvinden. In gesprekken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken sprak hij zelfs over actie in de regio binnen twee weken.


De stafchef antwoordde dat het leger "een plan aan het voorbereiden is", en verwees naar de details die het nog steeds ontbeert: de noodzaak om de inwoners van Gaza te evacueren die naar Rafah zijn geëvacueerd, en de afspraken met Egypte over de Philadelphia-as.
624 weergaven0 opmerkingen
bottom of page