top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ernstig gewonde arend verzorgd in Israël


De kleine gevlekte adelaar gevonden met schotwonden. Foto door Syvie Swisa via ISRAEL21C


In oktober vorig jaar werd in het Agamon Hula Nature and Ornithology Park in het noorden van Israël een kleine gevlekte adelaar gevonden met ernstige verwondingen en hongerlijdend.


De vogel, een beschermde diersoort, was doorzeefd met schotwonden en had een gebroken bekken. De adelaar werd voor behandeling naar het Agamon Hula Wildlife Rehabilitation Centre vervoerd.


Ondanks zijn ernstige toestand is een toegewijd team van dierenartsen en veterinaire specialisten vastbesloten om hem te helpen herstellen en terug te keren naar het wild.


De kliniek, een project van Keren Kayemeth L'Israel-Jewish National Fund ( KKL-JNF ) in samenwerking met Tel-Hai Academic College, zag een soortgelijk geval een paar jaar geleden, toen een vrouwelijke gevlekte adelaar werd binnengebracht met ernstige schotwonden.


Het personeel behandelde de wonden van de vogel en gaf haar enkele maanden training om haar voor te bereiden om weer te vliegen. De adelaar bracht vervolgens een week door in het natuurpark Agamon Hula en vloog uiteindelijk naar het noorden.


Dr. Rona Valency, directeur van het Wildlife Rehabilitation Centre, hoopt dat ook deze tweede adelaar volledig zal herstellen.


“Deze specifieke arend vormt een uitdaging voor ons. Hij had een schotwond in zijn bekken en had daardoor een bekkenbreuk”, vertelt Valency aan ISRAEL21c.


Zijn vertrouwen kwijt

Het proces was afmattend voor de vogel omdat hij een lange tijd geïmmobiliseerd in een kooi moest doorbrengen om de breuk te laten genezen.


Zijn borstspieren atrofieerden doordat hij lange tijd niet had gevlogen.


De gewonde adelaar moet zijn vertrouwen herwinnen. Foto met dank aan KKL Wildlife Rehabilitation Centre via ISRAEL21C


"Toen hij deze periode had beëindigd en de genezing op zijn plaats was, hebben we hem naar een grotere ruimte verplaatst, zodat hij heel langzaam kon oefenen om weer op de been te komen en een beetje vliegoefeningen te doen", legt Valency uit.


Ondanks het herstel van de adelaar zal het enige tijd duren voordat hij weer tot zichzelf komt.


'We hebben gezien dat hij zijn vertrouwen een beetje kwijt is', vervolgde ze. "Hij vertrouwt niet echt op zijn bekken en zijn benen om de vlucht op gang te krijgen."


Ondertussen blijft het personeel zijn vooruitgang volgen en de best mogelijke zorg bieden, inclusief acupunctuurbehandelingen. Met tijd, geduld en toewijding zijn ze vastbesloten om deze magnifieke vogel weer te zien vliegen.


Een dierenarts doet revalidatieoefeningen met de gewonde adelaar. Foto met dank aan KKL Wildlife Rehabilitation Centre via ISRAEL21C


"We werken echt hard aan hem. Het is een lang proces en ik hoop echt dat we hem tegen het einde van de lente kunnen vrijlaten”, zegt Valency.


Elke arend telt

Deze enorme inspanningen dienen ook een groter doel.


"Elke adelaar telt", zegt KKL-JNF-hoofdornitholoog Yaron Charka, die samen met Valency het Agamon Hula Rehabilitation Centre heeft opgericht.


“Het is zo'n belangrijke soort omdat hij bovenaan de piramide staat. Adelaars zijn altijd erg belangrijk en elk [verloren] is een echt verlies voor de natuur.”


De kleine bonte adelaar wordt echter niet als een bedreigde diersoort beschouwd. Aangezien de hele populatie van deze soort over de regio vliegt, kan Israël zijn status in de gaten houden terwijl het doortrekt van zijn broedgebied in Oost-Europa via zijn migratieroute naar Afrika en terug.


"Voor mindere gevlekte adelaars hebben wij in Israël een grotere verantwoordelijkheid, aangezien de hele bevolking door ons gaat", zegt Charka. "Het is een zeer belangrijke soort voor ons om te beschermen."

93 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page