top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Femtech wordt volwassen in Israël


Screenshot YouTube


Na jarenlang verwaarloosd te zijn, is femtech het afgelopen jaar eindelijk een beetje een modewoord geworden. Maar wat betekent het eigenlijk? Is er echt een femtech-revolutie gaande? En hoe ziet het Israëlische ecosysteem eruit?


We gingen zitten met vier Israëlische femtech-leiders om te horen over ontwikkelingen in het veld en kwamen zeer onder de indruk, hoopvol en meer dan ooit klaar om de dringende problemen aan te pakken waarmee de helft van de wereldbevolking wordt geconfronteerd.


"De basisdefinitie van femtech is elke technologie die de gezondheidszorg en het welzijn van vrouwen bevordert", legt Sharon Handelman-Gotlib uit, manager bedrijfsontwikkeling bij de Japanse verzekeringscoöperatie Sompo en lid van het managementteam bij de FemTech IL-gemeenschap


Sharon Handelman-Gotlib van de FemTech IL-gemeenschap. Foto met dank aan Sharon Handelman-Gotlib


"Vrouwen vormen 50 procent van de bevolking en tot nu toe was het hele gebied van gezondheid en technologie gewoonweg niet op hen gericht", zegt ze. "Ik kan enkele klassieke voorbeelden geven, zoals klinische proeven die alleen worden uitgevoerd bij mannen en vrouwen die niet dezelfde hoeveelheid aandacht krijgen, of veel ziekten waarover niet wordt gesproken, zoals endometriose."


Genderbewustzijn


En toch beperkt femtech zich niet tot 'vrouwelijke problemen' zoals menstruatie of menopauze.


"Femtech is niet of-of", legt Shelly Bloch, een UX-onderzoeker en de oprichter van FemTech IL aan ISRAEL21C uit. "Zelfs een app als Waze kan beter worden aangepast aan de behoeften van vrouwen, ook al is het een product dat op de algemene bevolking is gericht."


Shelly Bloch, oprichter van FemTech IL. Foto door Mor Katzman


"Het gaat erom een ​​kans en betere service te bieden aan alle gebruikers op alle technologische gebieden", voegt ze eraan toe. “Ik heb het nu niet over cosmetica of het doen van onze nagels. Er zijn tal van behoeften die niet worden aangepakt, zoals loonkloven of financiële geletterdheid, gendergerelateerd geweld, alle soorten medische behoeften.


"Zodra we genderbewustzijn ontwikkelen en ons afvragen of bepaalde populaties, op genderniveau, iets anders nodig hebben, zullen we betere service bieden", benadrukt ze.


"In die zin correleert het met een ander probleem dat tegenwoordig veel beter wordt aangepakt, en dat is toegankelijkheid - als je een app maakt die ook is aangepast aan mensen met kleurenblindheid, dan is het een betere app voor iedereen."


Opleiden van investeerders


Ondanks zijn buzziness, is femtech nog steeds een groeiende industrie in Israël die wordt geconfronteerd met drie grote en onderling verbonden hindernissen: bewustzijn, investeringen en diversiteit.


"De meeste investeerders die ik ontmoet zijn mannen, en er zijn stigma's en taboes rond problemen die er traditioneel niet zijn", legt Yotam Hod uit, de CEO en medeoprichter van Gynica , een medisch bedrijf dat op cannabis gebaseerde behandelingen in het veld ontwikkelt voor de gezondheid van vrouwen.


Yotam Hod, CEO en medeoprichter van Gynica. Foto door Style&Stigma


“Bloeden, menstruatie, seks – het zijn onderwerpen waar taboe op rust en die vaak met een lachje worden aangepakt. Dat is een paradigma dat moet veranderen. Elke mannelijke belegger heeft een vrouw, een moeder of een zus, maar ze zijn zich nog niet altijd bewust van de moeilijkheden die ze tegenkomen”, voegt hij eraan toe.


"Er is veel substantieel werk nodig om de stand van zaken te veranderen", merkt hij op. "We beginnen een conceptuele verandering te zien, maar het is nog steeds op macroniveau: er wordt gesproken over de femtech industrie, maar er moet meer onderwijs worden gegeven, vooral aan de kant van investeerders."


Hilla Shaviv, de oprichter-CEO van Gals Bio , is het daarmee eens.


Hilla Shaviv. Foto met dank aan Hilla Shaviv


"Ik ben een ondernemende uitvinder en ik richt me op de gezondheid van vrouwen, omdat ik denk dat, afgezien van het feit dat het als een hot veld wordt beschouwd, het het veld is dat de meeste aandacht vereist - het is het meest verwaarloosde veld en het veld dat de meeste middelen mist . Als vrouw vind ik het ook de plek waar ik het liefst wil zijn, maar ook de meest problematische”, zegt ze.


Gals Bio ontwikkelde Tulipon, een menstruatiecup-achtig apparaat met een applicator die wegwerpbaar en biologisch afbreekbaar is, en dat in de toekomst ook de gezondheid van vrouwen zou kunnen monitoren op basis van de biomarkers die het verzamelt. De ontvangst van het product, merkt Shaviv op, is gemengd.


"Financiering is een enorme uitdaging omdat minder dan 10 procent van de investeerders vrouw is, dus het is erg moeilijk om mannen te overtuigen om te investeren", merkt ze op. “De eerste vraag die ik altijd zou krijgen is wat er mis is met de huidige tampons. Vanuit het oogpunt van mannen is er niets aan de hand."


Een ontwaken


"Een ander probleem is dat de bevolking in de hightechindustrie erg homogeen is", voegt Bloch van FemTech IL toe.


“We moeten in contact staan ​​met andere industrieën – de publieke sector, het onderwijs, de welzijnszorg. Het is niet iets dat we gewend zijn te doen, maar we moeten in die richting verder gaan, gebieden verkennen die nog geen andere app voor taakbeheer zijn.”


Bloch voegt eraan toe dat in de hightech industrie iedereen jonge, mannelijke, technologische Unit 8200-veteranen in dienst wil hebben die niet per se over het soort kennis beschikken dat femtech vereist.


Femtech Landschap met dank aan Start-Up Nation Central


Desalniettemin verwachten de femtech pioniers dat femtech op de voorgrond zal treden.


"We geloven echt dat FemTech belangstelling begint te krijgen van farmaceutische bedrijven, de wellness wereld en de medische gemeenschap", zegt Hod. "De gezondheid van vrouwen is jarenlang verwaarloosd, maar we staan ​​op het punt om daar verandering in te brengen."


"Ik denk dat er een ontwaken is en ik ben heel, heel optimistisch", beaamt Bloch. "Er is een opkomst van mensen die het verbazingwekkende economische potentieel hier begrijpen en er is een groeiend bewustzijn van technologische ontwikkelingen op meer diverse gebieden."


"Ik zou ons graag zien alsof we in cyber zijn", zegt Handelman-Gotlib over het lokale ecosysteem. “Net zoals we sterk zijn op het cyberfront, kunnen we hier ook sterk zijn.”


En zal femtech ooit zo'n vanzelfsprekend begrip worden dat het niet langer bij een speciale naam zal worden genoemd?


"Oh, ik hoop het, dat is de droom", zegt Handelman-Gotlib.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page