top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gezamenlijke verklaring van de presidenten van Israël en Duitsland n.a.v. overeenkomst München '72


Foto Haim Zach / GPO


In een gezamenlijke verklaring zeggen president Isaac Herzog en president Frank-Walter Steinmeier: “We zijn verheugd over het feit dat kort voor de vijftigste verjaardag van het bloedbad van Israëlische atleten op de Olympische Spelen van München, een overeenkomst is bereikt voor een historisch onderzoek, het nemen van verantwoordelijkheid en passende compensatie voor de families van de slachtoffers.


We zijn blij met de resultaten van de besprekingen. Deze overeenkomst kan de wonden niet helen, maar omvat wel de aanvaarding van de verantwoordelijkheid van Duitsland en de erkenning van het verschrikkelijke lijden van de slachtoffers, die we volgende week zullen herdenken, en van hun dierbaren.”

President Isaac Herzog prijst de jarenlange intensieve activiteit van de nabestaanden, het Olympisch Comité van Israël en het personeel van de Israëlische en Duitse ambassades, die vandaag hebben geleid tot een aanbod aan de families van de slachtoffers van het bloedbad in München.

In de afgelopen maanden heeft president Isaac Herzog, samen met het Olympisch Comité van Israël, vertegenwoordigers van de families van de slachtoffers van het bloedbad in München en de Israëlische ambassade in Berlijn, tegenover Duitse functionarissen, voornamelijk president Frank-Walter Steinmeier en de Duitse ambassade gewerkt in Israël, om schadevergoeding te eisen voor de families van de slachtoffers van het bloedbad in München, om deze pijnlijke episode tot een plaats van genezing en gerechtigheid voor de nabestaanden te brengen.

President Herzog heeft gedurende enkele maanden voortdurende en diepgaande contacten onderhouden met vertegenwoordigers van de nabestaanden en het Olympisch Comité van Israël, terwijl hij ook regelmatig sprak met zijn vriend president Steinmeier en met hem besprak hoe belangrijk het is dat Duitsland compensatie biedt en verantwoordelijkheid neemt.

Isaac Herzog, president van de staat Israël : “Ik dank mijn vriend, de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, voor zijn leiderschap en compromisloze inzet voor een pad van gerechtigheid, menselijkheid en verantwoordelijkheid. Het is niet de eerste keer dat president Steinmeier bewijst dat hij een goede vriend van Israël is en dat zijn werk een geweldige bijdrage levert aan de warme relatie tussen Israël en Duitsland.

“Ik wil mijn waardering uitspreken voor deze belangrijke stap van de Duitse regering, onder leiding van bondskanselier Scholz, die de verantwoordelijkheid op zich neemt en herstelbetalingen doet voor het historische onrecht dat de families van de slachtoffers van het bloedbad in München is aangedaan.

“Ik dank ook de minister van Cultuur en Sport, Hili Tropper, en Shirly Heller, de senior-adviseur buitenlandse betrekkingen bij het kabinet van de president, die samen met de teams dag en nacht hebben gewerkt aan een oplossing. Ik dank de teams die bij dit proces betrokken zijn, met name het Olympisch Comité van Israël onder leiding van Yael Arad, de adviseurs van de Duitse president, de Duitse ambassade in Israël en de Israëlische ambassade in Duitsland.

“Ik geloof dat vijftig jaar na deze catastrofe de tijd is gekomen om hulp te zoeken voor de nabestaanden en om de lessen van deze tragedie, inclusief het belang van terrorismebestrijding, voor toekomstige generaties opnieuw te bevestigen.”

Frank-Walter Steinmeier, president van de Bondsrepubliek Duitsland: “Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden. Ik ben dankbaar en opgelucht dat er een oplossing is gevonden die de deur opent naar een gezamenlijke herdenking. Ik bedank ook mijn vriend en collega Isaac Herzog voor zijn vertrouwen en betrokkenheid, en voor het openhouden van het gesprek.”

95 weergaven0 opmerkingen
bottom of page