top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hebreeuwse universiteit: online meningen worden beïnvloed door het weer


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Voorbij zijn de dagen dat mensen vertrouwden op aanbevelingen van vrienden en familie voordat ze consumentenaankopen deden, een vakantiebestemming kozen of misschien zelfs wanneer ze een stem uitbrachten.


Tegenwoordig is er een hele online community die ons beïnvloedt. Begrijpen hoe meningen worden gevormd en beslissingen worden genomen in onze onlinewereld is de focus van het onderzoek door Dr. Yaniv Dover van de Jerusalem Business School en het Federmann Center for the study of Rationality aan de Hebrew University of Jerusalem, Israel (HU). Zijn laatste publicatie, in een van de meest vooraanstaande managementtijdschriften, de Journal of Consumer Research, laat zien dat zelfs het weer van de dag onze perceptie van ervaringen uit het verleden kan kleuren.


Dover's onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Prof. Leif Brandes aan de Universiteit van Luzern, Zwitserland, gebruikte 12 jaar aan gegevens en 3 miljoen hotelboekingen om te onderzoeken hoe 340 000 anonieme online beoordelingen van hotels werden beïnvloed door het weer op de dag dat ze werden geschreven.


Dit was een verre van eenvoudige evaluatie die het matchen van de boeking door de consument en de schriftelijke recensie omvatte, het identificeren van het weer op de locatie van de recensent, de gegeven sterrenclassificatie, classificatie van de woordenschat die werd gebruikt om het verblijf te beschrijven en het ervaren weer tijdens het verblijf in het hotel. De onderzoekers gebruikten ook een speciaal statistisch model dat rekening houdt met zowel de beslissing om een ​​review te geven als de inhoud van de review.


De resultaten toonden overtuigend aan dat gemiddeld slecht weer (regen of sneeuw) de beoordeling van de recensenten van hun hotelervaring in het verleden voldoende verminderde om het hotel bijna te verlagen van een 5- naar een 4-sterrenbeoordeling. Slecht weer zorgde er ook voor dat recensenten langere en meer kritische en gedetailleerde recensies schreven. Ze toonden ook aan dat er op regenachtige dagen een grotere kans was om een ​​recensie te schrijven en dat het effect van het weer op de recensie onafhankelijk was van het weer dat ze tijdens het hotelverblijf ervoeren. De auteurs suggereren dat dit effect kan zijn omdat dagen met slecht weer meer negatieve herinneringen oproepen, of een negatieve stemming veroorzaken die de recensie kleurt.


Dit onderzoek is op zich interessant, maar heeft veel bredere implicaties omdat het voor het eerst laat zien hoe onze externe fysieke omgeving - in dit geval het weer - een factor kan zijn in onze online beoordelingen. Dover legt uit dat dit soort onderzoek "een aspect van de dynamiek van onze nieuwe digitale wereld blootlegt en beleidsmakers kan helpen beleid te formuleren om een ​​productiever en gezonder effect van onlineactiviteiten op ons dagelijks leven te creëren."
52 weergaven0 opmerkingen
bottom of page