israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Franse fotograaf zet Israëlische jazzmuzikanten in de schijnwerpers


Adam Ben Ezra treedt op in Le Pediluve, Chatenay-Malabry, 2019. Foto door Raphael Perez


Weinig mensen kennen de belangrijke rol die Israëlische jazzmuzikanten spelen in de wereldwijde jazz, zegt Raphael Perez, een fotograaf uit Parijs tegen ISRAEL21C, en hij hoopt daar verandering in te brengen.


Perez' fotocollectie van Israëlische jazzmuzikanten zal van 13-30 oktober te zien zijn in het ZOA House (Beit Ziyonei America), in Tel Aviv, ter gelegenheid van het International Jaffa Jazz Festival , van 13-16 oktober.


Israeli Jazz , Perez' boek met 80 foto's en biografieën van 65 Israëlische jazzmuzikanten, samen met informatie over Israëlische jazzscholen, belangrijke podia en festivals, zal in februari 2023 in het Engels, Frans en Hebreeuws worden gepubliceerd


Guy Mintus op het Jazz 'n' Klezmer Festival 2019, Sunset Sunside, Parijs. Foto door Raphael Perez


Jazz is geëvolueerd sinds het begon in Amerika in de vroege jaren 1900, vertelt Perez aan ISRAEL21c. Tegenwoordig is etnojazz, waarin verschillende etnische muziektradities zijn verwerkt, over de hele wereld populair geworden.


"Niemand noemde Israël in de wereldwijde jazzgemeenschap vóór de jaren negentig", zei Perez. “Maar sindsdien hebben Israëlische jazzmuzikanten de multiculturele muziek van Israël in de jazz verwerkt. Tegenwoordig is er geen plek ter wereld waar je niet naar Israëlische jazzmannen kunt luisteren vanwege hun groeiende populariteit en kwaliteit.”


Uriel Herman treedt op in Duc des Lombards, Parijs, 2019. Foto door Raphael Perez


Perez is van mening dat, net zoals de internationale gemeenschap Israël ziet als de startup-natie in technologie, "ze nu Israëlische jazz zien."


Emoties overbrengen

Perez, 62, werkte vele jaren in de hightech en begon met fotograferen als hobby. De laatste 10 jaar specialiseerde hij zich in podiumfotografie van muzikanten en zangers.


Hij koos voor jazzmuzikanten "omdat ze meestal in kleine zalen spelen en je ze kunt ontmoeten."


Omer Avital speelt in Duc des Lombards, Parijs, 2022. Foto door Raphael Perez


Na een tijdje zag Perez dat hij een grote verzameling foto's had verzameld van Israëlische jazzmuzikanten die in Frankrijk hadden gespeeld. Omdat hij familie in Israël heeft en Israël vaak heeft bezocht, besloot hij een project te doen dat zich zou richten op "de significante bijdrage van Israëlische jazz aan het culturele wereldtoneel".


Noa (Achinoam Nini), optredend in seizoen Frankrijk-Israël La Seine Musicale Boulogne, 2018. Foto door Raphael Perez


"Ik wil Israëlische jazz introduceren bij een breder publiek", zei Perez. “Het is mijn kleine bijdrage aan de promotie van de Israëlische cultuur.”


Avishai Cohen treedt op in Theater de Chelles, 2019. Foto door Raphael Perez


Om de tentoonstelling in Tel Aviv samen te stellen, nam Perez contact op met Katarina Krylova, die in mei van Rusland naar Israël emigreerde. Krylova is een onafhankelijke curator die heeft gewerkt aan een verscheidenheid aan fotografie-exposities, waaronder een in een metrostation in Moskou. Dit is haar eerste expositie in Israël.


Idan Raichel Project treedt op tijdens een KKL-evenement Salle Pleyel, Parijs, 2020. Foto door Raphael Perez


"Perez' foto's brengen het belangrijkste over: emoties," zei Krylova. “Ze laten de pure energie en emoties van muzikanten zien. Het zijn niet alleen prachtige portretten, maar ze documenteren ook de realiteit van de Israëlische jazz.”


Liraz op het Jazz 'n' Klezmer Festival, Le Petit Bain, Parijs, 2021. Foto door Raphael Perez


"Mensen zullen kunnen genieten van een "dubbel zintuiglijk plezier" op het International Jaffa Jazz Festival, zei Amikam Kimelman, de oprichter en muzikaal leider.


Ze zullen de muziek horen en ook, door middel van Perez' "prachtige jazzfoto's, kunnen ze de muziek visualiseren."


Voor meer informatie over het boek van Perez en het Israëlische jazzproject, klik hier.

50 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws