top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het belangrijkste evenement op de Onafhankelijkheidsdag van Israël vond vanavond plaats in Latrun, met deelname van families van gijzelaars

Foto Hashomer Hachadash


‘Eenheid en hoop’: Duizenden gezinnen en jongeren uit heel Israël namen deel aan het speciale evenement georganiseerd door tientallen Israëlische NGO’s, waaronder Hashomer Hachadash, Nifgashim en de Ruderman Family Foundation, waarbij de vrijgelaten gijzelaar Sapir Cohen en soldaten die gewond raakten in de strijd, werden vereerd.


Als onderdeel van het evenement vond een vliegerceremonie plaats waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van de gevangenen, samen met gebeden voor de gezondheid van de strijdkrachten..


Sapir Cohen, die op 7 oktober samen met haar partner Sasha Tropnov door Hamas-militanten uit kibboets Nir Oz werd ontvoerd, werd na 55 dagen gevangenschap vrijgelaten. Sasha wordt nog steeds vastgehouden in Hamas-gevangenschap :

Sapir Cohen. Foto Eran Badash


‘Moeilijke dagen gaan voorbij, maar we bevinden ons in een bijzondere avond van eenheid, hoop en gebed


Veel Israëli's hebben zich de afgelopen dagen afgevraagd hoe ze Onafhankelijkheidsdag moeten vieren. aan de ene kant is er de wens om de bijzondere dag op een gezinsgerichte manier te vieren en te herdenken, terwijl aan de andere kant de oorlogssituatie en sfeer in het land het vieren lastig maken.


Vandaag, op de 76e Onafhankelijkheidsdag van Israël, zijn tientallen grote NGO’s samengekomen om een ​​speciaal evenement te creëren, bijgewoond door duizenden gezinnen en jongeren uit heel Israël, dat de gelegenheid biedt om feest te vieren, maar op passende wijze en met een bijzondere toegevoegde waarde..


Bij de NGO’s waren ook nabestaanden, gijzelaarsfamilies en reservisten betrokken die terugkeerden van de frontlinies – ze namen deel aan de productie en waren ook aanwezig op het podium.


De bijzondere locatie van Latrun is gekozen om zoveel mogelijk gezinnen de sfeer van Onafhankelijkheidsdag te laten ervaren en tegelijkertijd de belangrijkste waarden van vandaag te benadrukken: Eenheid, Hoop en een gedeeld verlangen naar betere dagen.


Sapir Cohen, die op 7 oktober samen met haar partner Sasha Tropnov door Hamas-militanten uit kibboets Nir Oz werd ontvoerd, werd na 55 dagen gevangenschap vrijgelaten. Sasha wordt nog steeds vastgehouden in Hamas-gevangenschap : “Moeilijke dagen gaan voorbij, maar we bevinden ons in een bijzondere avond van eenheid, hoop en gebed. Toen ik in Gaza aankwam, huilde ik over mijn lot, ik keek om me heen, zag de emotionele toestand van de gevangenen met mij, en besloot te helpen en van gevangenschap een betere plek voor hen te maken, een plaats van hoop.


Toen ik na mijn terugkeer zag hoeveel ze hier in Israël voor mij vochten, zag ik eenheid, ik zag hoop, wederzijds respect en geduld. De omstandigheden van de gevangenen zijn zeer slecht, ze verkeren in onzekerheid, en het is tijd om zich voor hen te verenigen; de eenheid van het volk Israël staat voorop.


Tijdens de avond was er een vliegerevenement ter ondersteuning van de gijzelaars en de soldaten, werd een verbond van eenheid en hoop gesloten en werd er gebeden voor de terugkeer van de gijzelaars en het succes van de IDF-soldaten. Ravid Plotnik, een van de toonaangevende artiesten in Israël, trad op en zorgde voor momenten van uitzonderlijk plezier voor de deelnemers aan het Israëlische Onafhankelijkheidsdag-evenement.

Foto Eran Badash


Yoel Zilberman, oprichter en CEO van HaShomer HaChadash , zei: 'In de begindagen van onze staat kwamen mensen met verschillende achtergronden – Arabieren en joden uit verschillende plaatsen, talen en denkrichtingen – samen in Israël. Ondanks talloze obstakels trotseerden we de verwachtingen en stichtten we onze natie na 2000 jaar ballingschap. Nu, 76 jaar later, terwijl de wereld ons recht in twijfel trekt om ons te verdedigen tegen meedogenloze vijanden, is het van cruciaal belang dat we, ondanks onze verschillen, ons verenigen voor de toekomst van ons land.


In een tijd waarin het leiderschap ontbreekt aan verantwoordelijkheid en vooruitziendheid, ligt de verantwoordelijkheid bij ons om verandering vanaf de basis op gang te brengen en acties te initiëren die onze natie nieuw leven zullen inblazen en opnieuw zullen opbouwen. Door veerkracht, het omarmen van de nationale eenheid in al zijn vormen, en de moedige acties die vanavond zijn ondernomen, maken we de weg vrij voor een nieuwe start.'David Salomon, oprichter en CEO van Nifgashim, zegt : Elke dag in deze oorlog hoor ik de kreten en voel ik de stille stemmen – de strijders in het veld, de gewonden, de ongelooflijke families en helden – die zes maanden lang hun smeekbeden weergalmen. Wij moeten ons verenigen!


Ik vraag mezelf af: hoe kan ik onveranderd doorgaan als ik met zo’n ontwaken wordt geconfronteerd? We hebben een plicht en een gedeelde toewijding, en succes ligt in ons allemaal. De weg die voor ons ligt is misschien onzeker en de nieuwe realiteit moeilijk voor te stellen, maar er is verandering gaande! Het zal komen van degenen die ervoor kiezen standvastig te blijven, te handelen en zowel het heden als de toekomst te verlichten."

266 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page