top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Israëlische bedrijf Wasteless gaat voedselverspilling tegen met dynamische supermarktprijzen


Dynamische prijzen op basis van houdbaarheidsdatum verminderen voedselverspilling. Foto met dank aan Wasteless via Israel21C


In de cult-sciencefiction/komediefilm Bill and Ted's Excellent Adventure worden de gelijknamige, door de tijd reizende protagonisten belast met het schrijven van een lied om de wereld te verenigen en de mensheid te redden. De Israëlische tech-ondernemer Oded Omer had misschien dezelfde missie in gedachten toen hij aan een muziek carrière begon.


De virtuoze basgitarist uit Holon ontving een beurs aan Berklee College of Music in Boston en trad zelfs op in heel Israël. Maar uiteindelijk werd Omer een serie-ondernemer met een ingenieursdiploma van de Universiteit van Tel Aviv en een MBA van het Holon Institute of Technology.


Zijn passie om van de wereld een betere plek te maken – in de stijl van Bill en Ted – ging uiteindelijk focussen op hoe voedselverspilling de klimaatverandering beïnvloedt.


Voedselverspilling is 's werelds op twee na grootste bijdrage aan broeikasgassen, vertelt Omer aan ISRAEL21c, waarbij een derde van al het wereldwijd geproduceerde voedsel nooit ons bord bereikt. (nr. 1 is koeling, nr. 2 is fossiele brandstoffen.)


Voor een middelgrote winkelketen met een jaarlijkse omzet van 30 miljard dollar kost voedselverspilling zo'n 900 miljoen dollar per jaar. Voor een detailhandelaar met een omzet van $ 70 miljard, meldt Omer $ 1,4 miljard aan afval op basis van vervaldatum.


Omer berekent dat in de Europese Unie 2,5 tot 4% van de jaaromzet van een retailer “letterlijk wordt weggegooid". In de VS is dat 5,5%. Duitsland doet het beste op het gebied van afvalbeheer.”


Maar wat als technologie voedselverspilling met 30 procent of meer zou kunnen verminderen? Door gebruik te maken van state-of-the-art kunstmatige intelligentie, kan dat aantal oplopen tot 80%, terwijl de omzet met gemiddeld 6% stijgt.


Dat is een nummer dat misschien wel de wereld verenigt en het komt van het in Tel Aviv gevestigde Wasteless, de nieuwste startup van Omer.


Wasteless software werkt elektronische plank labels (ESL's) bij, zodat de prijs verandert op basis van de vervaldatum van een product.


Hoe dichter de vis bij de houdbaarheidsdatum komt, hoe minder hij kost. Foto met dank aan Wasteless via ISRAEL21C


'Het heeft geen zin'


"Ik stond naast een muur van kwark en ik dacht: het heeft geen zin om dezelfde prijs te betalen voor een kaas waarvan de houdbaarheidsdatum over twee dagen verloopt in vergelijking met een kaas die over zeven dagen verloopt", zegt Omer.


De prijs wordt beetje bij beetje verlaagd naarmate de vervaldatum nadert.


“Stel dat een winkel tien pakjes kippendijen heeft”, legt Omer uit. 'Ze verkopen er misschien zeven en gooien er drie weg. Op de laatste dag bieden ze een korting van 40%. Wij zeggen: wacht niet. Begin zes dagen voor de vervaldatum met een afwaardering van 2%. Laat het dan nog eens 7% of 11% vallen. Zo kom je nooit alleen op de laatste dag aan 40%. Het product zal ruim voor de houdbaarheidsdatum worden verkocht.”


Een bewerkte voeding met een lange houdbaarheidsdatum zou geen goede kandidaat zijn voor een dynamische prijsverlaging. Maar voor producten als vers vlees, vis, zuivel of bereide salades is Wasteless ideaal.


Bereide gerechten zoals salades zijn ideaal voor het Wasteless-systeem. Foto met dank aan Wasteless via ISRAEL21C


Omer zegt dat tests met een retailer in Spanje resulteerden in een afvalvermindering van 32,75% in combinatie met een omzetstijging van 6,3%.


Tweederde van de consumenten kiest voor een afgeprijsd product met een kortere houdbaarheidsdatum en hetzelfde product met een langere houdbaarheidsdatum, zegt Omer.


"We moeten het gemeenschappelijke punt vinden tussen twee wiskundige functies: de consument prikkels geven om te kopen zonder de inkomstenstroom van de detailhandelaar te schaden."


Kunstmatige intelligentie


Klanten kunnen de originele en afgeprijsde prijs zien. Foto met dank aan Wasteless via ISRAEL21C


Hoe weet het Wasteless-systeem wanneer een product verloopt en welke prijs moet worden toegewezen?


Dat is waar AI om de hoek komt kijken, waarbij wordt bijgehouden hoe consumenten reageren op dynamische prijzen, zodat een winkelier de perfecte korting kan vinden: als een product twee dagen lang 10% wordt afgeprijsd en niet wordt verkocht, zal de AI dieper afprijzen totdat het product begint te bewegen , en zal leren van die geschiedenis.


De elektronische schapetiketten geven zowel de oorspronkelijke prijs als de afprijs weer, zodat consumenten kunnen zien hoeveel ze besparen. Prijzen worden niet meer dan twee tot vier keer per dag bijgewerkt om verwarring bij de klant te voorkomen.


Deze automatische veranderingen elimineren een normaal moeizame taak voor supermarktmedewerkers.


Wasteless kan in alle winkels werken met een 13-cijferige streepjescode met de vervaldatum. (Traditionele 10-cijferige streepjescodes hebben dit aanhangsel niet.) De 13-cijferige streepjescode wordt steeds gebruikelijker in de VS - de Whole Foods- en Publix-ketens gebruiken het.


De barcode wordt geüpload naar de productdatabase van de winkel, die deze koppelt aan zowel het kassasysteem (dat wil zeggen de kassa's) als de elektronische schaplabels, die draadloos verbinding maken.


Hoe zit het met online boodschappen doen? Hoe kunnen zij zien dat elektronische schap- etiketten dynamisch worden bijgewerkt? Geen probleem: Wasteless heeft een app voor mobiele telefoons.


86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page