top of page
  • Barak Ravid

Hamas en Abbas maken afzonderlijke reizen naar Saoedi-Arabië, schrijft Barak Ravid


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een delegatie van hoge Hamas-functionarissen bezoekt Saoedi-Arabië voor een islamitische pelgrimstocht en ontmoetingen met Saoedische functionarissen, kondigde de organisatie deze week aan.


Waarom het belangrijk is: Het is de eerste keer dat hoge Hamas-leiders Saoedi-Arabië bezoeken sinds 2015. Het bezoek lijkt deel uit te maken van een toenaderingspoging tot het koninkrijk. Het komt ook als de Palestijnse president Mahmoud Abbas zijn eigen reis naar Saoedi-Arabië maakt.

  • In de afgelopen jaren hebben de Saoedi's hard opgetreden tegen Hamas-operaties in Saoedi-Arabië en tientallen van zijn agenten gearresteerd.

Het nieuws aansturen: De Hamas-delegatie wordt geleid door Ismail Haniyeh, het hoofd van het politieke bureau van Hamas, en Khalid Mashaal, het hoofd van de internationale afdeling van Hamas.

  • De officiële reden voor het bezoek was een pelgrimstocht naar Mekka. Video's van Hamas-leiders die de heilige plaatsen bezoeken, circuleerden dinsdag op sociale media.

  • De delegatie zal naar verwachting Saoedische functionarissen ontmoeten en de banden met Saoedi-Arabië en de kwestie van Hamas-agenten die in het koninkrijk worden vastgehouden, bespreken, volgens rapporten op websites dicht bij Hamas.

  • De Saoedische regering heeft voorafgaand aan het bezoek ten minste één Hamas-functionaris uit de gevangenis vrijgelaten.

De andere kant: Op dezelfde dag dat de Hamas-delegatie in Saoedi-Arabië aankwam, landde Abbas in Jeddah voor een officieel bezoek.

  • Abbas ontmoette dinsdagavond de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en besprak de situatie op de bezette Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem.

  • Een Palestijnse functionaris zei dat de reis lang van tevoren was gepland en gericht is op het verbeteren van de bilaterale betrekkingen met Saoedi-Arabië en het bespreken van Saoedische hulp aan de Palestijnen.

Wat te kijken: De twee bezoeken wekten de verwachting dat de Saoedi's opnieuw zouden proberen te bemiddelen bij een Palestijnse verzoeningsovereenkomst.

  • Abbas en Haniyeh ondertekenden in 2007 een overeenkomst in Mekka om een eenheidsregering te vormen, maar de deal strandde enkele maanden later toen Hamas de controle over de Gazastrook overnam. De Saoedi's geven Hamas de schuld van het mislukken van het akkoord.

Het grote plaatje: De twee bezoeken maken deel uit van een bredere diplomatieke druk van MBS om de Saoedische betrekkingen met belangrijke spelers in de regio te normaliseren.

  • De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Faisal bin Farhan bracht dinsdag een bezoek aan Damascus en ontmoette de Syrische president Bashar al-Assad. Het was het eerste dergelijke bezoek in meer dan een decennium.

  • De Saoedi's hopen Syrië tijdens de Arabische top volgende maand weer in de Arabische Liga te brengen, maar verschillende Arabische landen verzetten zich daar nog steeds tegen.


94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page