top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Families van slachtoffers München '72 gaan niet naar herdenking als Duitsland geen compensatie geeft


Screenshot YouTube


Nabestaanden van de Israëli's die omkwamen bij de terreuraanslag tijdens de Olympische Spelen van München in 1972, zullen niet naar de herdenking van 50 jaar na aanslag gaan indien Duitsland blijft weigeren een schadevergoeding te betalen die gangbaar is.


Bij de aanval, uitgevoerd door de Palestijnse terreurgroep Black September, kwamen 11 Israëli's om het leven na urenlang gegijzeld te zijn geweest. Ook een Duitse politieagent kwam om het leven. De families van de slachtoffers hebben volgehouden dat de compenserende verantwoordelijkheden bij Duitsland liggen omdat het de atleten niet of onvoldoende heeft beschermd hetgeen ook blijkt uit de langzamerhand vrijgekomen documenten die de Duitse regering sinds de aanslag niet openbaar wilde maken.


De ceremonie is gepland voor september in München, met president Isaac Herzog die aanwezig zal zijn die dan een staatsbezoek aan Duitsland brengt. De kans is echter groot dat Herzog solidair met de nabestaanden zal zijn en ook niet naar de herdenking gaat.


De families van de slachtoffers hebben Duitsland in het verleden grotendeels de schuld gegeven van het feit dat het de atleten niet of onvoldoende heeft beschermd.


Voorpagina van Yediot Ahronoth na de terreuraanslag in 1972


In juli gaf de Duitse regering aan dat ze de fondsen voor de families van de slachtoffers zou verhogen, die het bedrag volgens AP 'beledigend' noemden, omdat dat in geen enkele verhouding staat tot wat internationaal gebruikelijk is.


Familieleden van de atleten hebben lang kritiek geuit op de manier waarop de Duitse autoriteiten de aanval en de nasleep ervan hebben aangepakt.


Ondanks de stellige mening van de families om niet naar de herdenking te gaan, zijn er nog stille besprekingen gaande over de kwestie en proberen de partijen tot een oplossing te komen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit voor de ceremonie begin volgende maand zal zijn.


Wel zijn de families en Duitse regering het erover eens een gezamenlijke commissie van historici op te richten die de gebeurtenissen van het bloedbad zal onderzoeken, omdat steeds duidelijker wordt dat de Duitse regering ten tijde van de terreuraanslag nogal wat fouten heeft gemaakt.


De nieuwe Duitse ambassadeur in Israël, Stefan Seibert, heeft al twee ontmoetingen gehad met Anki Spitzer en Ilana Romano, de weduwen van de atleten die ook de andere families vertegenwoordigen. "Ik heb grote waardering en respect voor wat ze hebben doorgemaakt tijdens de aanval en sindsdien. Ik heb veel respect voor de manier waarop ze de belangen van de families vertegenwoordigen", zei hij.


Duitse leiders zullen de ceremonie bijwonen en de verantwoordelijkheid van Duitsland voor de gebeurtenissen na het bloedbad bevestigen. Het grootste probleem van de gezinnen op dit moment is de kwestie van compensatie. "Er zal een element van compensatie zijn", verduidelijkte de ambassadeur, maar weigerde in te gaan op de details van de onderhandelingen. Hij weigerde zelfs in te gaan op de beweringen van de vertegenwoordigers van de 21 familieleden dat het bedrag aan compensatie dat Duitsland biedt - 5 miljoen dollar voor alle families - beledigend en onvoldoende.
102 weergaven1 opmerking

1 Comment


Hans van der Laan
Hans van der Laan
Aug 12, 2022

Terecht het heeft al veel te lang geduurd

Like
bottom of page