israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Emotionele toespraak vertrekkende president Rivlin - Herzog als 11e president van Israël beëdigd


11e president van Israël, Isaac Herzog, tijdens zijn toespraak in de Knesset. Screenshot YouTube


Tijdens een bijzondere zitting van de Knesset heeft president Rivlin, middels een emotionele toespraak afscheid genomen en is zijn opvolger, Isaac Herzog, beëdigd als 11e president van Israël.


Bij de beëdiging gebruikte Herzog dezelfde Bijbel als zijn vader, de zesde president van Israël, Chaim Herzog. De Bijbel was van de grootmoeder van de nieuwe president, Sarah, Haar echtgenoot, de toekomstige opperrabbijn van Israël, Yitzhak Halevi Herzog, nam het mee naar Europa om Joodse kinderen te redden uit weeshuizen en kloosters na de Holocaust.


Bij het aanvaarden van het presidentschap beloofde Herzog om "de toon te verlagen, de vlammen te verminderen en de zaken te kalmeren" in Israël, ondanks de vele verdeeldheid in de Joodse, democratische staat.


"Ik zal elke ochtend de taak voltooien om de president voor iedereen te zijn", zei Herzog. “In normale tijden zou deze taak bijna naïef klinken. Helaas zijn dit echter geen normale tijden. Dit zijn dagen waarin staatsmanschap is weggevaagd door polarisatie; dagen waarin het verenigende ethos en de gedeelde waarden kwetsbaarder zijn dan ooit.”


Herzog ging in zijn toespraak ook in op de tweeënhalf jaar durende stormachtige verkiezingscampagnes die elkaar opvolgden, in wat hij een ongekende politieke crisis in de staat Israël noemde.


“Het is een crisis geweest die, zoals de geschiedenis van de moderne tijd ons leert, er in het verleden in is geslaagd om naties te vernietigen die veel ouder en gevestigd waren dan de jonge staat Israël, die slechts 73 jaar oud is”, zei hij.


Herzog zei dat hij "een reis zou maken tussen de breuklijnen en breuken van de Israëlische samenleving" en "zich zou richten op het zijn van een eenheid te midden van de verschillen".


Hieronder de video van de overdracht van de macht.

In zijn laatste toespraak tot de Knesset brak Rivlin in tranen uit en waarschuwde Herzog dat niets in Israël als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. Herzog bedankte Rivlin voor zijn jarenlange dienst in zijn toespraak.


In zijn afscheidsrede drong Rivlin er bij de Israëli's op aan om samen te komen en hun politieke en religieuze verschillen te overwinnen, terwijl hij benadrukte hoe belangrijk het is om Israël als een Joodse en democratische staat te behouden.


“De Joodse staat is niet iets dat vanzelfsprekend is. Een democratische staat is geen vanzelfsprekendheid. En er zal geen Israël zijn als het niet in één adem democratisch en joods, joods en democratisch is", zei de vertrekkende president.


"We zullen alleen zegevieren als we complexiteit weten te omarmen en de eenvoud die altijd zo verleidelijk is afwijzen als we weten hoe we die spanning kunnen vasthouden en erin de balansen en compromissen kunnen vinden. Alleen dan zullen we in staat zijn om dit wonder, ons huis, te behouden", voegde hij eraan toe.


Na een toast op de president in de Knesset, ging Herzog naar de residentie van de president voor een overdrachtsceremonie met Rivlin.


"Ik twijfel er niet aan dat u de juiste man bent, op de juiste plaats, op het juiste moment", zei Rivlin tegen Herzog in de residentie van de president.


Wachtend op Herzog in het kantoor van de president was een persoonlijke brief van Rivlin:

"De waarheid is dat ik een beetje jaloers op je ben. In korte tijd zul je het enorme voorrecht ontdekken dat je is overkomen", schreef Rivlin in de brief.


“De komende zeven jaar zul je de mannen en vrouwen ontmoeten die burgers van Israël zijn. Ik zeg het je al, je zult ze willen knuffelen, allemaal. Je zult met ze willen huilen en met ze willen lachen. Om enthousiast met hen te zijn”, aldus Rivlin.
85 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws