top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

First Ladies van Israel en Duitsland spreken virtueel met Nederlandse Holocaustoverlevende


Vrouw van president Herzog (L) en vrouw Duitse President (R), in het midden de Nederlandse Holocaustoverlevende Charles Siegman. Foto Yuval Cohen Ahronov / GPO


Ter gelegenheid van de Internationale Holocaustherdenkingsdag, vandaag donderdag, ontvingen First Lady van Israel Michal Herzog en First Lady van Duitsland Elke Büdenbender woensdagavond de Nederlandse Holocaustoverlevende Charles Siegman voor een virtuele "Zikaron BaSalon" (Herdenking in de woonkamer).


Bij het live-evenement dat werd uitgezonden op de Facebook-pagina van president Isaac Herzog, waren vertegenwoordigers van de Jewish Student Union Germany en het Holocaust Studies-programma van de Universiteit van Haifa. Bij het evenement waren ook aanwezig de Duitse ambassadeur in Israël, Dr. Susanne Wasum-Rainer; de vrouw van de Israëlische ambassadeur in Duitsland, mevrouw Laura Kam; en tweede generatie Holocaustoverlevende en activiste Leah Schenirer.


Mevr. Herzog opende het evenement door te zeggen: “Het feit dat we dit Zikaron BaSalon-evenement samen leiden, met de First Lady van Duitsland, toont meer dan wat dan ook aan dat er hoop is en dat we samen een betere toekomst kunnen brengen . Zo'n belangrijk initiatief legt de nadruk op het herinneren en niet vergeten van de verhalen uit het verleden, maar het levend houden van de herinneringen. ”


Mevr. Büdenbender, echtgenote van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, nam vanuit Berlijn deel aan het evenement en zei: “We moeten de herinnering bewaren, we moeten de verhalen van de overlevenden van de Holocaust en de verhalen van alle slachtoffers levend houden. We mogen nooit vergeten.”


Holocaustoverlevende Charles Siegman deelde vervolgens zijn persoonlijke getuigenis van de Holocaust, samen met zijn vrouw Gita Siegman. De heer Siegman werd in 1935 in Nederland geboren als jongste van vijf kinderen. Tijdens de oorlog besloten zijn ouders hun kinderen te scheiden om ze te beschermen. Zijn ouders en twee oudste broers zijn in 1943 in Auschwitz vermoord. De heer Siegman en twee broers en zussen zijn gedeporteerd naar Westerbork en vervolgens naar Theresienstadt.


Charles Siegman: “Voor veel overlevenden vormden hun oorlogservaringen een uitdaging voor hun geloof. Waar was Allah? Waarom liet Hij dit gebeuren? Maar de vraag zou moeten zijn: waar was de beschaafde mens? De nazi's waren vastbesloten om niet alleen het Joodse volk te vernietigen, maar ook het jodendom zelf. Mijn geloof opgeven zou hebben betekend dat ik de nazi's een overwinning zou hebben gegeven."


Siegman voegde toe: “Het is essentieel dat de wereld de Holocaust herdenkt. Dit is dringend, aangezien de overlevenden niet lang meer bij ons zullen zijn om te getuigen. Het is beangstigend om te weten dat er mensen zijn die ontkennen dat de Holocaust ooit heeft plaatsgevonden. Ik ben getuige vandaag. Ik dring er bij u op aan om de komende jaren de rol van getuige over de Shoah op zich te nemen. Na de oorlog gingen antisemieten een tijdje ondergronds, maar nu is er een wijdverbreide publieke heropleving van antisemitisme, dat overslaat in anti-Israëlische propaganda en haat.”


De First Ladies voerden vervolgens een open gesprek met de heer Siegman en stelden de discussie open voor vragen van de studenten.


"Zikaron BaSalon" is een Israëlische traditie van informele, intieme bijeenkomsten op Yom HaShoah, de herdenkingsdag van de Holocaust in Israël. Het initiatief heeft tot doel het discours te transformeren van een gesprek over overleven naar een van tikkun olam - het joodse principe om de wereld te herstellen. De komende week zullen honderden Zikaron BaSalon-evenementen plaatsvinden over de hele wereld, ook in Bahrein, Groot-Brittannië, China, India en Duitsland, waar diplomaten, studenten en jongeren de getuigenissen van overlevenden van de Holocaust zullen horen.
99 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page