top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Israëlische bedrijf dat veiliger rijden naar de VS brengt


Simulatie met dank aan RDV Systems via ISRAEL21C

Verkeersongevallen zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten voor mensen onder de 54 jaar. Er zijn maar liefst 12,4 doden per 100.000 mensen (dat zijn 36.500 dodelijke slachtoffers) per jaar, met in totaal 4,5 miljoen mensen die genoeg gewond zijn om medische hulp nodig te hebben.


Dit alles brengt hoge economische kosten met zich mee: 340 miljard dollar in 2019, inclusief ongeveer 30 miljard dollar aan directe kosten voor de belastingbetaler. En 2021 was nog erger, met 42.915 doden op de Amerikaanse wegen, het hoogste aantal in één jaar sinds 2005.


Een belangrijke factor die bijdraagt ​​aan dit tragische verhaal zijn slechte zichtlijnen, die notoir moeilijk voor te stellen zijn bij het plannen van een nieuwe weg of snelweg.


Natan Elsberg werkte als civiel ingenieur voor transport in de Verenigde Staten toen hij in 1993 besloot naar Israël te emigreren. Hij begon met het ontwerpen van wegen in de omgeving van Jeruzalem en richtte uiteindelijk in 2005 zijn eigen adviesbureau op, RDV Systems (RDV staat voor "rapid design visualization").


Burgerlijk ingenieur Natan Elsberg, oprichter van RDV Systems. Foto met dank aan RDV via ISRAEL21C


Oorspronkelijk een 3D-ontwerpvisualisatiebureau gespecialiseerd in het plannen van snelwegen en infrastructuur, richt RDV zich nu op verkeersveiligheid.


"We hadden geen marktdominantie in 3D-ontwerp", legt Elsberg aan ISRAEL21C uit. “Er zijn nog veel meer bedrijven. We hadden onderhandelingen met de leiders in CAD [computer aided design] en werden bijna uitgekocht. Toen realiseerden we ons dat we de enige mensen waren die 3D deden voor veiligheidszaken. Veiligheid is een heel ander soort propositie. Dat red je niet met slechts een paar stilstaande beelden.”


Een virtueel alternatief

Elsberg herinnert zich hoe de transportplanning in de loop der jaren is veranderd.


"Vroeger gingen we naar een vergadering met technische plannen op papier", vertelt hij aan ISRAEL21c. “Mensen begrepen het niet. Papier communiceert niet goed, zowel naar het publiek als naar interne belanghebbenden. Het was een verspilling van tijd en geld.”


De oplossing begin jaren 90: “Breng steeds meer papieren mee, hang alles op aan de muur en uiteindelijk zullen mensen het begrijpen. Maar dat deden ze niet.”


Elsberg en RDV Systems wilden een virtueel alternatief bouwen "voordat Google Earth of alle dingen die we op onze telefoons hebben, bestond."


Simulatie met dank aan RDV Systems via ISRAEL21C


Elsberg en zijn team bij RDV werkten aan projecten in Israël (de upgrade van Highway 1 van Sha'ar Hagai naar de ingang van Jeruzalem, het nieuwe centrum van Modi'in, de hogesnelheidstrein van Tel Aviv naar de hoofdstad), evenals als projecten in de VS.


RDV Systems heeft zich de afgelopen jaren uitsluitend gericht op Noord-Amerika. De VS heeft meer doden door ongevallen dan welk land met een hoog inkomen dan ook, ongeveer 50% meer dan vergelijkbare landen in West-Europa, Canada, Australië en Japan.


Elsberg zegt dat RDV nu heeft samengewerkt met ongeveer 20 staatsdepartementen van transport, waaronder de Connecticut DOT waar RDV werkte aan de $ 4 miljard kostende 1-84-uitbreiding nabij Hartford.


RDV heeft ook gewerkt aan projecten in Florida, Massachusetts, Texas, Nevada, Michigan en Utah. (Dit zijn alleen de gepubliceerde projecten; er zijn er nog veel meer die Elsberg nog niet openbaar kon delen.)


Tot op de centimeter nauwkeurig

3D-visualisatie is nu "tot op de centimeter nauwkeurig", beweert Elsberg.


“Maar er is één gebied van wegenbouw dat nog niet is aangepakt. Het is de bastaardzoon van veiligheid: zichtafstand. Het is een eenvoudig concept. Als je bijvoorbeeld met 100 km/uur over een weg wilt rijden, moet je een object 192 meter voor je zien. Er kan een omgevallen boom zijn, een stilstaande auto, een steen.” Bruggen, verblinding en afwatering kunnen allemaal problematisch zijn.


Anders gezegd, als je op een weg rijdt met een snelheidslimiet van 60 mijl per uur, "heb je bijna 600 voet nodig om veilig te zien, te begrijpen, te besluiten om op de rem te trappen en het voertuig veilig tot stilstand te brengen."


