top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

EU gezant voor vredesproces, de Nederlander Sven Koopman, werd door Israël geboycot


Sven Koopmans. Foto Tweede Kamer


De EU gezant voor het vredesproces in het Midden Oosten, de Nederlander Sven Koopmans, werd tijdens zijn recente bezoek aan de regio door Israël geboycot waarbij al zijn verzoeken werden afgewezen, meldt de Hebreeuwse nieuwssite Walla.

Hoge Israëlische functionarissen zeiden dat de reden voor de boycot de woede van het ministerie van Buitenlandse Zaken was over het standpunt van de EU-minister van Buitenlandse Zaken Joseph Burrell tijdens het recente conflict in Gaza.


Ongeveer twee weken geleden liet Koopmans de Israëlische ambassadeur bij de EU-instellingen, Roni Leshno-Yaar, weten dat hij geïnteresseerd was in een bezoek aan Israël en een ontmoeting met hoge regeringsfunctionarissen.


Een vooraanstaande Israëlische bron zei tegen Walla "dat Leshnu-Yaar het bezoek steunde, maar het het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte bezwaar tegen het bezoek. Leshnu-Yaar stuurde een bericht naar Koopmans waarin hij hem adviseerde op een later tijdstip te gaan."


Ondanks dit advies besloot Koopmans toch naar het gebied te komen. Toen Israël hiervan op de hoogte werd gebracht, werd op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem besloten dat er geen ontmoetingen met officiële Israëlische functionaris zouden plaatsvinden. Alle verzoeken van Koopmans voor bijeenkomsten bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Defensie werden negatief beantwoord.


Koopmans kwam hoe dan ook op bezoek, ontmoette hoge Palestijnse functionarissen in Ramallah, bezocht Ashkelon en ontmoette families wier huizen door Hamas raketten waren geraakt en bezocht ook de Gazastrook.


Een vooraanstaande Israëlische bron merkte op dat de reden voor het besluit om de Europese gezant tijdens zijn bezoek niet te ontmoeten, te wijten was aan het gedrag van zijn EU-minister van Buitenlandse Zaken Joseph Burrell. Volgens hem meende het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Borel de gevechten in Gaza en het raketvuur niet scherp genoeg veroordeelde en dat er tijdens de operatie zelfs een moeizaam gesprek was tussen hem en minister van Buitenlandse Zaken Ashkenazi.


Israël was ook kwaad dat Burrell tijdens de operatie een verklaring aflegde waarin werd opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en beweerde dat het werd gesteund door 26 van de 27 EU lidstaten . Een hoge Israëlische functionaris beweerde dat Burrell niet de waarheid sprak toen hij beweerde dat slechts één land de aankondiging hem niet te steunen.


EU-functionarissen verwerpen de kritiek en beweren dat Burrell en andere EU-functionarissen tijdens de operatie in Gaza verklaringen hebben afgelegd waarin staat dat Israël het recht had om zichzelf te verdedigen en Hamas en het raketvuur op Israëlische burgers te veroordelen.


"EU gezant Koopmans heeft een mandaat gekregen van de ministers van Buitenlandse Zaken van alle 27 lidstaten om als hun gezamenlijke gezant te dienen en de regio te bezoeken waar hij hoopte gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van de Israëlische regering", aldus EU-functionarissen.


320 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page