top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Geredde apen vinden eindelijk een comfortable onderkomen in centraal Israël


Langur-apen in het Israel Primate Sanctuary. Foto door Maya Lahav via ISRAEL21c


Drie meisjes, onlangs gered uit een lange gevangenschap, hebben een "forever hom" gevonden in centraal Israël.


Beelby, Bamba en Billie zijn bavianen die tientallen jaren in te kleine ruimtes op een cementen vloer van een kibboets-kinderboerderij hebben gewoond.


Tamar Fredman, de klinisch psycholoog en primatoloog die het non-profit Israel Primate Sanctuary in Kfar Daniel heeft opgericht en leidt , noemt ze ‘meisjes’, ook al is de een dertig jaar oud en de ander minstens twintig.


“Toen we 27 jaar geleden met het opvangcentrum begonnen, was een van de prikkels een onderzoek dat ik deed. Hieruit bleek dat er 140 kinderboerderijen in de Israëlische kibboetsen waren waar apen zaten die ze zouden fokken en verkopen aan andere kinderboerderijen of aan de zwarte markt”, vertelt Fredman aan ISRAEL21c.


Bij gebrek aan middelen om ze allemaal te redden en onderdak te bieden, haalde ze apen uit de ergste dierentuinen en bracht ze onder in het opvangcentrum.


Verzorgers in de 80-dunam (20 hectare grote) faciliteit geven primaten psychologische, sociale en fysieke revalidatie onder toezicht van een toegewijde dierenarts en Fredman, die gespecialiseerd is in sociaal leren en gedrag.


Een baviaan gered uit een kinderboerderij, genietend in een hangmat. Foto met dank aan het Israel Primate Sanctuary via ISRAEL21c


Tegelijkertijd overtuigde Fredman elke kinderboerderij om zijn fokprogramma stop te zetten om de geboorte van 60 nieuwe baby's per jaar te voorkomen.


"Vervolgens hebben we gewerkt aan het veranderen van de regelgeving, want ook al verbiedt de wet het houden van primaten als huisdier sinds 1991, als een aap in beslag werd genomen, gaven ze hem aan een vriend in een kibboets en dat maakte deze kinderboerderijen steeds groter", zegt Fredman. legt uit. “Nu kun je geen kinderboerderij met apen openen.”


In de loop der jaren groeide het reservaat uit tot 850 primaten van 20 verschillende soorten. Naast degenen uit kinderboerderijen zijn sommigen met pensioen of gered van biomedisch onderzoek, van de handel in exotische huisdieren in Israël en van de zwarte markt in Jordanië in samenwerking met Four Paws International .

Ringstaartmaki's genieten van een fruitsnack in het Israel Primate Sanctuary. Foto door Tamar Aizenberg via ISRAEL21c


Toen er nog maar tien bavianen in kinderboerderijen achterbleven, moest Fredman beslissen of het het beste was om ze achter te laten waar ze het grootste deel van hun leven hebben gewoond.


“Met deze drie meisjes was de situatie zodanig dat we ze niet konden toestaan ​​daar te blijven en we hebben ze met toestemming van de kinderboerderij naar ons opvangcentrum gebracht”, zegt Fredman, die nauw samenwerkt met het Ministerie van Landbouw en het Israëlische Natuurreservaat en Parks Authority, die verantwoordelijk is voor wilde dieren in gevangenschap.


Bamba controleren op de kinderboerderij voordat ze in de transportbox wordt gezet om naar de opvang te gaan. Foto door Adva Peretz/INPA via ISRAEL21c


Gras onder hun voeten

De dierentuinmanager had Fredman verteld dat de twee jongere bavianen erg agressief waren tegenover de oudere. Dit gedrag is verdwenen nu de meiden meer ruimte, mentale stimulatie en gras onder de voeten hebben.


“Het eerste dat hun leven veranderde, is dat ze na twintig jaar niet meer op een cementvloer staan. Ze kunnen over de grond rondzwerven op zoek naar dingen die we voor ze verbergen. Het is een heel grote verandering voor hen”, zegt Fredman.


Sociale integratie is de volgende stap.


“We hopen ze kennis te laten maken met een mannetje dat we uit Gaza hebben gered. Hij is alleen geweest en het zou beter voor hem en voor hen zijn als ze samen kunnen zijn. We kijken ook met welke andere bavianen ze goed kunnen omgaan in de open ruimte”, zegt Fredman.


Een gerehabiliteerde baviaan gered uit Gaza. Foto met dank aan het Israel Primate Sanctuary via ISRAEL21c


Apen uit Mauritius

Het heiligdom is verdeeld in 22 secties. De grootste is bestemd voor 650 makaken die tien jaar geleden zijn gered van de BFC Farm in centraal Israël.


De eigenaren van BFC jaagden op deze apen in Mauritius, hielden ze in kleine cementen kooien, fokten ze en verkochten de baby's aan onderzoekslaboratoria over de hele wereld.


“Mensen probeerden dit jarenlang tegen te houden”, zegt Fredman.


Een geredde makaak die in 2021 speelt in het Israel Primate Sanctuary. Foto door Omer Polansky, hun verzorger via ISRAEL21c


Ten slotte verbood het Israëlische ministerie van Milieubescherming in 2013 het fokken en verkopen van dieren voor onderzoek en sloot het BFC Farm.


“Samen met het ministerie van Milieu hebben we van augustus 2013 tot januari 2015 650 van de moeders die in de natuur waren bejaagd, en een paar mannetjes die daar waren om te broeden, eruit gehaald en hen het grootste deel van het land gegeven dat we hebben.”


Primaten zijn geen huisdieren

Fredman zegt dat het opvangcentrum “een nogal bejaarde plek is, omdat we apen redden uit plaatsen waar ze al heel lang worden vastgehouden. Als het ons lukt om een ​​baby te redden, zijn we erg blij omdat we hem redden van jarenlang op zichzelf opgesloten te zijn, zoals onze andere primaten dat deden.”


Een deel van het Israel Primate Sanctuary is open voor bezoekers. Dit helpt de hoge kosten van het gelukkig en gezond houden van honderden apen te compenseren, en geeft gidsen de kans om mensen te leren dat primaten geen huisdieren zijn.


“Als je naar Thailand gaat, ga dan alsjeblieft niet op de foto met een babyaapje op je schouder, want de moeder is hiervoor vermoord”, zegt Fredman.


Het reservaat zoekt nu naar extra geld om meer open verblijven te bouwen voor de vele bavianen, vastbesloten om hun leven een gelukkig einde te geven.


Voor meer informatie, klik hier.

178 weergaven0 opmerkingen
bottom of page