top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Financiering van de eerste kwantumcomputer voor de Staat Israël is rond


Screenshot YouTube


De Israel Innovation Authority en het Israëlische ministerie van Defensie – Directorate Defense Research & Development (IMOD DDR&D) - zullen de oprichting van de eerste kwantumcomputer van de staat Israël financieren, met een budget van ongeveer NIS200 miljoen (€ 54,5 miljoen).


Kwantumcomputer vermogen zal de technologische basis leggen voor een Israëlisch ecosysteem dat het voortouw zal nemen in toekomstige ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, economie, technologie, techniek en wetenschap.


De investering in de kwantumcomputer zal worden gericht op twee parallelle en complementaire sporen: de Israel Innovation Authority zal zich richten op het bouwen en ontwikkelen van een kwantumcomputerinfrastructuur om berekeningen direct of via cloud toegang uit te voeren, voornamelijk voor optimalisatiedoeleinden, of om verschillende elementen in kwantumcomputers.


De infrastructuur zal de beoordeling van bestaande algoritmen vergemakkelijken en zal beschikbaar zijn voor het implementeren van onderzoek en ontwikkeling in alle lagen van software en hardware, maar zal geen (Fabless) productiefaciliteiten omvatten. In eerste instantie kan er voor het opzetten en exploiteren van de infrastructuur gedeeltelijk gebruik worden gemaakt van buitenlandse technologie. In de toekomst zal de infrastructuur worden geïntegreerd met door Israël ontwikkelde kwantumprocessors en -technologieën.


De IMOD DDR&D zal een nationaal centrum oprichten met kwantumcapaciteiten dat centraal zal staan ​​in een Israëlisch ecosysteem dat lokale capaciteiten zal vestigen. Het centrum zal samenwerken met de academische wereld, de industrie en met alle entiteiten van de National Research and Development Infrastructure (TELEM) en zal zich bezighouden met de vele lagen bij het ontwikkelen van een kwantumprocessor, inclusief hardware, controle, optimalisatie, algoritmische en interfaceaspecten, en meer. Dit met als doel een complete kwantumcomputer te ontwikkelen.


Een kwantumcomputer is, in tegenstelling tot een klassieke computer, gebaseerd op een geavanceerd verwerkingssysteem dat gebaseerd is op kwantummechanische verschijnselen en gelijktijdige verwerking van een groot aantal berekeningen mogelijk maakt. Quantum computing verkort de rekentijd aanzienlijk en vormt daarom een ​​aanzienlijke sprong in rekencapaciteit.


Dror Bin, CEO van de Israel Innovation Authority: “Quantum computing is een technologie die de Israëlische industrie niet kan negeren. De industrie moet kennis en toegang tot infrastructuur ontwikkelen waarin het groeimotoren kan ontwikkelen voor activiteiten waarin het besluit het voortouw te nemen.”


Dr. Danny Gold, hoofd van IMOD DDR&D: “Quantum computing, op alle niveaus, vertoont tekenen van een belangrijk toekomstig onderdeel van de staatsveiligheid en zijn technologische superioriteit. Het starten van dit proces in het kader van het nationale programma is een belangrijke stap op weg naar het bereiken van Israëlische onafhankelijkheid op dit gebied.”


De investering in quantum computing wordt toegevoegd aan de investeringen van tientallen miljoenen shekels die tot nu toe zijn gedaan in de technologische ontwikkeling van bedrijven en onderzoekers, allemaal als onderdeel van het National Quantum Science & Technologies Program, dat ongeveer twee jaar geleden werd gelanceerd geleden door het Telem Forum (National Research and Development forum), met een budget van NIS 1,25 miljard (€ 340 miljoen).


Dit forum bestaat uit de IMOD DDR&D, de Israel Innovation Authority, de Planning and Budgeting Committee, het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie en het Ministerie van Financiën. De implementatie van dit sleutelelement vormt een belangrijke mijlpaal in het nationale programma. De Israel Innovation Authority en de IMOD DDR&D zullen blijven werken om Israël te positioneren als een van de internationale leiders in kwantum.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page