top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Fitch handhaaft de kredietrating van Israël zoals hij is, maar waarschuwt dat deze kan verslechteren


Screenshot YouTube


Fitch, het op twee na grootste kredietbeoordelaar na Moody's en S&P, waarschuwt dat de herziening van het regime de kredietwaardigheid van Israël in de toekomst zou kunnen bedreigen. Maar voor nu rechtvaardigen de macro-economische gegevens en de prognoses voor het komende jaar het ongewijzigd laten van de A+ rating van Israël.


Fitch liet ook zijn voorspelling voor de rating van Israël, met het label "stabiel", ongewijzigd. Dit betekent dat er in de nabije toekomst geen verandering te verwachten is. De inhoud van de politiek-economische analyse die het besluit verklaart, staat echter vol met waarschuwingssignalen dat het in de toekomst zou kunnen verslechteren.


"De hervorming zou een negatief effect kunnen hebben op het kredietprofiel van Israël door de governance indicatoren te verzwakken of als de verzwakking van institutionele controles leidt tot slechtere beleidsresultaten of een aanhoudend negatief beleggerssentiment", zei Fitch.


Het zei dat sommige landen die de institutionele checks and balances hebben verminderd, een aanzienlijke verzwakking van de bestuursindicatoren van de Wereldbank hebben gezien, maar voegde eraan toe dat het in dit stadium onduidelijk is of de voorgestelde wetgeving in Israël een vergelijkbare grootschalige impact zou hebben.


Fitch economen zeiden dat het beschadigen van deze factoren een achteruitgang van de waarde van Israël als geldschieter zou kunnen veroorzaken. Een dergelijke ontwikkeling heeft soms geleid tot een verlaging van de kredietwaardigheid van een land.


Fitch verwacht een stabilisatie van de inflatie rond de 3 procent en een matiging van de stijging van de huizenprijzen, evenals stabiliteit bij de Israëlische banken. De veronderstelling is dat de Bank of Israel onafhankelijk zal blijven. "Hoewel dit niet ons basisscenario is, zou een verzwakking van de onafhankelijkheid van de centrale bank de geloofwaardigheid van Israëls beleidsvorming verminderen, wat momenteel een sterk punt van de rating is", aldus het agentschap.


Ook de komende begroting maakt Fitch zich geen zorgen. Het voorziet dat de schuld / het bbp van Israël zal dalen tot 57,9 procent in 2024, van 61,6 procent in 2022.


Fitch's analyse is geen echte verrassing. Kredietbeoordelingen veranderen alleen wanneer de gegevens wijzen op een uitzonderlijke verslechtering van het vermogen van een land om zijn schulden af ​​te lossen. Er zou een ramp nodig zijn om het vermogen van Israël om dit te doen te schaden.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page