De software van RDV simuleert zichtproblemen die met andere softwareprogramma's niet te zien waren – en zeker niet met papier en pen.


Wat voor problemen kan RDV oppakken? Vangrails als je de hoek omgaat is een grote. "Als iemand daar wordt tegengehouden en uitsteekt, kan ik niet op tijd stoppen", benadrukt Elsberg.


De software van RDV kan een transportafdeling een aanzienlijk deel van het budget besparen.


"We zetten onze software in op de snelweg Jeruzalem-Tel Aviv", merkt Elsberg op. “We vonden zes tekortkomingen in het ontwerp. We hebben deze kunnen repareren voordat de bouw zelfs maar begon. Normaal gesproken zouden deze gebreken worden ingebouwd, daarna zou het 10 tot 20 jaar duren om te analyseren waarom we op dat moment een abnormaal aantal crashes hebben.”


Om een ​​RDV-simulatie te bekijken, kunt u een normale 2D-video bekijken zonder speciale software of hardware, of u kunt een virtual reality bril opzetten.


“Het is geen speciale app. Je scant gewoon een QR-code en opent je browser”, zegt Elsberg.


De markt is er klaar voor

De weg naar de spil van RDV naar line-of-sight-technologie begon in 2007, "maar de markt was nog niet klaar voor ons om 3D te doen", zegt Elsberg.


De doorbraak kwam toen RDV werkte aan een nieuw knooppunt in Utah.


"'We hebben virtuele 3D-modellen van elke weg omdat we ze allemaal scannen met lidar', vertelden ze ons", herinnert Elsberg zich. “'Kunt u uw analyse uitvoeren op ons bestaande netwerk?' zij vroegen. We hebben op dat moment besloten dat we onze chips in die richting gooien en all-in gaan op veiligheid.”


Simulatie met dank aan RDV Systems via ISRAEL21C


Elsberg benadrukt dat RDV niet scant, maar afhankelijk is van hun klanten. Verschillende DOT’s in de VS hebben dit al gedaan, terwijl de rest “op weg is om samen te werken met bedrijven die lidar-scanning doen. We hebben ook samenwerkingsverbanden met bedrijven die lidar-scans verzamelen, niet voor DOT-werk, maar voor andere soorten mapping.”


Google en Apple, merkt Elsberg op, vertrouwen vaak op externe leveranciers. Deze leveranciers hebben op hun beurt "miljoenen kilometers aan lidar-gegevens die ze willen verkopen."


Nog een voordeel: de DOT's praten met elkaar, wat leidt tot een netwerkeffect voor de sales funnel van RDV. "We hoeven niet aan alle 50 DOT's van de staat te verkopen," merkt Elsberg tegen ISRAEL21C op, "slechts vijf of zes van hen met kritische massa."


Voor de duur van het project

In zijn 15-jarig bestaan ​​heeft RDV iets minder dan $ 5 miljoen opgehaald. Het grootste deel van het budget van het bedrijf komt uit projectinkomsten.


RDV verkoopt haar diensten rechtstreeks aan klanten, maar er is nog een andere bron van inkomsten.


"Wanneer we onze modellen in de cloud publiceren, worden dat terugkerende inkomsten", vertelt Elsberg aan ISRAEL21c. “Klanten zullen betalen om online in realtime te kunnen zien wat de laatste versie van hun project is. Met een abonnement kunnen teamleden inloggen, bestanden opslaan, VR-brillen opzetten, virtuele tours maken en eigen video's maken. DOT's houden deze service vaak live gedurende de levensduur van het project, van de ontwerpfase en de vroege planning tot de uiteindelijke constructie.


Simulatie met dank aan RDV Systems via Israel21c


Soms komt een klant via de achterdeur binnen. Eén project in Arizona was alleen bedoeld om het publiek te laten zien waar de DOT aan werkte.


'We hebben ze verteld dat we voor nog eens $ 30.000 een veiligheidsoverlay voor je kunnen maken. Je hebt al in het project geïnvesteerd, nu kunnen we je voor net iets meer geld een kritische analyse laten zien die levens kan redden met dezelfde 3D-modellen”, legt Elsberg uit.


Een veiligheidsanalyse toevoegen voor nog eens 15% van de totale projectprijs is bijna een fluitje van een cent.


We vroegen Elsberg of de zelfrijdende toekomst een deel van de waardepropositie van RDV zou kunnen wegnemen.


"Vanuit veiligheidsoogpunt zouden [volledig] autonome voertuigen van niveau 5 minder mensen doden", zegt Elsberg. “Maar om daar te komen zal tientallen jaren duren. We kunnen mensen in de VS niet zover krijgen dat ze hun wapens opgeven. Dus hoe gaan we ze zover krijgen dat ze stoppen met autorijden?”


Wilt u meer weten over hoe u onze zichtlijnen veilig kunt houden? Bezoek de RDV-website.45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page