top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Het is essentieel dat ze begrijpen dat de rol van de IAF is om Israël te verdedigen"


Bedoein studenten in pilotenoveral. Foto IAF


Ongeveer 250 studenten uit de bedoeïenengemeenschap bezochten dinsdag de luchtmachtbasis Nevatim. Ze stonden opgewonden bij de toegangspoort van de basis, sommigen zeiden dat ze moeite hadden met slapen vanwege de opwinding.


Voorafgaand aan het bezoek wisten de meesten van de Israëlische luchtmacht en haar operaties alleen van wat ze in de buitenlandse media hoorden. Ze hadden nog nooit met een vliegtuigbemanningslid gezeten voor een een-op-een gesprek, of hadden gedacht dat ze een IAF-vliegtuig konden betreden en rondtoeren. Deze en vele andere dromen kwamen uit tijdens het unieke bezoek aan de basiscomplexe


De bedoein studenten in de brandweerkazerne. Foto IAF


De vliegbasis Nevatim ligt in de noordelijke Negev, in de buurt van bedoeïenen diaspora's. Op dinsdag bezochten leerlingen van twee scholen uit nabijgelegen gemeenschappen de basis om een ​​partnerschap met de bedoeïenenbevolking te ontwikkelen.


"De basis heeft zichzelf drie doelen gesteld om de banden met onze buren te versterken", zegt luitenant-kolonel R, commandant van eenheid 757 en verantwoordelijk voor de contacten met de bedoeïenengemeenschap van de basis. "Het eerste doel is om goed nabuurschap te bevorderen, we zijn hier allemaal om te blijven, dus we zullen in ieder geval de muren 'breken' en wederzijds vertrouwen creëren. Het tweede doel is om de banden tussen de commandanten van de basis en de generaties en senior leden van de bedoeïenengemeenschap, die gemeenschappelijke interesses delen - naast elkaar leven, in broederschap en kalmte terwijl ze leren over de manier van leven van de anderen.


Luitenant-kolonel R. Foto IAF


De mensen van Nevatim AFB verwijzen naar de traditie van bezoeken als de orde van de dag: om het nabuurschap, het gevoel van saamhorigheid tussen de bevolkingen te heiligen, het gevoel dat in de toekomst de versmelting van kloven en de toename van cohesie tussen de delen van de samenleving. De afgelopen jaren zijn er tientallen ontmoetingen geweest tussen leden van de eenheden van de basis en hooggeplaatste leden van de bedoeïenengemeenschap. "Als onderdeel van mijn werk onderhoud ik nauw contact met de minderheidsvrijwilligers, degenen die niet verplicht zijn om dienst te nemen bij de IDF maar ervoor kiezen dit te doen", beschrijft kolonel (res.) Pini Ganon, hoofd van de bedoeïenen, moslims, en Christians Division bij het Ministerie van Defensie. "In mijn afdeling


Op de dag van het bezoek passeerden de studenten drie stations waar ze werden blootgesteld aan het werk van de verschillende basiseenheden. Het eerste station werd geopend met een speciaal panel onder leiding van twee bedoeïenensoldaten die op sleutelposities op de Nevatim-basis dienden. Van hen hoorden de studenten over hun unieke servicepad en konden ze vragen stellen en brandende kwesties aan de orde stellen. Een van de sprekers op het paneel was sergeant Hakam, een brandweerman bij de brandweerkazerne van de basis. "Deze studenten zijn onze buren, sommigen van hen wonen zelfs met mij in hetzelfde dorp. Het was belangrijk voor mij om aan hen over te brengen hoe ik me voel om in de basis te dienen. Ik ben de enige bedoeïen op mijn station, en ik voel me gelijk tussen allemaal."


Sergeant Hakam legt uit. Foto IAF

Sergeant Hakam groeide op en volgde zijn opleiding in Kuseife en koos ervoor om zinvolle dienst te doen uit een verlangen om het land te verdedigen. "De eenheden van de basis en de verschillende vliegtuigen die ze besturen, beschermen niet alleen de Joden, maar de hele staat Israël, inclusief de dorpen in de buurt van de basis", merkt hij op. "Ik vind het belangrijk dat de studenten begrijpen dat het de rol van de IAF is om rust en kalmte te brengen in het land en zijn inwoners. Ik ben trots op mijn dienst en mijn bijdrage aan het succes van de missie."


Student in brandweerkleding. Foto IAF


Op het tweede station werden de studenten opgewacht door vliegtuigbemanningen van het 103rd ("Elephants") Squadron en kregen ze een rondleiding door de buik van het "Shimshon" transportvliegtuig (C-130 Super Hercules), waar ze een overzicht kregen van de verschillende missies en er vragen over konden stellen. Naast de vragen over de hoogte en vliegsnelheid van het vliegtuig, waren de studenten ook benieuwd naar de pilotenopleiding waar de vliegtuigbemanning op afstudeerde en hun ervaringen. Ten slotte maakten de studenten op het derde station kennis met de logistieke en administratieve activiteiten van de brandweerkorpsen van de basis, waar ze de overalls mochten aantrekken, tussen displays met de brandweeruitrusting konden lopen en een uitgebreide uitleg kregen van de brandweerlieden.


Studenten bij de Hercules. Foto IAF


"De ervaringen van deze dag waren krachtig. Tot op de dag van vandaag hebben de studenten 18 jaar naast de basis gewoond, maar ze konden alleen de hekken eromheen zien, en opeens nodig je ze uit in de basis en laat je ze zien dat je ze vertrouwt en dat we een gemeenschappelijke toekomst hebben", voegt kolonel (res.) Gannon glimlachend toe. "We werken er hard aan om zoveel mogelijk van dit soort bijeenkomsten te houden. Ik twijfel er niet aan dat jongeren die dergelijke ontmoetingen meemaken, naar buiten zullen komen met een bredere horizon en hoop op goed nabuurschap dat generaties lang zal voortduren."


Studenten bij vuurgeleidingsmateriaal. Foto IAF


Kolonel (res.) Gannon vertelt over een van zijn meest memorabele bezoeken: "Tijdens een van de bezoeken werd een zeer respectabele sjeik uit de gemeenschap ontvangen op Nevatim AFB. Als onderdeel van het bezoek gaven we hem een ​​rondleiding door het squadron en stond hem toe de cockpit van een transportvliegtuig binnen te gaan. Aan het einde van de tour zei hij een krachtige zin die ik me tot op de dag van vandaag herinner: 'Als de basiscommandant me zijn 'Heilige der Heiligen' binnenlaat en de poort mij, dan weet ik dat hij echt in mij gelooft en ben ik nu verplicht ook in hem te geloven.' Dat is waar ik elke dag mee bezig ben, en dat is precies mijn drijfveer om deze activiteit voort te zetten."
78 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page