top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Gratis openbaar vervoer voor 75-plussers in Israël


Minister van Transport en Verkeersveiligheid Merav Michaeli presenteert het gratis OV. Foto via GPO


Israëli's van 75 jaar en ouder hoeven niet langer te betalen voor het openbaar vervoer, kondigden minister van Transport Merav Michaeli en minister van Financiën Avigdor Liberman zondag aan als onderdeel van de nieuwe hervorming "Equal Commute".


De prijzen voor alle vormen van openbaar vervoer in Israël werden ook drastisch verlaagd voor Israëli's van alle leeftijden in het hele land als onderdeel van de hervorming, die voor de zomer van kracht wordt.


Ook werd bekendgemaakt dat vrouwen van 60 jaar en ouder en mannen van 65 jaar en ouder 50% korting krijgen op de tarieven. Kinderen tot vijf jaar blijven gratis reizen en kinderen van 5-18 jaar krijgen 50% korting. Mensen met een handicap die een bijstandsuitkering ontvangen, krijgen 50% korting in plaats van de huidige 33%.


Daarnaast gaat een maandabonnement, dat in elk bus- en treinstation in het hele land kan worden gebruikt (Eilat niet inbegrepen), NIS 225 kosten (€ 63).


Volgens het plan wordt de korting die momenteel wordt geboden bij het laden van kaarten met meerdere ritten geannuleerd. Op dit moment kost een stadsbusrit met een vast tarief NIS 6, (€ 1,75) en daalt tot NIS 4,80 (€ 1,35) wanneer meerdere ritten op een kaart worden geladen.


Vanaf de zomer kost een stadsrit met een vast tarief NIS 5,50 (€ 1,55) , inclusief 90 minuten voor een tweede rit binnen een straal van 15 kilometer, zonder korting voor meerdere ritten, behalve bij aankoop van maandtickets. Een treinrit met een vast tarief binnen een straal van 15 kilometer kost NIS 9 (€ 2,55).


Maandelijkse kaartjes voor het rijden met bussen en de lightrail inclusief Israel Railways tot een afstand van 40 kilometer gaan NIS 255 kosten (€ 72). Maandelijks kaartjes voor het rijden met bussen binnen een Een straal van 40 kilometer zal in het hele land beschikbaar zijn voor NIS 99 (€ 28), met uitzondering van de grootstedelijke gebieden van Jeruzalem, Tel Aviv en Haifa.


Michaeli zei dat het plan ook de tariefprijzen zal verenigen, die momenteel sterk van stad tot stad verschillen. Ze zei dat passagiers in Akko het dubbele betalen van wat passagiers in Tiberias betalen. Passagiers in Bnei Brak betalen het dubbele van wat passagiers in Beit Shemesh betalen.


"De hervorming die we vandaag hebben aangekondigd is transportrechtvaardigheid", zei Michaeli tijdens de onthulling op het Yitzhak Navon treinstation in het centrum in Jeruzalem.


Het doel van de "Equal Commute"-hervorming is om Israëli's aan te moedigen om het openbaar vervoer te gebruiken, voegde Michaeli eraan toe, dat "ons uit het verkeer zal halen, het aantal ongevallen op de weg zal verminderen en ons zal helpen met onze doelstellingen voor de klimaatcrisis


Michaeli zei dat 80 verschillende tarieven zullen worden samengevoegd tot slechts vijf verschillende tarieven. Ze voegde toe: "De staat zal het openbaar vervoer met 70% subsidiëren en de komende jaren zal dat nog meer stijgen."

123 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page