top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het café waar mensen uit Nazareth elkaar al sinds 1914 ontmoeten voor thee en meer


Beschermheren-en vrouwen van Café Abu Salem in Nazareth. Foto met dank aan Café Abu Salem via ISRAEL21C


Er hangt een vleugje houtachtige kaneel als je Café Abu Salem binnenkomt in de oude marktwijk van Nazareth. De bron van dit kruidige aroma is een oranje getinte thee die wordt bereid in een grote zilveren ketel boven een gasvlam.


Precies zoals het is gedaan sinds Andraos Abu Salem zijn coffeeshop opende in 1914, toen het land nog onder Ottomaanse heerschappij stond.


De naam van dit baladi (lokale) drankje, zoals het op het menu staat, is Aynar, en het wordt geserveerd in traditionele tulpvormige Turkse theekopjes met een laagje gehakte walnoten erop.


Wassem Abu Salem, de 45-jarige eigenaar en kleinzoon van de oprichter, maalt met een stamper de geheime kruidenmix voor de drank.


Hij vertelt ISRAEL21c dat het drankje afkomstig is uit Turkije en een handelsmerk is van het door een familie gerunde café.


Shalkan, een andere baladi - thee, wordt gemaakt door gedroogde hibiscusbloemblaadjes te infunderen met citroen en kaneel.


“Het werd de drank van de farao's genoemd en je ziet het in zoveel Egyptische films op tv geserveerd worden. Het is heel gezond, omdat het de bloeddruk verlaagt”, zegt hij.


Kaneelthee maakt ook sterk deel uit van de Arabische cultuur en wordt gegeven aan moeders van pasgeborenen om hun immuunsysteem te versterken, dat wordt doorgegeven aan de baby tijdens de borstvoeding.”


Zoete Arabische koffie met kardemom wordt natuurlijk ook geserveerd in Café Abu Salem, vertelt de inwoner van Nazareth.


Behoud van het verleden


Wassem Abu Salem verwelkomt klanten in Café Abu Salem in Nazareth. Foto met dank aan Café Abu Salem


Wassem Abu Salem ziet er misschien hypermodern uit in zijn skinny jeans en trendy mocassins, maar het behoud van oude tradities is een belangrijke reden waarom hij in 2007 besloot het café over te nemen.


“Het was zo belangrijk voor mij om de originele stenen muren en meubels en veel van de decoratieve voorwerpen die je hier ziet te behouden. Mijn familie is hier erg trots op.”


Het resultaat is wat lijkt op een perfecte filmset voor een film uit het Ottomaanse tijdperk.


Een paar rode fez-hoeden staan ​​verspreid op de tafels alsof ze achteloos zijn achtergelaten door een beschermheer, een originele radio staat op een houten dressoir, een kandelaar en pakken oude kaarten en spelborden op de lage tafels.


De soundtrack is soulvolle Arabische muziek, die bijdraagt ​​aan de sfeer van nostalgie.


Een plek om te nippen en te ontspannen


Het menu van Café Abu Salem bevat geen eten, alleen drankjes. Foto door Elana Shap


Abu Salem is ook trouw gebleven aan het oorspronkelijke concept van een café in Arabische stijl door geen etenswaren aan het menu toe te voegen.


"Hier komen mensen urenlang ontspannen met vrienden, koffie of theedrinken, praten, lachen en sheshbesh [backgammon] of kaarten spelen", legt hij uit.

Backgammon spelen. Foto via ISRAEL21C

Een traditie die Abu Salem onmiddellijk veranderde nadat hij het bedrijf overnam, was om vrouwelijke klanten toe te staan.


"Het is moeilijk te geloven, maar er werden hier geen vrouwen toegelaten totdat Wassem het roer overnam", herinnert Nawal zich, die vlakbij woont en koffie komt drinken met haar dochters.


Ze vertelt ISRAEL21c dat toen ze nog een kind was, haar moeder haar soms beval naar het café te rennen en haar vader te vertellen dat hij onmiddellijk naar huis moest komen!


Foto Cafe Abu Salem


Een andere groep die het café bezoekt, zijn gepensioneerden uit het midden van het land op een toeristisch dagje uit. Ze komen snel in de stemming van het café; de mannen nemen plaats op de kleine krukjes en beginnen een levendig spelletje backgammon te spelen terwijl hun vrouwen aan tafels achterin kletsen en theedrinken.


Op de kaart


Abu Salem is een geboren verteller en ratelt informatie door aan zijn gasten. Hij legt het verhaal uit achter de enorme, sprankelende kroonluchter met drie niveaus die aan het midden van het plafond hangt en die hij in opdracht van een vakman in Turkije heeft gemaakt.


“Op de bovenste laag staat de naam van mijn grootvader gegraveerd met de data waarop hij het café oprichtte en runde van 1914 tot 1963. Op de tweede laag staat de naam van mijn vader, George, en de data waarop hij het café runde van 1963 tot 2004. De derde heeft mijn eigen naam zonder einddatum en ik hoop dat dat heel lang zal duren.”


De op maat gemaakte kroonluchter met drie niveaus in Café Abu Salem, Nazareth. Foto met dank aan Wassem Abu Salem


Ondanks pogingen om de tijd stil te houden, is er veel veranderd op de markt, erkent Abu Salem. Van de belangrijkste dagelijkse markt in de grootste Arabische stad van het land (tot op heden 80.000, waarvan 39 procent christelijk en de rest moslim), zijn veel winkels nu gesloten.


“Nu zijn er vooral hostels en kleine hotels voor toeristen. Sommige juweliers, huishoudelijke artikelen en kruidenwinkels en een paar cafés en restaurants voor bezoekers.”


Op een muur bij de ingang van het café staat een grote stamboom van de Abu Salems, die vele generaties geleden vanuit Libanon naar Nazareth kwamen.


Daaronder hangt een kleurrijke poster waarop de oudste nog bestaande bedrijven ter wereld staan ​​afgebeeld. Het is door een vriend in Engeland naar Abu Salem gestuurd en hij is er nog steeds erg enthousiast over. "Ik kon niet geloven dat ze onze coffeeshop op deze kaart hebben vermeld ... naast de Arab Bank in Jordanië uit 1930 en het bedrijf Maritime & Mercantile International uit Bahrein uit 1883."


"Misschien komt een vermelding in het Guinness Book of Records hierna", voegt hij er lachend aan toe.110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page