top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ex-hoofd Shin Bet: "Als deze wetten worden aangenomen, staat Israël op de rand van een dictatuur"


Nadav Argaman. Foto N12 News


Tot ongeveer anderhalf jaar geleden zat Nadav Argaman, de man die vijf jaar aan het hoofd van de Shin Bet stond en door Netanyahu was benoemd, op de meest dramatische momenten het dichtst bij Binyamin Netanyahu. Maar het lijkt erop dat zelfs hij niet had voorzien wat er nu gebeurt.


Vanavond verschijnt hij voor het eerst voor een exclusief interview met Ilana Dayan op N12 News, omdat hij niet langer kan zwijgen. Hij erkent alvast de potentieel verwoestende gevolgen van de juridische revolutie.


"De grote angst is dat als deze wetten worden aangenomen, de staat Israël aan de rand van een dictatuur staat. En wanneer de staat Israël aan de rand van de dictatuur staat, kunnen we een desintegratie zien van de organisaties van binnenuit," zegt ij o.a. in dat interview.


Tot nu toe heeft Nadav Argaman zich niet in een interview uitgesproken over de juridische revolutie. Wel ondertekende hij ongeveer, samen met vele voormalige hoge functionarissen van het veiligheidsinstituut, een beroepschrift aan de president van het land, Yitzhak Herzog, waarin hij opriep de wetten van de juridische revolutie, die "een roep voor generaties" vormen, niet te ondertekenen.


Vanavond in een interview met Ilana Dayan, waarschuwt hij voor wat er naar verwachting zal gebeuren als de hervormingswetten inderdaad worden aangenomen.

"Mensen in de veiligheidsdienst zijn geen mensen die door iemand werden gedwongen om te dienen in de Algemene Veiligheidsdienst, in de Mossad, bij de IDF." Zoals ze besloten om te zullen dienen, kunnen ze plotseling besluiten dat ze niet langer dienen. Ik ben bang dat als er een dictatuur komt in de staat Israël, er een vertrek vanuit de organisaties zal zijn. Er zal een desintegratie van binnenuit zijn."
169 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page