top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

European Transport Safety Council: "Israël loopt achter om verkeersdoden te voorkomen"


De nasleep van een dodelijke botsing tussen een auto en een motorfiets jl zaterdag op Highway 471. Foto: Magen David Adom


Volgens een recent gepubliceerd rapport van de European Transport Safety Council (ETSC) loopt Israël zwaar achter in de inspanningen om verkeersdoden te voorkomen in vergelijking met Europese landen.


Met alleen al vier dodelijke slachtoffers in het weekend – waaronder een baby van anderhalf jaar oud – is het dodental van motorvoertuigen in het land gestegen tot 186 in 2021, meldt Ynet.


In de afgelopen tien jaar zijn Europese landen erin geslaagd het aantal dodelijke slachtoffers door verkeersongevallen met gemiddeld 37% te verminderen, terwijl Israël een daling van 18,7% heeft opgetekend.


De nasleep van een verkeersongeval in het noorden van Israël zaterdag, waarbij een anderhalf jaar oude baby omkwam. Foto: United Hatzalah


Volgens het rapport staat Israël op de 30e plaats van de 32 landen die zijn beoordeeld in de preventie van verkeergerelateerde sterfgevallen tussen 2019 en 2020, Noorwegen, Griekenland en Portugal voeren de lijst aan met een daling van bijna 50% in het aantal doden door motorvoertuigen.


In de afgelopen tien jaar zijn Europese landen erin geslaagd het aantal dodelijke slachtoffers door verkeersongevallen met gemiddeld 37% te verminderen, terwijl Israël een daling van 18,7% heeft opgetekend.


Bij het onderzoeken van de afgelopen twee decennia loopt Israël zelfs nog verder achterop. Sinds 2001 is het aantal verkeersdoden in 32 Europese landen met gemiddeld 63% gedaald, terwijl Israël in diezelfde periode slechts een daling van 46% heeft weten te realiseren, waardoor het op de 29e plaats op de lijst staat.


Hoewel Israël in 2019-2020 een scherpe daling van het aantal verkeersdoden optekende, worden deze cijfers voornamelijk toegeschreven aan lockdowns en reisbeperkingen die zijn opgelegd als gevolg van de coronaviruspandemie.


In die periode is het aantal verkeersdoden in Israël met 15,4% gedaald, terwijl de Europese landen gemiddeld een daling van 17% hebben opgetekend.

Het rapport stelt ook dat Israël er tussen 2013 en 2020 slechts in is geslaagd het aantal ernstig verkeersgewonden met 2,6% te verminderen, terwijl de Europese landen in dezelfde periode bogen op een daling van 14%.


Het ETSC beveelt onder meer aan dat landen het Safe City-model aannemen en implementeren, dat prioriteit geeft aan de veiligheid van voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer in steden boven die van personen die met een privévoertuig reizen, en roept op om de snelheidslimiet in stedelijke gebieden aanzienlijk te verlagen.


Israël, dat sinds 2005 geen levensvatbaar verkeersveiligheidsprogramma heeft, heeft de afgelopen jaren een werkplan gehad op basis van de principes van het Safe City-model, maar het ministerie van Transport slaagde er niet in om dit door te voeren vanwege de twee jaar durende politieke impasse van het land. Mogelijk dat dat de komende maanden gaat veranderen nu er een nieuwe regering is onderleiding van premier Naftalie Bennett.


67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page