israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Guy Niv, de eerste Israëliër die deelnam aan de Tour de France, gaat met pensioen


Foto Noa Arnon


Guy Niv (28), de professionele wielrenner die geschiedenis schreef als eerste Israëliër die in de Tour de France reed, heeft besloten zich terug te trekken uit de sport.

Niv heeft het team twee weken geleden op de hoogte gebracht van zijn verrassende keuze en hoewel hem werd gevraagd om te heroverwegen, is hij vastgehouden aan zijn beslissing om zijn carrière te beëindigen en geeft hij toe: "Het was de moeilijkste beslissing die ik ooit heb genomen, maar de vlam van binnen die sinds ik begon met racen is verdwenen.”

Guy Niv: “Ik weet dat het voor velen een complete verrassing zal lijken, maar de weinige mensen die het dichtst bij mij staan ​​wisten dat dit al lang van binnen kookte. Er zijn veel redenen achter, maar de belangrijkste is dat ik me realiseerde dat ik niet langer de drive en motivatie heb die essentieel zijn om de hoogten te bereiken waartoe ik als profrenner in staat ben.”

Hij vervolgde: "Ik zal toegeven dat ik altijd geloof dat ik er pas mee zou stoppen als ik mijn volledige potentieel had bereikt. Ik ben nog ver van dat punt verwijderd. Eigenlijk heb ik onlangs mijn tweede TDF afgesloten met de beste prestatie van al mijn vorige vijf grote rondes, wat bewijst dat ik nog steeds vooruitgang boek, maar ik geloof nog steeds dat het tijd is om alles achter me te laten.

Foto Noa Arnon


“Tijdens het seizoen 2022 is er iets in mij uitgeschakeld. Ik genoot er niet van zoals vroeger. Ik heb altijd geweten waarom ik besloot om de zwaarste sport ter wereld aan te pakken, deze noorderster die me door de moeilijkste momenten leidde en me op mijn fiets liet stappen en mezelf tot het uiterste dreef. Maar toen ik me realiseerde dat ik het kwijt was, had ik maar één optie: een nieuwe reis maken, weg van het fietsen.”

De beslissing van Niv werd “met pijn en verdriet” ontvangen door de oprichter en mede-eigenaar van het team, Ron Baron.

Foto Noa Arnon


Baron: “Guy is de renner die het doel en de droom heeft gerealiseerd die we wilden bereiken toen we in 2014 met dit project begonnen – om een ​​Israëlische renner te laten racen in de grootste race van allemaal en om de jonge generatie wielrenners in Israël te inspireren. Guy is een rolmodel voor velen in Israël en in het buitenland, zowel als atleet en mens met waarden en een ware liefde voor Israël. We betreuren het echt dat hij vertrekt, maar respecteren zijn beslissing. We zijn verheugd om het jonge Israëlische talent te zien dat opkomt en hopen de beste van hen te zien racen met IPT en in de voetsporen van Guy te treden.”

Teambaas -eigenaar Sylvan Adams: “Guy belde me om me te informeren over zijn beslissing om te stoppen met profwielrennen, een beslissing die ik begrijp en accepteer. Onze sport is extreem veeleisend en vereist veel opoffering, inclusief lange afwezigheid van huis. Alle atleten gaan uiteindelijk met pensioen en Guy besloot dat dit zijn tijd was. Guy heeft meer grote rondes gereden dan enige andere Israëliër. Hij was ook de eerste die racete in de Tour de France, een prestatie die hij voor altijd zal bezitten. Ik dank Guy voor alles wat hij voor ons team heeft gedaan en wens hem veel succes in de volgende fase van zijn leven."

Niv maakt een einde aan een relatief korte maar veelbewogen carrière en wordt een symbool van de vooruitgang die is geboekt in de wielersport in Israël. Hij begon als mountainbiker en maakte deel uit van dat nationale team voordat hij op 22-jarige leeftijd besloot over te stappen naar het wegwielrennen bij het ontwikkelingsteam van de Israel Cycling Academy.

Nog geen jaar later startte hij de historische Giro d'Italia in Jeruzalem, maar door ziekte moest hij tijdens de vijfde etappe afhaken. Niv beloofde gefocust te blijven en zijn vooruitgang niet te laten ontsporen, en hij maakte zijn belofte waar. Hij eindigde de Giro in 2019 en racete en voltooide met succes vijf grote rondes, meer dan welke Israëlische renner dan ook, waarmee hij naam maakte als een solide renner en huisgenoot bij het WorldTour-team.

Foto Noa Arnon


IPT-manager, Kjell Carlstrom: “Voor mij is de toewijding van Guy aan het team wat het meest opvalt. Hij inspireerde zeker jonge Israëli's om te fietsen met als doel profs te worden. Ik ben er zeker van dat dit zo zal blijven, en Guy zal een grote hulp zijn bij het begeleiden van elke aspirant-fietser met advies over hoe zich professioneel te gedragen. ”

Guy Niv bedankt het Israel – Premier Tech team voor “een onvergetelijke reis”.

Niv : “Het was een spannende reis. Het bracht me naar de meest verbazingwekkende plaatsen, ontmoetingen en werken met wonderteamgenoten en personeel. Bovenal wil ik het team bedanken en vooral Sylvan en Ron die me in staat hebben gesteld om groots te dromen en samen veel hoogten te bereiken.”

54 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws