top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het Israëlische tech-ecosysteem roept op tot verzoening tussen de Joodse en Arabische burgers


Veel grote Israëlische bedrijven en organisaties, waaronder de Clalist HMO (foto), voeren een campagne om het samenleven tussen Arabieren en Joden te promoten. Foto: Clalit Gezondheidsfonds


De burgers van Israël hebben de afgelopen week op twee fronten gevochten: een ervan wordt nauwlettend in de gaten gehouden in internationale en militaire media, de raketten van Hamas in Gaza. Maar het tweede front, een lokaal front, wordt gevoerd met buitengewoon geweld binnen de landsgrenzen, tussen de joodse en Arabische burgers die de Israëlische samenleving vormen. In het centrum van deze gewelddadige lokale botsingen zijn de gemengde steden Lod, Jaffa, Ramle, Acre en Haifa - waar Arabieren en Joden tientallen jaren vreedzaam naast elkaar hebben geleefd.


Gewelddadige en extreme groepen van beide kanten brengen elkaar in beroering, gebruiken dodelijke wapens zoals molotovcocktails en vuurwapens, verstoren het normale dagelijks leven en wakkeren aan tot haat en opruiing jegens elkaar. Het geweld en de angst hebben ook hun weg gevonden naar de sociale media in Israël, waar veldslagen" worden gevoerd om de opname van Arabisch-Israëli's in de economie te delegitimeren.


Bovendien protesteren Arabische burgers tegen jaren van voortdurende verwaarlozing door de opvolgende Israëlische regeringen zo schrijft het financiële dagblad Calcalist.


Maar naast het toenemende geweld zijn er veel groepen zakenmensen en opmerkelijke figuren in de Israëlische economie die oproepen tot verzoening tussen Joden en Arabieren in een poging de cyclus van haat te stoppen. Een groep sleutelfiguren in de Israëlische tech-scene is ook opgetreden naast toonaangevende bedrijven zoals Bank Hapoalim, de Fox-groep, Tnuva, Shufersal, Osem, HOT, Livnat Poran, Strauss, BE en Maccabi.

Eyal Waldman, de oprichter van Mellanox die voor $ 7 miljard aan Nvidia werd verkocht, is een van die figuren die openhartig is in zijn steun voor het samenleven tussen de twee mensen. Toen hij nog de CEO van het bedrijf was, zette hij de stap om Arabische werknemers in dienst te nemen, onder meer uit Nablus, Rawabi, Hebron en Gaza - in totaal 300 Israëlisch-Arabieren en ongeveer 150 Palestijnen. Waldman vertelde Calcalist dat hij gelooft dat, hoewel dit een testtijd is voor de relatie tussen Arabieren en Joden in Israël vanwege de rellen en de gevechten in Gaza, er moeilijkere tijden zijn geweest.

"Ik weet zeker dat we de bruggen kunnen herbouwen. We hebben ergere situaties meegemaakt dan dit. We moeten leren naast elkaar te leven. We moeten elkaar ontmoeten en vrienden worden en samen een gezamenlijke toekomst zien en dan creëren ook werkrelaties. We moeten een hechte band creëren tussen beide volkeren. "

Een groep van tientallen leidinggevenden van technologiebedrijven, durfkapitaalfondsen en Israëlische startups hebben de afgelopen dagen een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot de bescherming van de idealen van gelijkheid ongeacht religie, ethnicities, geslacht of seksuele geaardheid en gelijkheid van kansen en gelijke behandeling onder wet om de staat Israël te versterken en er een voorbeeldige samenleving van te maken. Deze groep, genaamd Power in Diversity, omvat onder anderen Kobi Samboursky van Glilot Capital, Sivan Shamri Dahan van Qumra Capital, Isaac Hillel van Pitango, Ruthi Simha Furman van Viola en techbedrijven zoals Minute Media, Elementor, Gong, Illusive, Cybereason, Bizzabo en nog veel meer.53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page