top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Haatcampagne tegen Israëlisch restaurant in Australië: "Gestolen eten gedrenkt in Palestijns bloed"


Gestolen Palestijns voedsel. De graffiti op de voorkant van het restaurant gespoten. Foto: Yababa


Het Yababa-restaurant - food the Israeli way-, een succesvol Israëlisch restaurant in de stad Brisbane in het oosten van Australië, bevind zich in het middelpunt van een antisemitische haatcampagne die werd geïnitieerd door pro-Palestijnse elementen. Ze beschuldigen het restaurant van het "stelen" van voedsel uit de Palestijnse keuken en roepen op tot een boycot.


De activisten hebben anti-Israëlische graffiti op de voorkant van het restaurant gespoten met de tekst: "Gestolen Palestijns eten. Zionisten, verdwijn." Tegelijkertijd kreeg het restaurant kritiek op sociale netwerken. Zo werd de menukaart van het restaurant op Instagram gepubliceerd met de toevoeging: "Wat, gestolen en gedrenkt in bloed? Israëlisch eten bestaat niet. Yababa is diefstal van de Palestijnse cultuur. Je begraaft de Palestijnen en verkoopt vervolgens hun eten alsof het was van jou. Je bent hier niet welkom, meldt Ynet.


Foto Yababa


De eigenaar van het restaurant, die lid is van een familie van overlevenden van de Holocaust, zei dat "dit de tweede keer is dat Shibaba een aanval van onnodige haat, valse en foutieve berichten heeft meegemaakt. Dit verandert niets aan het feit dat Shibaba zal blijven haar klanten te voorzien van een geweldige Israëlische keuken 'op de Israëlische manier'. Aan al onze bestaande klanten en toekomstige klanten. We blijven gewoon doen wat we het beste weten".


Abramovich zei bezorgd te zijn dat sommigen van degenen die de berichten tegen het restaurant op sociale media lezen "ervan overtuigd zullen raken" dat er actie tegen moet worden ondernomen - en, zei hij, tot geweld zou kunnen overgaan. "Laten we heel duidelijk zijn: de oproep aan het publiek om Australische bedrijven te boycotten alleen omdat ze worden gerund door een joodse man verschilt niet van de boycot van joodse winkels in nazi-Duitsland."


Na de campagne tegen het restaurant krijgt het restaurant ook veel steun, waarbij veel van degenen die contact hebben opgenomen, hun bereidheid uitten om eten bij het restaurant te bestellen als reactie op de haatcampagne. De Joodse gemeenschap in Queensland noemde de aanslagen op het Israëlische restaurant in Brisbane schandalig. De voorzitter van de gemeenschap, Jason Steinberg, zei dat hij "walgde en verontwaardigd was over de antisemitische haat en leugens" die op sociale media tegen het restaurant werden verspreid.

82 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page