top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Families van de op de Olympische Spelen in München vermoorde Israëlische atleten eisen compensatie


Screenshot YouTube


Volgens een artikel in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung, eisen de families van de 11 Israëlische atleten die zijn omgekomen bij de terreuraanslag op de Olympische Spelen van München in 1972, dat de Verenigde Naties hen 110 miljoen euro schadevergoeding geven, wat neerkomt op 10 miljoen voor elk gezin.


Volgens het bericht van de Duitse krant vragen de families de VN om de compensatie te betalen van het geld dat is overgebleven van de voormalige Libische dictator Muammar Kadhafi, die na zijn dood in 2011 door de organisatie is geconfisqueerd.


In het artikel in de krant staat ook dat de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan, de Verenigde Naties informatie heeft verstrekt die Kadhafi in verband bracht met het bloedbad, dat werd uitgevoerd door de Palestijnse Black September-organisatie. Volgens de families van de atleten was Kadhafi op verschillende manieren bij de aanval betrokken: zo werden onder andere enkele van de terroristen die het bloedbad uitvoerden getraind in Libië, en één kwam Duitsland binnen met een vals Libisch paspoort.


Ook heeft Kadhafi Yasser Arafat - toen lid van de Palestijnse verzetsorganisatie Fatah en later voorzitter van de Palestijnse Autoriteit - vijf miljoen dollar betaald na de aanslag als 'erkenning' voor het succes van de aanval. Daarnaast vierde Libië de vrijlating van drie van hen uit een Duitse gevangenis.


De Süddeutsche Zeitung meldde ook dat enkele maanden na de Olympische Spelen via het Rode Kruis een miljoen dollar aan de families werd overgemaakt. Ook hebben zij in het verleden compensatie ontvangen van Duitsland vanwege het falen van het veiligheidssysteem van het land waardoor het bloedbad mogelijk werd. In 2002 stuurde Duitsland hen nog eens drie miljoen euro.


Het argument van de families is gebaseerd op het feit dat Libië in het verleden de slachtoffers van terroristische incidenten compensatie heeft gegeven voor aanslagen die door zijn burgers zijn gepleegd, zowel in Libië als in het buitenland.


In 2008 maakte Libië 1,5 miljard dollar over aan de families van de 270 slachtoffers van de bomaanslag op het PanAm vliegtuig dat van Londen naar New York onderweg was en dat door een bomaanslag bij Lockerbie in 1988 neerstortte, waarvoor Libië verantwoordelijk werd gehouden.60 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page