top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het kwallen seizoen is weer begonnen in Israël, zwemmen wordt afgeraden


Eén van de aangespoelde kwallen. Screenshot YouTube


Het is weer zover, het kwallen seizoen is weer begonnen in Israël. En dan heb ik het hier niet over de kwallen die je vaak aan de kust van Nederland ziet, maar over kwallen die gemakkelijk 40 cm of meer groot zijn met meters lange 'draden'.


De meeste kwallen die Israël bezoeken zijn migrerende, invasieve soorten die hun oorsprong vinden in de Indische Oceaan en waarvan wordt gedacht dat ze de oostelijke Middellandse Zee bereiken via het Suezkanaal.


Meduzot, zoals de kwallen in Israël worden genoemd, zijn een jaarlijkse plaag die zwemmen in zee bijna onmogelijk maakt.


Meestal duurt het kwallen seizoen 2 - 4 weken en hangt er op de stranden van Israël een paarse video als waarschuwing tegen deze kwallen, die zwemmen zo goed als onmogelijk maakt.

Hoewel kwallen al tientallen jaren naar de Middellandse Zeekust van Israël zwermen, begrijpen wetenschappers weinig van de regels volgens welke ze leven en bewegen en vinden ze het moeilijk om te voorspellen wanneer de zwermen zullen verschijnen, uit welke specifieke soort ze zullen bestaan ​​en hoe lang ze zullen blijven .

140 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page