top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Goede bacteriën kunnen slechte bacteriën beter elimineren dan antibiotica


Een door de computer gegenereerde afbeelding van langwerpige, Vibrio parahaemolyticus-bacteriën. Foto door CDC op Unsplash


De bacterieoorlogen komen eraan. Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben 'goede' bacteriën tegen 'slechte' bacteriën geplaatst en de goeden lijken te winnen. Als het systeem kan worden opgeschaald, kan deze nieuwe aanpak mogelijk antibiotica vervangen, die steeds meer worstelen met antibioticaresistente 'superbacteriën'.


Voor de TAU-studie gebruikten de onderzoekers een toxine-injectiesysteem dat bekend staat als een "Type 6-secretiesysteem". Het wordt meestal ingezet door pathogene (“slechte”) bacteriën. Ze introduceerden het systeem in een "vriendelijke" bacterie, 'Vibrio natriegens, die niet schadelijk is voor de mens.


De onderzoekers beschreven hun technologie als vergelijkbaar met een microscopisch kleine gifpijl die werd afgeschoten door een goede bacterie om onder specifieke omstandigheden een slechte bacterie te elimineren.


"Het systeem dat we hebben gebouwd stelt ons in staat om 'goede' bacteriën te ontwikkelen die pathogene bacteriën kunnen herkennen, ze kunnen aanvallen met gifstoffen en ze kunnen neutraliseren", legt Dr. Dor Salomon uit, die mede-leider was van het onderzoek.


“We weten hoe we elk onderdeel in het systeem moeten veranderen en controleren en hoe we een bacterie kunnen creëren die verschillende bacteriestammen neutraliseert. Dit is een bewijs van de haalbaarheid en toont aan dat we de kennis en het vermogen hebben om bacteriën te creëren die profiteren van dit dodingssysteem en kunnen dienen als antibioticabehandelingen.”


Het huidige bacterie-prototype is het meest geschikt voor insecten die van nature in zout water voorkomen. Dit is een groeiende zorg, aangezien vis en zeevruchten in veel regio's van de wereld een belangrijke voedselbron vormen.


"Hun productiviteit is ernstig aangetast als gevolg van door bacteriën overgedragen ziekten," merkt Solomon op, "en aangezien we willen voorkomen dat antibiotica in aquacultuurbedrijven wordt gegoten, is een biologische oplossing zoals die we hebben ontwikkeld een effectief alternatief."


Het systeem zal uiteindelijk worden aangepast om pathogene bacteriën bij mensen, landbouwhuisdieren en planten te behandelen.


De Universiteit van Tel Aviv heeft een octrooiaanvraag ingediend via Ramot , het technologieoverdrachtbedrijf van de universiteit.


Naast Solomon namen ook Dr. Biswanath Jana en Kinga Kappel van de afdeling klinische microbiologie en immunologie van TAU's Sackler Faculteit der Geneeskunde deel aan het onderzoek.


De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Reports .


BRENG HET VERHAAL VA


92 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page