top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Handgemaakte Israëlische gitaren veroveren de muziekwereld


Macmull maakt elk jaar ongeveer 130 gitaren, elk op maat gemaakt, handgemaakt en volledig boetiek. Foto door Amit Sadras


Tal Macmull werd niet op een ochtend wakker en besloot een bekroonde, internationaal geprezen gitaar te bouwen. In plaats daarvan was het de gestage realisatie van een kinderdroom die hem daar bracht.


Afgelopen december kwam Macmull's Stinger gitaar op de eerste plaats in de Gear of the Year: Best Premium Electric Guitar of 2021-awards van Guitar.com, waarmee hij andere, bekendere genomineerden zoals Fender en Gibson versloeg.


Macmull-gitaren zijn het handwerk van Tal Macmull en zijn jeugdvriend, Amit Sadras, die opereren vanuit hun werkplaats aan de rand van Jeruzalem.


De twee bouwden hun eerste gitaar al als tieners, maar kwamen ongeveer tien jaar geleden professioneel in het veld. Sindsdien hebben ze zo'n 400 gitaren gebouwd, allemaal handgemaakt, inhouse en absoluut boutique.


Macmull oprichters Amit Sadras (links) en Tal Macmull. Foto met dank aan Amit Sadras


De partners leerden hun vak met vallen en opstaan.


"Gitaren zijn zulke complexe dingen omdat ze niet alleen van hout zijn gemaakt", merkt Macmull op. “Er zijn allerlei dingen die te maken hebben met verf, elektronica. We doen alles inhouse en dat maakt onze gitaren zo goed. Uitbesteden doen we nauwelijks. Op dit moment zijn we met zes arbeiders en we groeien gestaag maar zeer serieus.”


Macmull gitaren worden in eigen huis gebouwd, onder streng toezicht op de kwaliteit van de materialen en het productieproces. Foto door Amit Sadras


In totaal bouwt het Macmull-team nu ongeveer 130 gitaren per jaar. Ze hebben vijf ontwerpen en binnen elk van deze creëren ze verschillende kleuren en elektronische versies die naar winkels over de hele wereld worden verzonden of rechtstreeks worden verkocht aan particuliere klanten die ze online bestellen volgens hun specifieke kleur- en hardware voorkeuren.


Aandacht voor detail


Wat Macmull onderscheidt, volgens de oprichter, is de aandacht voor detail en het streven naar perfectie.


"Het is geen toeval dat Amit en ik niet zijn uitgebreid", zegt Macmull tegen ISRAEL21C. “Er is iets heel sterks tussen ons wat betreft de kwestie van kwaliteit. We zijn zeer nauwgezette en rigoureuze mensen. We zijn ook heel, heel streng over de materiaalkwaliteit; het is vrij extreem. Ieder van ons heeft zijn eigen vakgebied dat hij op de best mogelijke manier leidt.”


De oprichters van Macmull hebben zichzelf alles geleerd, van elektronica en hardware, om hun gitaren helemaal opnieuw te bouwen. Foto door Amit Sadras


Voor het geval je het je afvroeg, hun gitaren beginnen bij een verkoopprijs van $ 2.990 (€ 2.750) Het is dit meest betaalbare model dat onlangs de internationale prijs won.


"Alleen omdat het goedkoper is, wil nog niet zeggen dat het minder goed is", legt Macmull uit. "We hebben jaren aan dit model gewerkt, maar het bleef backstage", zegt hij.


“En toen hadden we tijdens Covid ineens wat tijd en hebben we alles gegeven. We hebben voor het eerst een model gemaakt dat echt helemaal van ons is – we hebben alle ervaring die we hebben verzameld, in één instrument gestopt.”


Macmull heeft vijf gitaarontwerpen, die elk verder kunnen worden aangepast op het gebied van kleur of hardware. Foto door Amit Sadras


“Het gaat erom dat je materiaal van zeer hoge kwaliteit neemt en weet hoe je het op de juiste manier moet behandelen en niet te veel dingen moet toevoegen. Het gaat om eenvoud. Het is een geweldig instrument en het bewees het door te winnen van gitaren die $ 15.000 kosten.”

131 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page